Skocz do zawartości

[pedał] Zacięcia

sabsonia

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaczął zacinać mi się podczas ostrzejszej jazdy pedał, aż w końcu w ogóle przestał się obracać. Przy mocnym dociskaniu można go samoistnie podczas jazdy odkręcić od korby, tak że w końcu sam odpadnie. Konieczne jest np. serwisowanie i wymiana łożyska? Czy też wystarczy rozkręcić coś, nasmarować, odtłuścić itp.? Głównie chodzi mi o poradę, czy iść z tym do serwisu i zapłacić im, żeby mi zrobili, potrzebuje wymienić jakieś części, czy też jestem sama sobie w stanie poradzić np. smarując itp? Dodam tylko, że poza imbusami i śrubokrętami nie mam jakiegoś specjalistycznego sprzętu ani jakiś specjalnych preparatów poza smarem do łańcucha i WD40.

do serwisu to się nie opłaci iść , chyba że dałeś sporo sumkę za pedały a jak to jakieś za 30zł to daruj sobie kup nowe pedały . a jeśli kasy brak to odkręć je i przesmaruj . . a co do serwisu to nie idź bo zedrą z ciebie 2 razy wartość tych pedałów :teehee:

Jeśli one są na kulki to pewnie śrubka się odkręca/zakręca przez zablokowaną kulkę z łożyska . Miałem tak kilka raz z VP 559 . Rozkręć , przesmaruj i ułóż dobrze kulki i zakręć mocniej tą śrubę przy kulkach ale aby dalej pedał się obracał lekko  . Po takim zabiegu powinien działać sprawnie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...