k0nficjusz Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam, Posiadam przy rowerze przerzutki SLX. Czy to normalne, że gdy z przodu ustawię na środkową, a tył pierwszą bądz ostatnią to łańcuch będzie obcierał o "prowadnice" przedniej przerzutki? Nie miałem nigdy z tyłu 9-cio rzędowej kasety więc nie wiem, ale wydaje mi się, że nie powinno być takiego problemu. Dodam że próbowałem regulować i zawsze mi obciera na dwóch-trzech zębatkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Gdybyś trochę poczytał to wiedziałbyś, że na skrajnych biegach nie powinno się jeździć. Skrajne to 1x7-9, 2x1-2 i 2x8-9 oraz 3x1-3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Tak to normalne . Jeśli z przodu masz na środkowej tarczy z tyłu nie powinieneś używać 4 skrajnch trybów ( dwóch z dołu i dwóch z góry ) . Jesli z przodu masz na największej z tyłu nie używaj trzech górnych trybów . I analogicznie z najmniejszą tarczą korb . Nawet jesli łańcuch nie ociera to jest bardzo ,,skoszony " - to przyspiesza zużycie napędu . W jakimś poradniku rowerowym widziałem nawet bardziej rygorystyczne zalecenia . Ja jeżdżę tak jak napisałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuka Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 mi obciera na 3x9 i się tym nie przejmuje, jak by to było coś szkodliwego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cebul08 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Wszystko gra. Po prostu nie powinieneś "krzyżować łańcucha". Co to oznacza? Gdy z przodu łańcuch masz na największej koronce, z tyłu na najmniejszych trybach i odwrotnie. Gdy z przodu na środkowej, z tyłu również środkowe. Myślę, że w instrukcji do roweru będzie to napisane, wystarczyłoby przejrzeć, przed przystąpieniem do eksploatacji. To pozwoliłoby ci dłużej zachować rower sprawnym i cieszyć się przyjemnością jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k0nficjusz Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Właśnie czytałem, ale wygląda, że coś słabo;/ w każdym bądź razie dzięki za odpowiedź. No i dobrze wiedzieć, że to nie ja coś namajstrowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.