POSTER Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam! Otóż od pewnego czasu zauważyłem w moim rowerze że tylne koło się przekrzywia. Chodzi mi oto że nie jest idealnie prosto względem ramy, tylko przekrzywia się na lewą stronę ocierając oponą o ramę i powodując głośne "pierdzenie". Nie wiem jak temu zaradzić, gdyż z mechaniki rowerowej jestem "lewy" Proszę o pilną pomoc,gdyż pogoda się poprawia i chciał bym troszku popedałować Temat poprawiony. Pamiętaj o nawiasach kwadratowych reg. pkt 2b.
ugupu Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Co to za rower, czy koło na szybkozamykacz czy śrubę? Jakie mocowanie tylnego koła w ramie?
POSTER Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Napisano 1 Sierpnia 2010 Rower to tani "Sektor X-Force" Koła ja szybkozamykacz.
wikrap1 Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Mógłbyś dać fotkę mocowania w ramie? Bo być może masz tam takie U i po prostu możesz zamocować oś wyzej, albo niżej. Nie widziałem motylka wsadzonego w coś takiego, ale warto sie upernić, zanim zaczniesz ingerować w koło. Jeśli nie, to musisz je dać do centrowania, albo sam się podjąć tego zadania. Musisz zdjąć oponę i mieć płaski śrubokręt, albo bez zdejmowania opony, klucz do szprych. Wszystkie szprychy od strony zębatki będziesz musiał naciągnąć/ popuścić te po przeciwnej stronie tak, aby całe koło przesunęło się równomiernie, czyli wszystko na jednej stronie musisz kręcić o taki sam kąt. Jak z koła się zrobi ósemka, to musisz kombinować naciągiem szprych, żeby było równo zarówno lewo prawo, jak i góra dół. Jak np w jednym miejscy będzie dołek a szprychy są tam luźne, to musisz dociągnąć całe koło i odwrotnie, jak masz górkę, a szprychy już naprężyłeś, to popuszczasz resztę koła. Mniej więcej tak to wygląda. Albo dajesz koło do serwisu, kładziesz nie wiem, 30zł? na blat i na dniach masz koło zrobione przez kogoś, kto być może ma w tym jakies doświadczenie
POSTER Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Napisano 1 Sierpnia 2010 Felga jest idealnie prosta, więc po co centrować ? Jeżeli wiesz lepiej, to po co pytasz ? Kolega wspaniałe Ci wszystko wyjaśnił, a ja potwierdzam jego słowa.
wikrap1 Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Jest prosta, ale może być przesunięta w lewo cała. Szprychy z prawej strony są za mało naciągnięte, albo z lewej za mocno i cała obręcz idzie w lewo. Rozumiesz? A teraz opowiadaj, jak wygląda mocowanie koła w ramie. Jeżeli wiesz lepiej, to po co pytasz ? Kolega wspaniałe Ci wszystko wyjaśnił, a ja potwierdzam jego słowa. Przeczytałem jeszcze raz cały wątek i nie jestem w stanie pojąć, do kogo to było i o co chodzi. Można poprosić o sprostowanie?
POSTER Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Napisano 1 Sierpnia 2010 Rozumiesz? A teraz opowiadaj, jak wygląda mocowanie koła w ramie. Muszę zejść do piwnicy zrobić, zdjęcie, bo przyznam się szczerze, że sam nie wiem.
Teddy Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 hmmm... to jest bardzo proste wystarczy poluzowac mocowanie koła ustawic prosto i dokrecic mocno gdyz to z tej przyczyny koło sie przekrzywiało
wikrap1 Napisano 20 Sierpnia 2010 Napisano 20 Sierpnia 2010 To MOŻE być bardzo proste. W nowszych ramach może nie być mozliwości zmiany położenia osi. Masz wtedy okrągłe żłobienie na motylek i nic się tam nie da przesunąć. Wtedy to jest wina przesuniętego koła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.