Skocz do zawartości

[Kaseta] 8 biegów z wyższej półki

Kokopiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy chcąc zachować napęd 8-biegowy w dzisiejszych czasach jestem dożywotnio skazany na kasety SRAM 850?

Monza jeszcze w sklepach dostać "magazynowe leżaki" LX 8speed, ale to żadna przesiadka SRAM 5.0, a LX.

Chociaż do tej pory SRAM produkuje manetki z grupy 7 (X-7) na 8 biegów to kaset 8-biegowych z tej grupy chyba nigdy nie było.

Na dniach czeka mnie wymiana starych poczciwych manetek SRAM 7.0, więc byłaby okazja do przesiadki na 9, ale poza dostępnością części nie widzę, żadnego sensu takiej wymiany.

Czy ktoś widział zapas kaset XT 8speed?

Czy chcąc zachować napęd 8-biegowy w dzisiejszych czasach jestem dożywotnio skazany na kasety SRAM 850?

A co jest złego w tych kasetach SRAM 850 że tak szukasz XTeka? Oprócz SRAMa 850 równie dobrą kasetą jest Shimano HG50/40. Zresztą po założeniu kasety XTeka korzyści są prawie żadne, a kaseta jest częścią w rowerze, która chyba najszybciej ląduje w śmietniku.

Przesiadka na LXa 8biegowego to cofnięcie się mocno do tyłu, gdyż obecne HG40 jest zdecydowanie lepsze od tej kasety.

Znalezienie teraz nowego XT na 8 biegów graniczy już chyba z cudem. Jakieś pół roku temu był podobny temat na grupie dyskusyjnej i znaleźli w jakimś tam sklepie ostatnie sztuki...

Na dniach czeka mnie wymiana starych poczciwych manetek SRAM 7.0, więc byłaby okazja do przesiadki na 9, ale poza dostępnością części nie widzę, żadnego sensu takiej wymiany.

Zeby za jakis czas nie stanac przed podobnym problemem to od razu przesiadaj sie na 3x10.

Przy obecnych trendach 9sp spotka taki sam los jak 8sp :icon_wink:

• Mod Team

Pojawiają się jeszcze na aukcjach jakieś stare kasety XTR na 8rz. niestety ceny są ich kosmiczne. Również te lepsze czyt. kaseta XT 8rz. to już rodzynek za który trzeba zapłacić niekiedy ponad 200 zł. Ja póki co mam 2 w zapasie kasety Srama. Myślę, że przejeżdżę na tym jeszcze co najmniej rok i wtedy będę wiedział jak się sytuacja rozwinęła z tymi nowościami 2x10, 3x10

Zeby za jakis czas nie stanac przed podobnym problemem to od razu przesiadaj sie na 3x10.

Przy obecnych trendach 9sp spotka taki sam los jak 8sp :icon_wink:

Niestety 1415chris ma rację. Shimano już nawet w ALIVIO wprowadza 9-rzędowy napęd. Czas pokarze czy ten trend się utrzyma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...