Skocz do zawartości

[buty] shimano Mały problem

tictac85

Rekomendowane odpowiedzi

2923.jpg

Witam kupiłem buty shimano spisywały się super nawet na trasach 250 km, jeździłem bez zaczepów, teraz kupiłem zaczepy i stopy mi drętwieją przy ostrzejszej jeździe już po 10 km. Dodam że śmigam po szosie, może ktoś mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje ???

Witaj,

Możesz mieć źle ustawione bloki względem osi buta. Powodem może być też to, że powierzchnia styku buta z pedałem w przypadku SPD jest mniejsza niż w przypadku pedałów platformowych oraz to, że podeszwa samego buta nie jest odpowiednio sztywna.

Pozdrawiam

dzięki za rade co sprawdzić, a czy jest możliwe że za mocno zapinam rzepy buta bo dziś jechałem na bardziej poluzowanych rzepach i lepiej było ale noga miała luz w bucie. stopa ma być sztywna w bucie czy luźna ?? bo zielony jestem z tego tematu jak jeździć w takich butach i jak ustawiać bloki w pierwszych dziurach albo tych drugich i jaka jest różnica ??

Drętwieją, bo odcinasz dopływ krwi. Stopa nie powinna się poruszać w bucie, jednak but nie powinien też jej mocno uciskać (zwłaszcza przy kostce). Możliwe, że bloki masz ustawione pod złym kątem, tzn. jeśli stawiasz stopy prosto, to bloki powinny być ustawione czubkiem w kierunku czubku buta, natomiast jeśli stawiasz stopy na zewnątrz to blok powinien być skierowany do środka aby skompensować różnicę.

Dokładnie jak wyżej. Znam z autopsji. Kiedyś w moich SIDI zapinałem i ściągałem na maxa bo lubiłem gdy but przylegał jak druga skóra. Po jakimś czasie nawet na krótkich wyjazdach ból stopy niesamowity. Spróbuj zapinać tak, żeby stopa miała dość swobodnie w bucie, ale na tyle mocno, żeby przesadnie nie chodziła na boki i nie wypadała. Najlepiej delikatnie dociągnąć, nic na siłę bo potem rzep cały czas zaciska i uwiera stopę.

Zanim zaczniesz zmieniać ustawienie bloków: lżej zapinaj!

No niestety twoje nogi nie czują się dobrze w położeniu w jakim utrzymują je bloki, w dodatku mają zapewne za mało luzu, wystarczy wypiąć buty z bloków chwilę tak pojechać a mogę się założyć, że drętwienie ustąpi :)

Niestety może się okazać, że nie znajdziesz ustawienia w którym nogi nie będą drętwiały.

Może powinieneś pomyśleć o innych butach , sznurowanych z miękką podeszwą - takie buty z założenia mniej uciskają na stopy, i dają więcej swobody nawet po wpięciu w bloki.

• 9 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...