Skocz do zawartości

[rama] alu pod Nexus 8

ZeneX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na wstępie informuję że jestem "zielony"

Poszukuję ramy 19" alu; pod piastę Nexus 8; hamulce V; koła 26"; najlepiej srebrna; dopuszczam zastosowanie napinacza; cena ??? (na całość mogę przeznaczyć do około 1900.

Z góry dzięki, pozdrawiam, Zenek

Napisano

Obecnie ciężko trafić na typowe ramy o rozstawie tylnych haków innych niż 135mm - a to rozstaw pasujący do tego Nexusa.

W przypadku piast pod mniejsze rozstawy haków można się wspomóc kilkumilimetrowymi podkładkami po obu stronach osi i taka piasta będzie działać w pełni poprawnie.

Napisano

Generalnie lepsza byłaby rama z hakami poziomymi - Napinacz nie jest potrzebny. Czyli jedna część mniej zbierajaca błoto i mogąca się posuć w stylu przerzutki.

Jak już wybierzesz ramę to powinieneś dobrać do kąta nachylenia haków prawiłowe podkładki blokujące obrót części piasty (mechanizmu zmiany biegów). Po angielsku Anti-rotation (non-turn) Washers.

Na stronie Sheldona Browna znajdziesz wszystko na temat tego i innych niuansów

http://sheldonbrown.com/harris/shimano-nexus.html

Napisano

Jak dopuszczasz napinacz to rama może być dowolna. Sam Nexus nie ma żadnych specjalnych wymagań odnośnie ramy.

Zdaje mi się że nie dokońca dowolna, bo może być problem z prowidłowym działaniem podkładek blokujących obrót piasty, gdyż haki są za płytkie.

Może sie mylę ale niechciałbym uczyć się na własnych błędach.

Napisano

Zdaje mi się że nie dokońca dowolna, bo może być problem z prowidłowym działaniem podkładek blokujących obrót piasty, gdyż haki są za płytkie.

I tak podkładki oprą się o jeden brzeg haków - obojętnie czy haki są płytkie czy głębokie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...