XXXOOO Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Mam taki problem: jak pedałuję/nie pedałuję zdarza się dosyć często, że z okolic napędu słyszę brzęczenie - głównie z przodu. Nie jest to takie typowe brzęczenie jak podczas nie pedałowania, ale takie trochę cichsze (dźwięk nagram jutro). Najbardziej daje się we znaki podczas jazdy po asfalcie (ustawienie 3-6,7,8). Jakieś pomysły czego to wina? Rower ma mniej niż 1000 km przebiegu. Części: Przerzutka (tył): Shimano Alivio RD-M410 Przerzutka (przód): Shimano Acera FD-M360 Korbowód: Shimano FC-M361 (44x32x22 T) Oś korbowodu: Shimano BB-UN 26 Cartridge Type Łańcuch: KMC Z-72 Kaseta: Shimano CS-HG30-8l (11-30T) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Posprawdzaj, czy bieżnie i kulki w piastach nie są wytarte, czy są nasmarowane. Sprawdź czy do łożysk suportu nie dostał się jakiś syf. Ogółem mówiąc sprawdź ułożyskowanie wszystkich rotujących części roweru. Może opona ociera Ci lekko o ramę (takie przypadki a właściwie przypadek widziałem). Oś korbowodu: Shimano BB-UN 26 Cartridge Type Nie oś tylko wałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Posprawdzaj, czy bieżnie i kulki w piastach nie są wytarte, czy są nasmarowane. Sprawdź czy do łożysk suportu nie dostał się jakiś syf. Ogółem mówiąc sprawdź ułożyskowanie wszystkich rotujących części roweru Welniak, suport chyba nie będzie brzęczał, kiedy rowerzysta nie kręci korbą. A skoro autor tematu wyraźnie napisał, że dźwięki dochodzą z przedniej części napędu, to raczej nie wina piast. Czytaj, a dopiero później odpowiadaj. Aha:Oś korbowodu: Shimano BB-UN 26 Cartridge Type to cytat ze specyfikacji roweru SCOTT Aspect 40 & 45, ale jeszcze pewnie nie wiedzą, że to wałek XXXOOO, wg mnie podałeś za mało szczegółów, by można było zlokalizować problem. Wsłuchaj się dokładnie w swoją maszynę, bo jeszcze może się okazać, że to jednak wina tylnej piasty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Welniak, suport chyba nie będzie brzęczał, kiedy rowerzysta nie kręci korbą. A skoro autor tematu wyraźnie napisał, że dźwięki dochodzą z przedniej części napędu, to raczej nie wina piast. Czytaj, a dopiero później odpowiadaj. Czytałem całe i odpowiedziałem. Mało to przykładów było na tym forum, że ktoś opisuje, że coś mu się dzieje a przyczyna tkwiła w czym innym? Skoro jesteś taki mądry to powiedz co może być przyczyną (idąc Twoim tokiem rozumowania) tylko w przedniej części napędu, gdy napęd ten jest w danym momencie nieużywany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Mało to przykładów było na tym forum, że ktoś opisuje, że coś mu się dzieje a przyczyna tkwiła w czym innym? Owszem było wiele takich przypadków, dlatego poprosiłem autora, aby dokładniej przyjrzał się sprawie samemu i podał więcej szczegółów, co pozwoliłoby rozwiązać problem, zamiast pisać posty, które można kopiować i wklejać do każdego tematu, gdy tylko ktoś napisze, że mu coś stuka, piszczy, brzęczy, chrobocze itp. Ale ty jesteś mądrzejszy nawet od dystrybutora Scotta na Polskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXOOO Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Co udało mi się ustalić: To nie jest wina opony (nie ociera - zresztą dźwięk byłby inny), osłony na ramę i błotnika. To brzęczenie wydobywa się jednak z tylnej części napędu, a nie jak przypuszczałem z przodu (jadąc po asfalcie brzmi jakby z przodu). Jak już wspomniałem słychać go tylko na wyższych biegach, nawet przy ustawieniu 2-7. Tylko wtedy jest znacznie cichszy. Zastanawiam się czy to nie jest czasem wina tarczy, ale raczej dźwięk byłby inny. To jeszcze sprawdzę. Nagrałem ten dźwięk (w tle słychać takie brzęczenie) podczas rozpędzania w powietrzu koła. 5,6 sekunda i od 20 najlepiej słychać. Link: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=bF4GUIT6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Jak dla mnie to od 20s słychać zapadki w bębenku piasty czyli typowy dźwięk dla większości rowerów. Zobacz czy na tych skrajnych przełożeniach łańcuch przypadkiem nie ociera o przednią przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXOOO Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Wiem, że słychać typowy dźwięk, ale ja mówię o tym w tle. Łańcuch o nic nie ociera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Kurcze nie wiem czemu, ale wygląda mi to na brzęczenie wydobywające się z... bębenka piasty. Tym bardziej dziwne, że takie coś objawia się też przy pedałowaniu. Nie wiem, posprawdzaj tylną piastę, kółka przerzutki. Poza tym rower prawdopodobnie jest na gwarancji, więc co Ci szkodzi jechać z nim do serwisu (chyba, że kupiłeś na Allegro lub w internecie a w Twoim mieście nie ma serwisu Scott'a). Do cebul08. Nie zawsze trzeba wierzyć w słowo, które jest napisane na stronie internetowej Scott'a. Tak, mylą się. Oś to mogą mieć w piastach, czy w kółkach przerzutek, ale nie w suporcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 W tel to ja jeszcze słyszę głośną pracę łożysk w paście lub bębenku, ale nie nazwałbym tego brzęczeniem... Może pora sprawdzić czy wszystko z nimi OK, w specyfikacji widzę tam piastę Shimano może jest za mocno skręcona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Od razu przepraszam, że nie wniosę nic do tematu, ponieważ nie udało mi się ustalić, co może powodować takie dźwięki. Do cebul08. Nie zawsze trzeba wierzyć w słowo, które jest napisane na stronie internetowej Scott'a. Tak, mylą się. Oś to mogą mieć w piastach, czy w kółkach przerzutek, ale nie w suporcie. Zdziwisz się, jak wiele jeszcze osób się myli: kolarstwo-szczyrk.prv.pl bikeboard.pl rowery-rybczyński.pl i wielu, wielu, wielu innych I uwierz mi, nie zamierzam przekonywać cie, że jestem mądrzejszy, bo dla mnie nie ma różnicy między osią i wałkiem suportu. Chciałem ci tylko delikatnie dać do zrozumienia, żebyś może nie próbował na siłę udowadniać innym, że się mylą i że tylko twój sposób widzenia jest słuszny, bo z takim podejściem do życia jeszcze wiele razy zrobisz z siebie idiotę i ignoranta. I jeszcze taka ciekawostka. Po wpisaniu "wałek suportu" w Google, wyskoczyło ok. 1180 odpowiedzi; po wpisaniu "oś suportu" ponad 20000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXOOO Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 No to tak: Wykluczyłem tylną tarczę jako powód. Do tego najbardziej daje się to we znaki przy jeździe z wyższą prędkością. Natomiast przy innym ustawieniu (np. 2-2~7) tak już nie jest. Zauważyłem też dziwne "tykanie" podczas mocniejszego nacisku na pedał - posprawdzam jutro sztycę i pedały. A jak nic to nie da, to podjadę do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXOOO Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Stukanie: luzy - nie wiem gdzie były, ale pomogło odkręcenie i dokręcenie pedałów, kierownicy, zacisku na sztycy i kierownica-mostek. Brzęczenie: to jest coś z tylnym kołem. Mianowicie takie same brzęczenie (tylko chwilowe) mogę uzyskać jak rozpędzę koło w powietrzu i zahamuje je gwałtowanie lub upuszczając z niewielkiej wysokości. Postaram się jeszcze wyciągnąć koło i je przesmarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reco20 Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Zobacz to coś podobnego jak u mnie i temat niezostał wyjaśniony tu link na youtube zobacz jak u mnie brzęczy --> http://www.youtube.com/watch?v=-3S8MnHSogA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXXOOO Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 reco20, ten dźwięk przypomina mi jakieś chrobotanie w piaście - łożyska? Wracając do tematu: zdjąłem tylne koło, wyciągnąłem ośkę, ale wszystko ładnie nasmarowane było. Złożyłem tak jak było i dalej coś brzęczało, zatem to coś z kołem. Zacząłem stukać w obręcz i szprychy szukając tam winy. Na jednej ze szprych był taki brzęczący odgłos, więc myślałem, że to plastikowa osłona za kasetą. Ale to nie to... Co się okazało? (Wstyd się przyznać), ale winą był odblask, który lekko się zsunął. Po wciśnięciu go bliżej obręczy jak ręką odjął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Wstyd... to sie przyznac ze sie z takowym czyms jezdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.