Skocz do zawartości

[Tylne koło] "idzie bokiem"

POSTER

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Otóż od pewnego czasu zauważyłem w moim rowerze że tylne koło się przekrzywia. Chodzi mi oto że nie jest idealnie prosto względem ramy, tylko przekrzywia się na lewą stronę ocierając oponą o ramę i powodując głośne "pierdzenie". Nie wiem jak temu zaradzić, gdyż z mechaniki rowerowej jestem "lewy"

Proszę o pilną pomoc,gdyż pogoda się poprawia i chciał bym troszku popedałować ;)

Temat poprawiony.

Pamiętaj o nawiasach kwadratowych reg. pkt 2b.

Napisano

Mógłbyś dać fotkę mocowania w ramie? Bo być może masz tam takie U i po prostu możesz zamocować oś wyzej, albo niżej. Nie widziałem motylka wsadzonego w coś takiego, ale warto sie upernić, zanim zaczniesz ingerować w koło.

Jeśli nie, to musisz je dać do centrowania, albo sam się podjąć tego zadania. Musisz zdjąć oponę i mieć płaski śrubokręt, albo bez zdejmowania opony, klucz do szprych. Wszystkie szprychy od strony zębatki będziesz musiał naciągnąć/ popuścić te po przeciwnej stronie tak, aby całe koło przesunęło się równomiernie, czyli wszystko na jednej stronie musisz kręcić o taki sam kąt. Jak z koła się zrobi ósemka, to musisz kombinować naciągiem szprych, żeby było równo zarówno lewo prawo, jak i góra dół. Jak np w jednym miejscy będzie dołek a szprychy są tam luźne, to musisz dociągnąć całe koło i odwrotnie, jak masz górkę, a szprychy już naprężyłeś, to popuszczasz resztę koła.

Mniej więcej tak to wygląda.

Albo dajesz koło do serwisu, kładziesz nie wiem, 30zł? na blat i na dniach masz koło zrobione przez kogoś, kto być może ma w tym jakies doświadczenie ;)

Napisano

Felga jest idealnie prosta, więc po co centrować ?

Jeżeli wiesz lepiej, to po co pytasz ? Kolega wspaniałe Ci wszystko wyjaśnił, a ja potwierdzam jego słowa.

Napisano

Jest prosta, ale może być przesunięta w lewo cała. Szprychy z prawej strony są za mało naciągnięte, albo z lewej za mocno i cała obręcz idzie w lewo. Rozumiesz? A teraz opowiadaj, jak wygląda mocowanie koła w ramie.

Jeżeli wiesz lepiej, to po co pytasz ? Kolega wspaniałe Ci wszystko wyjaśnił, a ja potwierdzam jego słowa.  

Przeczytałem jeszcze raz cały wątek i nie jestem w stanie pojąć, do kogo to było i o co chodzi. Można poprosić o sprostowanie? ;)

Napisano

Rozumiesz? A teraz opowiadaj, jak wygląda mocowanie koła w ramie.

Muszę zejść do piwnicy zrobić, zdjęcie, bo przyznam się szczerze, że sam nie wiem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

hmmm... to jest bardzo proste wystarczy poluzowac mocowanie koła ustawic prosto i dokrecic mocno gdyz to z tej przyczyny koło sie przekrzywiało

Napisano

To MOŻE być bardzo proste. W nowszych ramach może nie być mozliwości zmiany położenia osi. Masz wtedy okrągłe żłobienie na motylek i nic się tam nie da przesunąć. Wtedy to jest wina przesuniętego koła :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...