Skocz do zawartości

[rower] Trekkingowy do 600 zł

nostra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym zakupić rower trekkingowy używany, dobrej marki.

W portalu aukcyjnym Allegro znalazłem 2 typy:

GIANT EXPEDITION

http://allegro.pl/item1158420290_giant_expedition_deore_lx.html

STAR (ten bardzo mi się widzi - kierownica jedynie troszkę przesadzona)

http://allegro.pl/item1168392669_rower_meski_alu_trekking_star_z_niemiec_196.html

Znacie może coś w podobnym stylu, ale bardzo dobre sprzętowo?

Rower głównie służyłby mi do pokonywania codziennych 7km tras asfaltowych oraz weekendowych łagodnych tras parkowo/leśnych?

Czy powinienem szukać roweru trekkingowego z amortyzatorami. Czy dla bezawaryjnej jazdy w lesie i parku można zastosować inne ogumienie w obręczach o roz. 28" (wydaje mi się, że w linku powyżej z rowerem STAR są dość mocne obręcze i opony?)

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze "mojego" roweru.

POZDRAWIAM

Napisano

Zacznijmy od tego ile masz wzrostu ?! Te dwa rowery są bardzo duże . 55 , 56cm to 22" - na chłopa ponad 190cm . Do zastosowań jakie opisałeś nie potrzeba ani amortyzatorów ( szczególnie nieznanej jakości ) ani super osprzętu . Ja brałbym Gianta .

Napisano

Zacznijmy od tego ile masz wzrostu ?! Te dwa rowery są bardzo duże . 55 , 56cm to 22" - na chłopa ponad 190cm . Do zastosowań jakie opisałeś nie potrzeba ani amortyzatorów ( szczególnie nieznanej jakości ) ani super osprzętu . Ja brałbym Gianta .

A propos wzrostu - 188 cm. A jakie firmy proponujecie w podobnej budowie co linki powyzęj?

Napisano

Zacznijmy od tego ile masz wzrostu ?! Te dwa rowery są bardzo duże . 55 , 56cm to 22" - na chłopa ponad 190cm.

Jeden to rower miejski, drugi trekkingowy. Ich rozmiary nijak mają się do wzorów podawanych na forum. Wg tej tabelki,

http://www.gazelle.nl/nl/maattabel.php

powinieneś wybrać rower jeszcze większy niż te dwa.

Z tych dwóch, Giant zdecydowanie lepszy. Nie jestem tylko pewny czy akurat ten typ roweru jest Ci potrzebny. To typowy rower trekkingowy, przystosowany do długich wypraw. Z tego co zrozumiałem, chcesz rower do miasta i na krótkie wycieczki.

Unikaj rowerów z tylnym kołem zawieszonym na sprężynie (jak w tym STAR). Amortyzacja żadna, raczej tylko bujanie, a zabiera część energii którą wkładasz w pedałowanie.

W tym budżecie szukaj roweru sprawnego technicznie i unikaj "fajerwerków" (jak ten amortyzator).

PS. Skoro w Polsce powszechnie używaną jednostką miary są metry/centymetry to po co zamieniać rozmiar ramy na cale? Jeśli cale są z jakiegoś powodu lepsze, to czemu nie mierzyć długości nogi w calach?

Napisano

Burak ta twoja tabelka dotyczy chyba ,,damek" . Ja mam 180 cm i na ramie 57cm powiesił bym się . Przeczytaj ten artykuł z bikeboardu - najlepiej ze zrozumieniem . Opcja druga kup sobie rower na podstawie swojej tabeliki . Ten Giant jest ok . , a przedni bagażnik zawsze można odkręcić .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...