Skocz do zawartości

[wycieczka] Gdzie na rower na dwa tygodnie w Europie?

Wrza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie dość ogólne, wiem, ale proszę o porady.

Chcę się z dziewczyną wybrać na wakacje rowerowe na dwa tygodnie, wyruszamy w ostatni weekend sierpnia, czyli za miesiąc.

Jedziemy pierwszy raz na tak długi wypad rowerowy, początkowo planowaliśmy wybrać się do Danii, ale po przeczytaniu kilku relacji stwierdziłem, że akurat we wrześniu to pada tam i wieje niemiłosiernie. Myśleliśmy od podróży wzdłuż Dunaju: Passau - Wiedeń, ale jakoś nie jestem przekonany.

Może znacie jakieś ciekawe trasy na pierwszy raz? Żeby nie było zbyt górzyście, a trasy rowerowe były wyznaczone i atrakcyjne. Zdaję sobie sprawę, że to dość ogólnie wytyczne, ale tak naprawdę to chcę po postu spróbować jak to jest popodróżować na rowerze i spędzić miło dwa tygodnie. Planujemy przejechać maksymalnie 1000km w 16 dni, więc bez szaleństwa.

Zdaję sobie sprawę, że w sieci są tysiące stron z opisami wypraw rowerowych, ale szukam konkretnej zachęty do wybrania się w to a nie inne miejsce.

Dzięki serdeczne za pomoc i pozdrawiam.

SZWAJCARIA:

Jeden z najbardziej dbających o czystość i ekologię państw na świecie. Posiada doskonale rozwiniętą sieć tras rowerowych (zupełnie innych od polskich). Są one dobrze oznakowane i trudno się zgubić. Szwajcaria to nie tylko ciężkie górzyste szlaki i pokonywanie przełęczy. Jeśli dobrze wybierzesz trasę, niemal nie odczujesz obecności najwyższych gór w Europie, za to będziesz mógł podziwiać ich niebywałe piękno. Niestety Szwajcaria to najdroższy kraj w Europie. Schroniska młodzieżowa/hostele/tanie hotele – ceny od 40 CHF do 120 CHF za dobę, często ze śniadaniem. W większych miastach ceny często są dużo wyższe. Języki to przede wszystkim niemiecki, ale i włoski (południe) i francuski. Szwajcarzy dobrze znają angielski.

Dla kogo: Osób ceniących sobie dobrą organizację i walory krajobrazowe. Łowcy zdjęć znajdą tu niezwykłe krajobrazy. Raczej nie dla łowców przygód. Dobry kierunek na pierwszą wyprawę.

SŁOWACJA: Ze ścieżkami rowerowymi podobnie jak w Szwajcarii, jednak ceny są dużo dużo niższe. Za noc w Bratysławie zapłacicie nie więcej niż za noc w Krakowie, przy takim samym standardzie. Mimo wprowadzenia Euro Słowacja jest nadal tak samo tania.

cześć,

właśnie wróciłem z wycieczki po europie rowerem, o podobnej długości, i też był to mój pierwszy raz. Generalnie zrobiłem trasę 1024km, w tym ok 300-400km pociągami w 21 dni, czyli niewiele dłużej, ale z kolei miałem 5-6 km bardzo lajtowych, gdzie zrobiłem od ok 500m do 22km (z czego 2 dni to pociągi).

Trasa moja wiodła od lotniska w Gironie w Hiszpanii do Bergamo we Włoszech, po drodze zaliczając kilka ciekawszych miejsc jak Avignion, Cannes, Arles, Tarascon, rezerwat flamingów we Francji (pod Arles). Trzymałem się generalnie linii brzegowej.

To był mój w ogóle pierwszy wypad rowerowy, do tego samotny. Bardzo polecam na pewno trasę z St. Raphael do Cannes, piękna ale górzysta - lekkie wzniesienia i zjazdy, bo to jazda jednak wzdłuż wybrzeża. Większość jednak trasy była płaska, ale ja miałem pecha bo jechałem prawie cały czas pod wiat na początku(wiatr z północy), co mocno spowalniało mój czołg (4 sakwy, worek i torebka na kierownicę)... więc jak już to bym proponował odwrotnie

Co prawda jechałem sporo po uczęszczanych drogach, ale nie jest to tak jak w naszym pięknym kraju gdzie kierowcy "spychają rowery do rowu", ale w dużej części miejsc były ścieżki rowerowe, oraz mniejsze drogi lub bezdroża wręcz ^^

Jak masz możliwości to są przewodniki Lonley Planet rowerowe, i można po kawałku ściągać/kupować są świetnie opisane trasy.

Ja jechałem bez wcześniej przygotowanej trasy, miałem tylko terminy samolotów, i tylko w myśl "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu". Miałem mniej więcej trasę, ale to były punkty 2-3 na niej które chciałem zobaczyć, a reszta to jak mi się podobało to zostałem jeden dzień, albo jak nie to jechałem dalej.

Jeszcze kwestia taka drobna start spod domu, czy wsiadacie w samolot i lecicie do A i jedziecie do B jak ja...

Jeśli byś chciał mogę na jakiejś stronce, wytyczyć trasę którą przejechałem i podesłać do niej linka, etc. Zabieram się też za uzupełnienie bloga bo prowadziłem, ale nie jest na bieżąco.

właśnie natrafiłem na ciekawy temat, może Ciebie zainteresuje:

http://www.forumrowerowe.org/topic/73644-szlaki-rowerowe-w-europie/page__gopid__752940entry752940

powodzenia, jak coś pisz tutaj lub pchnij pm-ka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...