Skocz do zawartości

[rama/amortyzator]ulepszanie roweru

Mefius

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Od dłuższego czasu zbieram się za ulepszenie mojego Unibike Flite'a. Na rowerze spędzam większość wolnego czasu, a jego w wakacje mam sporo, tak więc czasami cały dzień „szalejemy” z kolegami po łąkach, lasach itp. Samym rowerem zaliczyłem już dość sporo wypadów w góry. W sobotę podczas zjazdu z Magurki stwierdziłem, że trzeba się zebrać i zasięgnąć opinii ekspertów :icon_wink: W rowerze aktualnie przeszkadzają mi tylko dwie rzeczy.

1.Amortyzator (XCR LO) nie radzi sobie przy dużych nierównościach, po prostu jest sztywny i po krótkim zjeździe ręce odpadają.

2.Rama. Tutaj przydałby mi się porządny full (mój wybór poniżej), rower ma mieć przeznaczenie do Enduro/AM.

Zacznę może od ramy. Wybór padł na Cube Stereo z damperem Fox Float RP2, rozmiar 18' lub 20' (mam ok.180cm wzrostu, aktualnie jeżdze na 19' i jest dobrze) Rama wywarła na mnie kolosalne wrażenie, można by powiedzieć że zakochałem się w niej od pierwszego wejrzenia. Rozważałem jeszcze wybór Ghost ERT 9000, jednak z wyglądu Cube bije Ghosta na powitaniu.

Gorzej jest z wyborem amortyzatora. Zastanawiam się nad Rock Shox Lyrik 2Step, kuzyn kolegi może mi go sprowadzić z Holadni po niższej cenie. Tyle, że nie wiem jak się ma sprawa z rurą sterową. Na allegro znalazłem po korzystnej cenie (aukcja smoksport, tam też zamierzam kupić ramę) z rurą zwężaną 1.5 do 1.1/8.

Do amortyzatora jak i na tył ramy będę musiał kupić nowe piasty, tutaj jestem już kompletnie zielony. Prosiłbym Was o dobranie czegoś dobrego za przystępną cenę.

Mam jeszcze pytanie co do sztycy siodełka. Będę musiał wymienić i sztyce? Czy wystarczy kupić odpowiedni zacisk i będzie dobrze?

Na razie chciałbym się ograniczyć do wymiany ramy, amortyzatora i piast. Resztę będę wymieniał z czasem, o ile zajdzie taka potrzeba. Na pewno pierwsza do odstrzału pójdzie korba, ale to dopiero w przyszłości.

Napisano

Powiedzmy, że kupuje fulla do którego wsadzam jak na razie co się będzie dało z Flite (hamulce, przerzutki, korbe itp.)

Napisano

Hmmm .... Nie podoba mi się Twoja koncepcja. Kupić ramę i amortyzator za 4000zł a potem włożyć do tego osprzęt niskiej (średniej) klasy? Ja bym się w coś takiego nie bawił. Poza tym oprócz piast (i szprych przy okazji, ah no i obręcze bym wymienił bo w enduro dużo nie wytrzymają) będziesz musiał zapewne wymienić: sztycę (inna średnica), mostek (inna geometria roweru), kierownica (na prostej i wąskiej w Enduro?, można ale ...), kupić nowe stery + linki, pancerze. Razem pewnie uzbiera się kilkaset złotych w zależności od klasy osprzętu (może ponad 1000). Wg mnie szkoda kombinować ...

Nie podałeś kwoty jaką dysponujesz i czego tak naprawdę oczekujesz. Jak często bywasz w górach? Nie lepiej kupić gotowy rower? za 5tyś zł możesz już kupić albo złożyć coś na bardzo fajnym osprzęcie. Np wspomniany Cube:

http://allegro.pl/item1166961904_cube_full.html

Chociaż wątpię, że pójdzie za 5k zł. Niemniej uważam, że bardziej opłaca Ci się sprzedać obecny rower, dołożyć resztę pieniędzy i za całość kupić coś sensownego.

Napisano

Te zmiany się w ogóle kupy nie trzymają. Masz marnej klasy osprzęt z Unibika, kupujesz ramę AM i chcesz włożyć do tego ciężki widelec do mocnego enduro czy nawet FR. Wejdź na stronę producenta i popatrz jakie amory mają seryjne biki.

Napisano

Jak się nie ma kasy to się kombinuje, ja chyba też bym poszedł w tę stronę , inwestycja w dobrą ramę a potem sukcesywnie w miarę upływającego czasu/ dostępu gotówki zmieniać na lepszy osprzęt, widziałem w moim mieście fajną ramkę carbonową poskładaną na pełnym SIS'E włącznie z jakimś starym RST 50mm skoku, tak mnie to zainteresowało że znalazłem tą ramę w katalogu i się okazało że cały kompletny rower na tej ramie to 13tyś

Odrazu Rzymu nie zbudowano :)

Napisano

Mam takie samo podejście jak Emilio3. Nie zamierzam od razu szaleć jak wariat na tym rowerku. Zamierzam powolutku składać cały rower. Na razie dysponuje jakimiś 4 tysiącami i zamierzam wydać je na ramę z damperem, amor i piasty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...