Skocz do zawartości

[siodełko] SLR TT białe bubel

PiPoLiNiO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pokorespondowałem sobie w międzyczasie z Selle.

Przekaz jest taki, że: 1) ceny u dilera (BDC) są sugerowane, ergo; 2) każdy sprzedawca ustala swoją; 3) nie znają Formickiego ani źródła jego siodełek, co nie znaczy że są lewe.

Inną kwestią jest sposób załatwienia sprawy przez Formicki Bike. Generalnie drogi są dwie - albo przyjąć zastrzeżenia klienta bez gadania i dać nowe siodełko, albo wyjaśnić pochodzenie uszkodzeń i dać racjonalną odpowiedź.

Oczywiście z punktu widzenia konsumenta najlepsze jest rozwiązanie pierwsze.

Ale drugie też mieści się w granicach prawa i przyzwoitości, jeżeli rzeczywiście zmierza do wyjaśnienia sprawy, a nie jej odwleczenia.

Drugie można przyspieszyć, gdyby mieć opinię rzeczoznawcy o pochodzeniu uszkodzeń. Ale za cholerę nie kojarzę kto mógłby coś takiego zrobić.

BTW, PIH nie zajmie się sprawą, bo kwestie związane z niezgodnością towaru z umową to nie jego kompetencja. Zagadałbym do rzecznika konsumentów, może przy okazji podsunie jakiegoś rzeczoznawcę.

• Mod Team
Napisano

Przecież formicki Cię nie olał, tylko poprosił o wysłanie tego siodełka do siebie. Nie wiem na co ty liczysz, ale taka akcja, że dostajesz drugie siodełko, a to zostawiasz sobie w prezencie jest niemożliwa. :(

Napisano

Przecież formicki Cię nie olał, tylko poprosił o wysłanie tego siodełka do siebie. Nie wiem na co ty liczysz, ale taka akcja, że dostajesz drugie siodełko, a to zostawiasz sobie w prezencie jest niemożliwa. :(

Ja nie chce tego siodła. Ona napisał, że mam wysłać, a on to wyśle do Selle Italia. A teraz już że wyśle do dystrybutora. On sam chyba nie wie gdzie ma je wysłać;)

Gdyby napisał ,,wyślij i odeśle Ci nowe" to chyba logiczne, że już by było w drodze do niego.

Napisano

Ale bez wysłania i tak nic nie załatwisz :(

Ty chyba nie kumasz. Wyśle im wtedy jak będą chcieli mnie potraktować zgodnie z prawem, a nie że wyśle siodło i będę miesiąc bez bo sobie poleży w sklepie i mi odeślą twierdząc że nic się nie da zrobić...

Wysłałem też meila do BDC w sprawie hologramów oraz tego czy faktycznie Pan Formicki ma od nich.

Napisano

Najpierw muszą zobaczyć to siodło. Nie ma tak, że Ty wyślesz parę fotek a oni już wyślą nowe i poproszę byś im wysłał stare.

Kup sobie jakieś za 30zł na ten czas kiedy będzie u Formickiego.

Napisano

Najpierw muszą zobaczyć to siodło. Nie ma tak, że Ty wyślesz parę fotek a oni już wyślą nowe i poproszę byś im wysłał stare.

Kup sobie jakieś za 30zł na ten czas kiedy będzie u Formickiego.

Ale przecież ja nie chce aby oni mi wysłali nowe, w momencie gdy ja mam stare. Ludzie...

Pewnie, kupiłem nowe siodło, i teraz będę kupował następne bo nowe ma leżeć miesiąc na gwarancji. Ciekawy tok myślenia. Może od razu olać sprawę bo tak najłatwiej i najwygodniej. Może kiedyś też wydacie na coś kasę i będziecie mieli podobny problem, zobaczymy jaki wtedy będzie punkt widzenia u co niektórych. W normalnym kraju dostaje towar, jest wada, odsyłam, dostaje nowy.

Napisano

Nie wiem jak Ty byś chciał to rozwiązać. Gdybyś był na jego miejscu, nie rzucał byś też nowymi siodełkami za 400zł na prawo i lewo. Nie będzie na pewno ryzykował takiej kwoty bo może wada a może ktoś oparł o ścianę. Otrzyma on siodełko, wyśle do dystrybutora i ten stwierdzi czy uzna reklamacje. Proste... Sprzedawca jak na razie postępuje dobrze, mi by się nie chciało tyle z Tobą pisać na jego miejscu :P Pomyśl na spokojnie czego realnie możesz od niego wymagać i dopiero pisz a nie taki bełkot mu ślesz.. :P

Napisano

Nie wiem jak Ty byś chciał to rozwiązać. Gdybyś był na jego miejscu, nie rzucał byś też nowymi siodełkami za 400zł na prawo i lewo. Nie będzie na pewno ryzykował takiej kwoty bo może wada a może ktoś oparł o ścianę. Otrzyma on siodełko, wyśle do dystrybutora i ten stwierdzi czy uzna reklamacje. Proste... Sprzedawca jak na razie postępuje dobrze, mi by się nie chciało tyle z Tobą pisać na jego miejscu :P Pomyśl na spokojnie czego realnie możesz od niego wymagać i dopiero pisz a nie taki bełkot mu ślesz.. :P

Wysyłam siodło, niech go sobie obejrzy i odeśle nowe. Nic więcej nie chce:) Dlaczego mam czekać aż on go odeśle do dystrybutora skoro z godnie z prawem przysługuje mi wymiana na nowe?

Napisano

Niezgodność z umową to pojęcie szerokie - chodzi o wszystkie przypadki gdy towar nie nadaje się do celu, do jakiego jest zwykle używany lub gdy jego właściwości nie odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju. Mieszczą się w tym wady fizyczne.

Zrobiłeś już co trzeba było zrobić, tj. zgłosiłeś żądanie wymiany. Formicki ma 14 dni na zajęcie stanowiska. Jeżeli tego nie zrobi, będzie to równoznaczne z uznaniem roszczenia.

Ciekaw jestem dalszego ciągu. Parę razy kupowałem u niego rzeczy i nie miałem uwag - w tym do obsługi.

14 dni owszem, ale tylko na zajęcie stanowiska. Nie ma niestety podanego czasu na wymianę bądź usunięcie uszkodzeń.

@PiPoLiNiO, na Twoim miejscu zrobiłbym tak jak pisze sprzedawca, inaczej nawet jak minie 14 dni to nic nie załatwisz, jeżeli odmówisz współpracy przy załatwianiu reklamacji to on ją po prostu odrzuci i będzie miał takie prawo.

Przysługuje Ci prawo wymiany na nowe, ale to gwarant, sprzedawca (zwał jak zwał) podejmuje decyzje o sposobie rozpatrzenia reklamacji. niestety.

Napisano

Przysługuje wymiana na nowe z tytułu niezgodności towaru z umową. Nie oddawaj na gwarancję - chyba, że w zapisie selle itala są lepsze warunki dla Ciebie (np. mniej niż 14dni mają na naprawę/ wymianę, ale to się nie zdarza. )

Jesteś w błędzie po części. Sprzedawca ma 14 dni do ustosunkowania się. Decyduje on czy wymienia na nowe czy naprawia. Jeżeli termin minie teoretycznie wg. prawa przystaje on na Twoje warunki (teoretycznie, ja reklamuję też jeden produkt ale z półki :telekomunikacja", 14 dni minęło a na razie salon, dystrybutor producent i posrednicy nie mogą się zdecydowć na nic, kto w ogóle tutaj jest odpowiedizalny za wymianę na nowy)

Robisz tak: Odsyłsz "Z tytułu niezgodności" i czekasz, czekaj i się nie przypominaj. Po 14 dniach zadzwoń, jezeli nic do teog dnia do Ciebie nie trafiło to znaczy, że masz nowe siodełko.

Wybij sobie z głowy, że odeślesz siodło, a on jeszcze tego samego dnia wyśle Ci nowe w pudełku zafoliowane.

PS. Na fotkach widać jakby to było przetarcie mechaniczne.

Napisano

Robisz tak: Odsyłsz "Z tytułu niezgodności" i czekasz, czekaj i się nie przypominaj. Po 14 dniach zadzwoń, jezeli nic do teog dnia do Ciebie nie trafiło to znaczy, że masz nowe siodełko.

Wybij sobie z głowy, że odeślesz siodło, a on jeszcze tego samego dnia wyśle Ci nowe w pudełku zafoliowane.

PS. Na fotkach widać jakby to było przetarcie mechaniczne.

A co powinienem dołączyć za pismo do paczki? No i co jak po 14 dniach sie nie odezwą, jak mam wyegzekwować nowe siodło?:P

Napisano

tak, jeżeli termin minie i nie ma odpowiedzi to jest tak jak piszesz.

Co do Twojej sprawy z telekomunikacją pewnie jest trudniej, zajmuję się reklamacjami klientów, może będę mógł Ci coś podpowiedzieć?

Napisano

Odpowiedź od SI:

Dear Patrick,

Thanks for your e-mail and for using our products.

Consumers should always start the warranty procedure where they purchased the saddle. In this case me make an exception.

Impossible anyway to evaluate the problem w/o inspecting the saddle. I suggest you to contact our official importer in Poland Bdc at info@bdc-bike.com to start the warranty procedure. Please send them also the proof of purchase. They will check the product and will let you know.

Best regards

Czyli co, zostaje mi kontakt z BDC. Na ich odp już czekam.

Hmmm, zlukałem spodenki po wczorajszej jeździe. W miejscu gdzie przyszywana jest wkładka była taka niby biała plama. Więc widocznie materiał na siodle był tak kiepskiej jakości, że się skruszył bądź rozpuścił...

Napisano

Hmmm, zlukałem spodenki po wczorajszej jeździe. W miejscu gdzie przyszywana jest wkładka była taka niby biała plama. Więc widocznie materiał na siodle był tak kiepskiej jakości, że się skruszył bądź rozpuścił...

Cytat za Selle Italia

White leather is very delicate and we don’t suggest to use it for heavy duty use.

If you want to get a resistant white saddle you should look among our Team Edition line. They are made of Lorica, less transpirable but much more resistant.

Tym niemniej nie chce mi się wierzyć, że jest aż tak delicate ...

Napisano

Co by zluzować napiętą atmosferę, Patryk na Luizie jedziesz bez siodełka??? Jeżeli tak to piszę się na udział!!!

Hehe, no ba:D Albo wsadzę stare kowadło z dwoma sprężynami:D Tyle, że Luiza to mi może przepaść przez grafik w robocie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...