Maxim Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Czołem Jestem wyznawcą rowerów crossowych. Zaczynałem od Bianchi Stone Hill produkowanego na początku lat 90-tych.. Lutowana rama, neopren jako nowość, no i 28 cali w gąszczu górali. Po szesnastu latach uznałem, że rama jest już troszkę na mnie przymała i kupiłem kolejnego crossa z dużym rozstawem tylnych widełek. Najgrubsze co się zmieściło to 29 cali (622) 2.2. Na przód założyłem 1.75. Ponieważ rower mój ma hamulce tarczowe - mogę w miarę rozsądku zmieniać rozmiar kół. Podpowiadano mi zmianę przedniego z 28 cali na 26 - bo tak kolarze kiedyś jeździli. Ale przecież rozwiązanie to miało umożliwić "większe przyklejenie" się jadącego z tyłu do poprzedzającego (zwłaszcza w jeździe drużynowej na czas) i maksymalne (optymalne) pochylenie sylwetki kolarza. Ja natomiast bardzo poważnie zastanawiam się nad zamianą tylnego koła z 28 cali na 26 i wstawieniu jeszcze szerszego laczka. Z przodu pozostawiłbym 28 cali 1,75 albo zamienił na dotychczasowe tylne 2.2. Chciałbym w ten sposób wypróbować rozwiązanie rozmiarów kół w motocyklach crossowych. Naprawdę ciekawi mnie jak się będzie takim cudakiem latało.. Konieczność wożenia dwóch rodzajów dętek to słaby argument przeciw. Zmiana sylwetki na bardziej wyprostowaną jest także ok dla mnie. Czy ma ktoś z Was doświadczenia z rozwiązaniem jakie zamierzam wypróbować? Nie mogę doczekać się Waszych opinii. Pozdrawiam Maxim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Naprawdę ciekawi mnie jak się będzie takim cudakiem latało Możesz spróbować, zawsze to nowe doświadczenie Konieczność wożenia dwóch rodzajów dętek to słaby argument przeciw. Ja przy kołach 29" i 26" mam jeden rodzaj dętek. Czy ma ktoś z Was doświadczenia z rozwiązaniem jakie zamierzam wypróbować? Raczej nie Jak już to większe przednie koło stosuje się w "góralach" przy wymianie przedniego amortyzatora na widelec sztywny (dla zachowania geometrii). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 TREK ma/miał w swojej ofercie model 69er który seryjnie ma z tyłu 26, z przodu 28 i takie same opony o takim samym profilu na obu kołach. Zdecydowanie wolałbym zastosowanie 26 x 2.35 (2146 mm obwodu koła) na przód i 28 x 1.75 (2268 mm obwodu koła). Z uproszczonych obliczeń różnica w średnicy kół to ok. 40 mm na korzyść przedniego koła. Prawie tak jak w motocyklach cross/enduro/trial - profile opon wyrównują średnicę kół. Ciekawi mnie trakcja takiego zestawu.. W zasadzie zaczyna mnie zastanawiać dlaczego w rowerach najczęściej opony na przednim i tylnym kole są takie same w przeciwieństwie do większości innych nowoczesnych jednośladów. Oj chyba lada dzień wstawię rower do serwisu na przymiarki tylnego koła 26 z najpulchniejszym donatsem jaki się zmieści.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 TREK ma/miał w swojej ofercie model 69er który seryjnie ma z tyłu 26, z przodu 28 i takie same opony o takim samym profilu na obu kołach. Ma, ale geometria jest "trochę" inna niż ram crossowych Opony także nie są dokładnie takie same. Zdecydowanie wolałbym zastosowanie 26 x 2.35 (2146 mm obwodu koła) na przód i 28 x 1.75 (2268 mm obwodu koła). Cal calowi nie równy, nie możesz sobie zakładać że opona oznaczona jako np. 2" będzie w rzeczywistości tyle mieć. Rozrzuty mogą być spore. W zasadzie zaczyna mnie zastanawiać dlaczego w rowerach najczęściej opony na przednim i tylnym kole są takie same w przeciwieństwie do większości innych nowoczesnych jednośladów. Zapewne kwestia ceny i przyjętych standardów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 mhm.. same ciśnienie znacznie wpływa na średnicę.. To jak myślisz? O ile mniejsza może być ta średnica od nominalnej? Może znasz nawet przedział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.