sabsonia Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Ostatnio zaczął zacinać mi się podczas ostrzejszej jazdy pedał, aż w końcu w ogóle przestał się obracać. Przy mocnym dociskaniu można go samoistnie podczas jazdy odkręcić od korby, tak że w końcu sam odpadnie. Konieczne jest np. serwisowanie i wymiana łożyska? Czy też wystarczy rozkręcić coś, nasmarować, odtłuścić itp.? Głównie chodzi mi o poradę, czy iść z tym do serwisu i zapłacić im, żeby mi zrobili, potrzebuje wymienić jakieś części, czy też jestem sama sobie w stanie poradzić np. smarując itp? Dodam tylko, że poza imbusami i śrubokrętami nie mam jakiegoś specjalistycznego sprzętu ani jakiś specjalnych preparatów poza smarem do łańcucha i WD40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 A jakie masz te pedały?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabsonia Napisano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Klasyczne platformowe z jednoczęściowego metalu i metalową ramką. Firmy ani konkretnego modelu nie znam, ale chyba nie o to pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hero9978 Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 do serwisu to się nie opłaci iść , chyba że dałeś sporo sumkę za pedały a jak to jakieś za 30zł to daruj sobie kup nowe pedały . a jeśli kasy brak to odkręć je i przesmaruj . . a co do serwisu to nie idź bo zedrą z ciebie 2 razy wartość tych pedałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Jeśli one są na kulki to pewnie śrubka się odkręca/zakręca przez zablokowaną kulkę z łożyska . Miałem tak kilka raz z VP 559 . Rozkręć , przesmaruj i ułóż dobrze kulki i zakręć mocniej tą śrubę przy kulkach ale aby dalej pedał się obracał lekko . Po takim zabiegu powinien działać sprawnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabsonia Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Dzięki za informacje. Będę je rozkręcała w wolnej chwili i zobaczę, co tam w środku słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.