Skocz do zawartości

[napęd] "Stukanie" skąd może pochodzić?

revansan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower MTB Merida Sub 40 (o ile to ważne:P)

Przejechałem nim ok. 5000km mam go 2lata

W tym sezonie mam z nim duży problem...

Przy pedałowaniu z napędu wydobywa się dźwięk (można go porównać do dźwięku uderzania metalu o ramę)

Jest to strasznie irytujące! Byłem z tym u mechanika który wymienił mi suport , pomogło ale nadal przy startowaniu i podjeżdżaniu pod górkę dźwięk się pojawia (przy nacisku na pedały) Wymieniłem Pedały na Wellgo wykonane z jednej bryły metalu ponieważ w tamtym roku poluzowały mi się śrubki w pedałach i rower wydawał podobny dźwięk.

Ciągle myślę co to może być.

Czy jest to możliwe , że łańcuch wydaje taki dźwięk? Nie wymieniałem go nigdy a trochę ważę (2m wzrostu 115 kg wagi) Kończą mi się pomysły , mechanik również nie wie co to może być dlatego proszę was o pomoc.

Specyfikacja roweru

Napisano

mam ten sam problem w kolarzówce i najprawdopodobniej przeskakuje łańcuch... już tłumacze gdy szybko się startuje lub podjeżdża pod górkę jest duży nacisk na pedały wtedy łańcuch może przeskakiwać na korbie o ząbek do tyłu i wydaje taki dzwięk... przeskakiwanie to, może być spowodowane tym że nie pasuje korba do łańcucha ponieważ z tyłu na trybach nie ma chyba takiego dzwięku co nie?:)

mam nadzieje że pomogłem :)))

choć jak pisze pan że przejechał pan nim już 5000 km no to mozliwe że ząbki na korbie sie starły chodziaż nie wiem w jaki sposób poniewaz nie przeskakiwało to panu wczesniej...

Napisano

Nie tyle korbę, co zębatki... oraz kasetę. Niestety tak jest, że jeśli któryś z tych trzech komponentów jest zużyty: kaseta/łańcuch/zębatki korby to będzie starał się dopasować resztę napędu do siebie. Oznacza to tyle, że zużyty łańcuch będzie szarpał ząbki natomiast zużyta kaseta wyciągnie łańcuch który następnie wyżłobi ząbki przy korbie (i odwrotnie).

Napisano

Stan kasety jest dobry. Gorzej jest z Korbą i łańcuchem:/ Znalazłem taką aukcję na allegro AUKCJA Ale nie wiem jak to wymienić? Laik sobie z tym poradzi?

Napisano

Jeżeli nie wymieniałeś jeszcze nigdy kasety i łańcucha a wymienisz sam łańcuch to kaseta może owego łańcucha nie przyjąć. Zawsze lepiej wymieniać kasetę i łańcuch razem. Dobra jest też metoda na dwa lub trzy łańcuchy.

Napisano

Mam podobny problem tylko, że w nowym rowerze przebieg maks 200km. Pod obciążeniem pojawia się takie "stukanie", "strzelanie". Najpierw myślałem, że może pedały są za słabo przykecone, ale dokrecenie mocne nic nie dało. Możliwe, że to suport tak strzela??

Mam korbe Deore FC-M443 hollowtech

Napisano

Mam gwarancje, tylko ze rower musialbym wyslac do sklepu do Katowic;/ a to pewnie bedzie oznacza jakies 2tygodnie bez roweru. Możłiwe, zeby sie suport jakos jakos poluzowal,czy cos takiego?

Napisano

o ile się orientuje to Hollowtech nie ma supporu a jeśli ma to spróbowałbym go dokręcić. Aha i wykręć pedały i zobacz jak płynnie się kręcą. Jeździłeś po piaszczystych drogach? Może piach się dostał do napędu? Sprawdź to zanim wyślesz gdzieś rower.

Napisano

Takie rzeczy zaczely sie po dniu jazdy w gorach. Bylo kilkanascie przejazdow przez rzeki, ale w miejscach gdzie woda miala z 10cm. Czy wplyw na to,ze teraz "stuka",moze miec moj sposob pokonywania podjazdow na stojaco i niska kadencja?

Napisano

Mam takie pytanko Czy jest znacząca różnica pomiędzy tą korbą ALTUS FC-M311 (podobną posiadam aktualnie ja mam Shimano Altus FC-M191 ale takiej nie ma nigdzie) a korbą ALIVIO FC-M410

A może są jeszcze jakieś tańsze odpowiedniki??

Ważę sporo i pewnie potrzebuję jakieś wytrzymalszej korby bo ząbki w aktualnej strasznie się potępiły:/

Nie z kąd tylko skąd!

Temat poprawiony.

Napisano

Kupię Alivio bo na to pozwalają mi fundusze:) oby to wszystko współgrało ze sobą

Specyfikacja

Tutaj macie specyfikacje roweru. Korbę wymienię na Alivio a łańcuch kupię taki jaki mam teraz. Czy ta korba będzie współpracowała z kaseta i łańcuchem?

Napisano

W specyfikacji nie ma podane łańcucha, aczkolwiek nowa korba z nowym łańcuchem będzie bez problemu działać. Gorzej natomiast może być z kasetą. Nie podałeś przebiegu, ale jeżeli korba się wytarła to i kaseta pewnie jest w niezbyt dobrym stanie ;) .

Napisano

Właśnie myliłem się co do korby:/ Wytarty mam jeden ząbek a kaseta jest w stanie bardzo dobrym choć mam już 5000km przebiegu.

Ale zauważyłem wczoraj jedną rzecz. Stałem z zacisniętymi hamulcami i wsiadając na rower stanąłem na lewy pedał jedną nogą i usłyszałem ten dźwięk. Do tej pory myslalem , że to jest tylko podczas jazdy... Co to może znaczyć?:( Łańcuch może wydawać taki dźwięk?

Napisano

Sztuca i siodełko nie ma nic do czynienia ponieważ nawet gdy staję na pedały to słychac strzelanie nawet bardziej niż siedzę na siodełku. chodziło mi o to , że stoje na ziemi obok roweru trzymam tylko kierownicę i naciskam na pedał jedną nogą to czasem wydobywa się ten dźwięk. Zdarza się nawet tak , że nie pedałuję a wjadę na nierówność to dźwięk sie wydobędzie:/

Może chodzi o łańcuch? Nigdy nie był wymieniany , w tym sezonie nawet się rozerwał ale spiąłem go spinką. (przy spinaniu spinką zgubiłem takie ogniwo z łańcucha widoczne na zdjęciu 2mzwinl.gif czy może to mieć jakieś znaczenie? Czy zakup nowego łańcucha może naprawić ten problem?

Napisano

i bez tego koleczka jeździsz? spoko... a swoją drogą to jak stoisz obok roweru i naciskasz na pedał to może coś z tym pedałem jest ?

Napisano

Dzięki za odpowiedź czy te kółko jest ważne^^ A co do pedałów to miałem stare w których korpus był przykręcany śrubami. Myślałem ,że to one tak Stukają więc kupiłem pedały Wellgo wykonane z jednego stopu metalu co nie przyniosło żadnego skutku. Pedały mają 2tyg.

Napisano

To najpewniej łańcuch. Nowy może mieć problemy z przyjęciem się po takim przebiegu :) , może wymagać rozciągnięcia. Apropos braku rolki to mogłeś skrócić o ogniwo,nie powinno zaszkodzić, i tak nikt normalny nie jeździ na 3x1, 3x2 :thumbsup:

Napisano

No nie mam wyjscia:) Musze go wymienić:) W przyszłym sezonie zdecyduje sie na wymianę całego napędu ale w tym nie zebrałem funduszy i stać mnie tylko na łańcuch^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...