Skocz do zawartości

[kaseta] jak to odkręcić, kaseta

marian6666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dzięki naszym wspaniałym drogom wyciąłem 3 szprychy (oczywiście od strony zębatek:) i zaczęło sie wężykowwanie tylnego koła.. Gdy zdjąłem koło zobaczyłem coś takiego:

zdjęcie 1

zdjecie 2

zdjecie 3

zdjecie 4

zdjecie 5

i tu powstaje pytanie, jak to odkręcić?? Mam klucz podobny do tego klucz , ale w tym rowerze akurat sie nie nadaje.. może ktoś coś takiego rozkręcał i bedzie wiedział jak to zrobić:icon_wink: Rower to Romet Sport

Wydaje mi się, że dawno temu kiedy byłem posiadaczem roweru Wagant Sport, spotkałem się z takim samym problemem i wolnobiegiem. Wtedy jakoś sobie poradziłem. Z tego co pamiętam to należy odkręcić w lewą stronę ten wewnętrzny okręg z dwoma nacięciami, który przypomina o-ring. Nie miałem odpowiedniego klucza i nie mam pewności co do sposobu jakim sobie z tym poradziłem. Użyłem albo zestawu wkrętak i młotek, albo jakoś wsadziłem miedzy te szczeliny klucz do pedałów.

Aha, jeśli nikt do tej pory nie odkręcał tego wolnobiegu, będzie Ci bardzo ciężko tego dokonać i nastaw się na sporą utratę czasu i energii, albo od razu zanieś koło do serwisu.

Chyba już nie muszę Ci dodawać, że klucz który posiadasz na nic Ci się nie przyda.

Powodzenia

Pierwszy raz jak odkręcałem wolnobieg, robiłem to bez klucza. Młotek i śrubokręt do odkręcenia tej widocznej nakrętki, cały wolnobieg został rozebrany, kulki się rozsypały (jak zwykle) po czym odkręciłem bazę wolnobiegu chwytając ją w imadło i kręcąc kołem. Jest to dość destruktywna metoda, ale jak się nie da inaczej..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...