Skocz do zawartości

[koła]Do ok 500-550PLN

safian

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Cześć,

jako, że dostałem lekki zastrzyk gotówki postanowiłem kupić coś nowego, lepszego do mojego roweru, wybór padł na koła - stare są ciężkie i mają już trochę przejechane :)

Szukam kółek do ok 550PLN dla mnie, czyli osoby jeżdzącej maratony XC, ale też sporo na slickach po mieście. Ważę ok 70 +/- 5kg :)

na razie wytypowałem 3 komplety:

Obręcz SUNRIMS 21

Szprychy DT Swiss-revolution

Nyple DT Swiss 2mm

Piasta/przód Shimano Deore LX HB-M580

Piasta/Tył Shimano Deore LX FH-T660

Waga kpl 1742g

Cena: 539,93 PLN

Obręcz SUNRIMS 21

Nyple DT Swiss 2mm

Piasta/przód Novatec-751

Piasta/Tył Shimano-FH M590

Waga kpl 1729g

Cena: 527,62 PLN

Obręcz SUNRIMS 21

Nyple DT Swiss 2mm

Piasta/przód Novatec-751

Piasta/Tył Shimano-FH M770

Waga kpl 1689

Cena: 574,62 PLN

(Są to ceny w CR uwzględniające zaplatanie dwóch kół i 6% rabat, waga części katalogowa :) )

Piasta tylna musi być pod kasetę 8 rzędową a obręcze pod V-ki :)

Co o nich sądzicie? Nie wiem jak z tymi obręczami, nadają się, czy nie, może coś lepszego w podobnej cenie? Gdyby było naprawdę warto moge dopłacić te 50PLN. Nie wiem co jeszcze w sumie na kołach za bardzo się nie znam, jeśli chcecie wiedzieć coś więcej to pytajcie i mi pomóżcie :P

Napisano

Ja ze swojej strony nie polecam piast Novateca, miałem dwa koła na piastach owej firmy i w obydwu padły zapadki w pieście, kumpel miał to samo ;/

A zauważyłeś, że On wcale nawet nie rozważa tylnych piast novateca? Bębenki faktycznie są "jak się trafi" niestety. Szczególnie w tych najprostszych modelach - te do cięższych zadań, lub te wylajtowane ponoć wypadają tu lepiej. A w przedniej piaty na maszynach naprawdę nie ma jak zepsuć pod względem projektowym - chyba, że się przekombinuje i zrobi półośki celem zaoszczędzenia kilku gram (miałem przednią piastę AC i ten patent tylko do delikatnej jazdy się nadaje).

Nie mam już teraz siły przeglądać CR, więc tylko podsunę, że dla świętego spokoju (jak pracowałem na serwisie to mi nieco zeszło z zapału do rozbierania wszystkiego i ciągle - szczególnie w piastach nie chce mi się babrać jak nie trzeba) warto rozważyć obie piasty na maszynach.

Napisano

Ja ze swojej strony nie polecam piast Novateca, miałem dwa koła na piastach owej firmy i w obydwu padły zapadki w pieście, kumpel miał to samo ;/

A może więcej konkretów jaki to model piast? jaki przebieg? co się dokładnie stało?

Moim zdaniem nie ma co generalizować, że wszystkie modele Novatecków są bleee... Sam posiadam komplet Novateców D042 po mału dobijają do 5 tyś. km i nadal sprawują się dobrze. Jeżeli kogoś to nadal nie przekonuje, bo przebieg za mały, to dodam, że polski producent piast Mack stosuje w swoich wyrobach aluminiowe bębenki Novateca. Myślę, że jeżeli byłyby takie niepewne to klijenci płacący za komplet piast ponad 1000zł szybko nie daliby mu spokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...