Skocz do zawartości

[sztyca]Zaklinowała się... i co teraz? ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Sztyca ściskana sposobem śruba+nakrętka, nieruszana przez kilka ładnych lat. Chciałbym podnieść siodło, ale po odkręceniu śruby sztyca ani drgnie :) Próbowałem już lekko odginać ramę przy mocowaniu i pryskać WD-40, potem zdjąłem nawet siodło ze sztycy i uderzałem plastikowym młotkiem... ani drgnie. Są jeszcze jakieś inne tajemne metody, co możecie polecić, może ktoś już 'przerabiał' z sukcesem ten temat?

Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Zapodaj jakiegoś penetratora typu WD ale daj sobie trochę czasu. Bez przesadnej przemocy przy rozginaniu zacisku bo złamiesz i rama na złom. W starej stalówce miałem też taką zagwozdkę. Zapodałem przez sztycę ropy (albo nafty nie pamiętam), rura wypełniła się na full i po jakimś czasie puściło. Nie stosuj tego z WD bo zbankrutujesz.

Napisano

Ropa przez sztycę to przyznam dosyć oryginalnie brzmi, ale jak ją tam wlać? W mojej nie widzę otworów... czy może ta główka na górze jest odkręcana?

WD-40 psikałem już ze 2 razy na razie bez rezultatów.

Napisano

Przede wszystkim nie odginałbym ramy, gdyż materiał raz odkształcony traci swoją wytrzymałośc. Polecałbym zaaplikowanie jakiegoś środka penetrującego typu WD - 40, następnie odczekał chwilę i próbował wpierw ruchami skrętnymi, czyli lewo, prawo ruszac sztycą, aż odpuści. Możesz również zabezpieczyc górną rurę ramy, położyc drewniany klocek i podnośnikiem pneumatycznym starac się podnieśc sztycę zapierając główkę podnośnika o siodło. Musisz robic to bardzo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzic ramy. Ważnym jest, by robic to stopniowo (podnieśc do oporu, zaaplikowac WD-40, odczekac i znów spróbowac podnieśc trochę siodło na podnośniku)...

Powinno pomóc :)

Odnośnie ruchów skrętnych, to pod siodło włóż sobie jakiś długi drewniany kij, by zwiększy ramię, a tym samym moment obrotu :)

Napisano

Ja psiknąłbym WD40 na łączeniu sztycy z ramą, zostawił na noc a na następny dzień po zdjęciu siodełka przyłożył deskę i konkretnie pier****** młotkiem tak jakbym chciał wbić ją głębiej, może odpuści.

Ewentualnie jak nie zależy ci na jej wyglądzie to złapać kluczem hydraulicznym do rur, stanąć okrakiem nad ramą i rozruszać prawo lewo.

Napisano

Olej jadalny nie ma zdolności penetrujących . 

Ja kiedyś taką ramę zanurzyłem w coli oryginalnej co dość dobrze penetruje , potem coś na poślizg WD40 np i poszło . Możesz też w imadło sztyce i obkręcać ramę  . 

Napisano

Wreszcie odkręciłem! :devil:

Smarowałem, stukałem, kręciłem - pewnie wszystko po trochu pomogło, ale ostatecznie odpuściło gdy w miejsce siodła przykręciłem dwa duże klucze oczkowe i zacząłem nimi kręcić. Dzięki wszystkim za pomoc.

Przy okazji zapytam, czym firmowo smaruje się sztyce, żeby ją zabezpieczyć przed zapieczeniem. Widziałem, że w nowych rowerach w sklepie przy sztycy jest jakiś biały smar...?

I może jeszcze jedno pytanko: czy w tego typu ramie (mocowanie sztycy metodą śruba+nakrętka) można zastosować zacisk z klamrą, np. umieszczając go poniżej oryginalnych 'oczek na śrubę' w ramie? Czy ktoś sprawdzał takie rozwiązanie w praktyce?

Napisano

A jak tą obejmę chcesz założyć, skoro nie przejdzie przez oczka, a jak zaczniesz rozginać to pęknie :P

Inna sprawa - obejma sztycy ma na górze rant , żeby nie zsuwała się na dół, jeśli jakimś cudem przełożysz ją za oczka rant powinien być spiłowany.

• Mod Team
Napisano

Ja w swoim Romecie wyciągałem sztycę za pomocą młotka a na końcu imadła. W dwie osoby napieraliśmy na ramę, aż w końcu puściło. Widzę, że Tobie się udało nie korzystając z tak drastycznych środków.

Napisano

Mógłbym odpiłować oczka od ramy, ale to już by była chyba lekka przesada :D

Obejmy raczej nie założysz, ale można by kupić sam zacisk np. http://velo.pl/produ...=0&pk=%&id=1234 (jednak nie wiem, czy się nie będzie samoczynnie odkrecał)

Będę musiał spróbować. Może ktoś już to stosuje bezpośrednio na oczka w ramie? Opinie mile widziane :)

Napisano

Mógłbym odpiłować oczka od ramy, ale to już by była chyba lekka przesada :)

Odradzam.

Będę musiał spróbować. Może ktoś już to stosuje bezpośrednio na oczka w ramie? Opinie mile widziane :)

W rowerze mojej narzeczonej jest taki szybkozamykacz i działa poprawnie.

Napisano

Przy okazji zapytam, czym firmowo smaruje się sztyce, żeby ją zabezpieczyć przed zapieczeniem. Widziałem, że w nowych rowerach w sklepie przy sztycy jest jakiś biały smar...?

Zdania są podzielone, jedni mówią że powinno się a inni, że to głupota. Generalnie ja zawsze robię tak:

Ponieważ innych smarów niż FinishLine Cross Country i Brunox nie posiadam, to biorę wacik do czyszczenia uszu, na niego kropelkę FinishLine'a i obsmarowuje całą sztycę poniżej maksymalnego punktu wysunięcia, żeby była cieniutka warstewka tylko.

Do tej pory nigdy nie miałem problemu ani z wyjęciem sztycy, ani z jej samoistnym wsuwaniem się :thumbsup:

Aha, dobrze by było, jakbyś wyczyścił sztycę i rurę podsiodłową najpierw benzyną ekstrakcyjną :icon_mrgreen:

Napisano

A ja właśnie jestem przeciwnikiem smarowania sztycy, a to z tego względu, że po pierwsze, miałem właśnie problem z wsuwaniem się sztycy nie dużo raptem o 1 czy 2 cm ale zawsze to zmiana położenia, po drugie praktycznie zawsze po jeździe w deszczu czy błocie i tak muszę wyjąć sztycę i wyczyścić ją z brudu, czasami piach wpadnie do rury podsiodłowej i wtedy całość potrafi niemiło skrzypieć, po trzecie to przecież żaden problem raz na miesiąc czy dwa odkręcić sztyce w celu wyczyszczenia a w takim czasie trudno aby się sztyca zapiekła.

Smarowanie stosowałbym jedynie w przypadku, gdyby rower miałby stać długi czas nieruszany w celu zakonserwowania, a najlepiej to wtedy jest po prostu go rozłożyć na części.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...