tictac85 Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Witam kupiłem buty shimano spisywały się super nawet na trasach 250 km, jeździłem bez zaczepów, teraz kupiłem zaczepy i stopy mi drętwieją przy ostrzejszej jeździe już po 10 km. Dodam że śmigam po szosie, może ktoś mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBike Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam ! Moim zdaniem (może się myle) ale jak to bywa z spd nie możesz nogi ruszać na boki a bez bloków pewnie jakiś luz miałeś a teraz już nie . To jest moje zdanie ale mogę się mylić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Witaj, Możesz mieć źle ustawione bloki względem osi buta. Powodem może być też to, że powierzchnia styku buta z pedałem w przypadku SPD jest mniejsza niż w przypadku pedałów platformowych oraz to, że podeszwa samego buta nie jest odpowiednio sztywna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Na 99% kwestia ustawienia bloków. Stopy potrafią zdrętwieć nawet z normalnymi pedałami, gdy ułoży się je inaczej niż zwykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tictac85 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 dzięki za rade co sprawdzić, a czy jest możliwe że za mocno zapinam rzepy buta bo dziś jechałem na bardziej poluzowanych rzepach i lepiej było ale noga miała luz w bucie. stopa ma być sztywna w bucie czy luźna ?? bo zielony jestem z tego tematu jak jeździć w takich butach i jak ustawiać bloki w pierwszych dziurach albo tych drugich i jaka jest różnica ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geq Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Jak zaczyna Ci drętwieć stopa to przy naciskaniu na pedał dociskaj paluch do podeszwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tictac85 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Jak zaczyna Ci drętwieć stopa to przy naciskaniu na pedał dociskaj paluch do podeszwy. najbardziej drętwieją jak mocno ciągnę w górę przez kilka kilometrów nie wiem co z tym efektem ubocznym począć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 stÓp=STOPY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Pokombinuj z ustawieniem bloków tak, aby stopa (i cała noga) znajdowała się w jak najbardziej wygodnej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Drętwieją, bo odcinasz dopływ krwi. Stopa nie powinna się poruszać w bucie, jednak but nie powinien też jej mocno uciskać (zwłaszcza przy kostce). Możliwe, że bloki masz ustawione pod złym kątem, tzn. jeśli stawiasz stopy prosto, to bloki powinny być ustawione czubkiem w kierunku czubku buta, natomiast jeśli stawiasz stopy na zewnątrz to blok powinien być skierowany do środka aby skompensować różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pr0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Dokładnie jak wyżej. Znam z autopsji. Kiedyś w moich SIDI zapinałem i ściągałem na maxa bo lubiłem gdy but przylegał jak druga skóra. Po jakimś czasie nawet na krótkich wyjazdach ból stopy niesamowity. Spróbuj zapinać tak, żeby stopa miała dość swobodnie w bucie, ale na tyle mocno, żeby przesadnie nie chodziła na boki i nie wypadała. Najlepiej delikatnie dociągnąć, nic na siłę bo potem rzep cały czas zaciska i uwiera stopę. Zanim zaczniesz zmieniać ustawienie bloków: lżej zapinaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 No niestety twoje nogi nie czują się dobrze w położeniu w jakim utrzymują je bloki, w dodatku mają zapewne za mało luzu, wystarczy wypiąć buty z bloków chwilę tak pojechać a mogę się założyć, że drętwienie ustąpi Niestety może się okazać, że nie znajdziesz ustawienia w którym nogi nie będą drętwiały. Może powinieneś pomyśleć o innych butach , sznurowanych z miękką podeszwą - takie buty z założenia mniej uciskają na stopy, i dają więcej swobody nawet po wpięciu w bloki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 16 Maja 2011 Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Jak buty troche zniszczysz to będzie ok, rozejdą się. Ja dosc luzno mam zacisniete rzepy w szosowych butach shimano, ale i tak dretwieje mi najmniejszy palec stopy, dodam że buty ,,przejechaly'' dopiero 2700 km... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.