Skocz do zawartości

[osprzęt] nowy czy używany

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam co lepiej by było wybrać kupić osprzęt nowy ale z niższej półki czy używany z wyższej półki (oczywiście nie aż tak bardzo wyeksplatowany). Przykładowo tylna przerzutka nowa Alivio lub używana Deore LX lub XT. Chce się dowiedzieć co myślicie na temat nabywania używanych części.

Zależy od osprzętu, takie np manetki brałbym używane, przerzutkę natomiast lepiej nową, chociaż wolałbym używane xt niż nowe alivio. Najważniejsza jest ocena stanu używanych komponentów, niektórzy dbają o swój rower i wszystko co z nim związane, inni natomiast potrafią jeździć bez zaglądania czy gdzieś się nie dostał syf który np wypłukuje smar i przyspiesza destrukcję komponentów. Ja np. jestem gdzieś pomiędzy, dbam, ale nie przesadnie, natomiast przy sprzedaży upewniłbym się, że sprzęt działa jak należy.

Sam mam przerzutki LX M565, po przebiegu kilkunastu tysięcy brak w nim jakichkolwiek luzów. To w jakim osprzęt jest stanie zależy głównie od traktowania. Kaset używka to raczej odpada, wizualnie nie zawsze widać stopień zużycia i dopiero po złożeniu napędu okazuje się czy się przyjmie czy nie.Po za tym kasety (HG 40) nie są specjalnie drogie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...