Skocz do zawartości

[przerzutki] regulacja?

k0nficjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam przy rowerze przerzutki SLX. Czy to normalne, że gdy z przodu ustawię na środkową, a tył pierwszą bądz ostatnią to łańcuch będzie obcierał o "prowadnice" przedniej przerzutki? Nie miałem nigdy z tyłu 9-cio rzędowej kasety więc nie wiem, ale wydaje mi się, że nie powinno być takiego problemu. Dodam że próbowałem regulować i zawsze mi obciera na dwóch-trzech zębatkach.

Tak to normalne . Jeśli z przodu masz na środkowej tarczy z tyłu nie powinieneś używać 4 skrajnch trybów ( dwóch z dołu i dwóch z góry ) . Jesli z przodu masz na największej z tyłu nie używaj trzech górnych trybów . I analogicznie z najmniejszą tarczą korb . Nawet jesli łańcuch nie ociera to jest bardzo ,,skoszony " - to przyspiesza zużycie napędu . W jakimś poradniku rowerowym widziałem nawet bardziej rygorystyczne zalecenia . Ja jeżdżę tak jak napisałem .

Wszystko gra. Po prostu nie powinieneś "krzyżować łańcucha". Co to oznacza? Gdy z przodu łańcuch masz na największej koronce, z tyłu na najmniejszych trybach i odwrotnie. Gdy z przodu na środkowej, z tyłu również środkowe.

Myślę, że w instrukcji do roweru będzie to napisane, wystarczyłoby przejrzeć, przed przystąpieniem do eksploatacji. To pozwoliłoby ci dłużej zachować rower sprawnym i cieszyć się przyjemnością jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...