MattiPCE Napisano 31 Lipca 2010 Napisano 31 Lipca 2010 Witam, jestem tu nowy i nie ukrywam, że zarejestrowałem się głównie w poszukiwaniu fachowym porad, bo sam jestem w tym temacie nieco zielony, a zostałem zmuszony do zakupy nowego roweru z powodu rozsypki mojego wysłużonego górala z marketu marki Vistana . Postanowiłem, że teraz zakupię sobie nieco lepszy, być może markowy sprzęt, który miałby służyć mi przez lata. Wcześniej nie było takiego sensu, bo jako dziecko od razu bym go rozwalił. Przy wyborze roweru wazny jest też dla mnie jego rozmiar bo mam 191 cm wzrostu. Byłem w Łodzi w sklepie oferującym rowery Gianta - Dynamo i nieco się zaskoczyłem, bo najtańszy rower jaki mi zaoferowano oscylował około 2 tysięcy złotych. Pierwotnie myślałem właśnie o jakimś porządniejszym rowerku właśnie Gianta ew Authora, ale byłem też w GO Sporcie i tam mają o wiele tańsze rowery równiez z osprzętem Shimano (pewnie niższej klasy ?), bo właśnie miły Pan w tym sklepie Gianta mi mówił, że one tyle koszą głownie z powodu ramy, bo osprzęt i tak wszedzie najczęsciej jest Shimano. Teraz o samym rowerku: Z pewnością musi być dopasowany dla mnie wymiarem. Jeśli chodzi o jego zatosowanie to będzie uzytkowany glownie do jazdy miejskiej - asfalt, beton, czasem szlaka. Rzadziej jakis las na działce np. Dlatego też myślałem o zakupie może bardziej crossa (bo tak się nazywa chyba taki rower pomiedzy kolarka a gorskim ? o węzszych nieco oponach?) aniżeli górala. Nie potrzebuje też nie wiadomo jakiego super sprzętu bo w srodku roku poza wakacjami nie bedzie wykorzystywany pewnie czesciej niz 1-2 razy w tygodniu, ale chcialbym tez zeby nie byl to jakis totalny badziew i troche mi poslużył. Prosze o jakies porady na co zwarac uwagę przy zakupie ew może jakieś konkretne modele. Chciałbym przeznaczyć na niego tak tysiąc maksymalnie do 1,5 tys złotych i nie musi być koniecznie z górnych granic tej sumy . Pozdrawiam i liczę na pomoc.
kkkrajek18 Napisano 31 Lipca 2010 Napisano 31 Lipca 2010 polecił bym ci coś takiego : http://allegro.pl/item1171204191_kross_crow_preria_hydr_hamulce_licznik_sigma.html#gallery solidny rowerek, na pewno by ci długo służył. Nie jest to oczywiście nowa maszyna, ale sprosta twoim wymaganiom...
ttomii88 Napisano 31 Lipca 2010 Napisano 31 Lipca 2010 Z ciekawosc, jak dlugo sluzyla ci vistana??? Pytam poniewaz daaawno temu tez kupilem w markecie vistane, jaka jest trwalosc tego roweru to sie w glowie poprostu nie miesci. Przy normalnej jezdzie rower po 3 tyg w calosci nadawal sie na smietnik. Kupujac nowy rower nie patrz na jego marke lecz na klase osprzetu bo to jest najwazniejsze.
MattiPCE Napisano 31 Lipca 2010 Autor Napisano 31 Lipca 2010 Powiem ci, że nawet długo wytrzymała bo teoretycznie z rok, tylko, że jeżdżona była mało, bo wiecznie był z nią jakiś problem, a po zimie nie było już co z niej zbierac :]
Pytko Napisano 31 Lipca 2010 Napisano 31 Lipca 2010 Kupując nowy rower zwróć uwagę na: 1. Ramę 2. osprzęt 3. amortyzator 4. wszystko inne Jak asfalt i czasem lasek to Crossway(tak brzmi pełna nazwa). http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=106&id=953 Rama bardzo dobra, osprzęt średniej klasy(taki na amatorkę jak znalazł) amorek znośny. W tej cenie jest to dobry rower. Zaraz 100 osób napisze, że nie, bo są tańsze z wyższym osprzętem ale to dobra cena ze względu na ramę. Merida ma najbardziej zaawansowaną technologicznie fabrykę ram.
hero9978 Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Ja polecam http://allegro.pl/item1171204191_kross_crow_preria_hydr_hamulce_licznik_sigma.html#gallery
MattiPCE Napisano 25 Marca 2011 Autor Napisano 25 Marca 2011 Pozwolę sobie odświeżyć, jako że w sierpniu zeszłego roku nikt nie zdołał mi już nic ściągnąć (ponoć braki w magazynach), temat powraca. Kwota ponownie +- 2000 zł. Potrzeby jak wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.