Lollex Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Witam. Otóż posiadam ramę dartmoor street figher, do której dostałem korbę truvativ isoflow, lecz rame kupiłem używaną i nie wiem jaki długi kupić suport. Pogoglowałem troszke i znalazłem w necie ze powinien być 113mm, ale wole sie zapytać doświadczonych użytkownikow bo nie chce kupić złego żeby potem mieć tartke w rowerze.
Welniak Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Długość wałka suportowego dobiera się do korby.
Swisstack Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Długość wałka suportowego dobiera się do korby. Zero pomocnej rady... Miałem raz sytuację, że na wałku 108mm zębatki korby z 48 zębami ocierały o ramę. Więc sprecyzuj jaką masz korbę. To zależy od ilości zębów. (42 czy 48 na największym blacie). Jeśli 42 to suport powinien być dobry. Na 48 może być za krótki, jednak to trzeba by sprawdzić, bo zależy to od konstrukcji ramy etc. Ale domyślam się, że do tej ramki raczej 48 zębowej korby by nie dali;] I jeszcze komentarz do wypowiedzi kol. Welniaka: Długość wałka suportowego jednak częściej dobiera się do ustawienia właściwej linii łańcucha, a nie "do korby". Pozdrawiam
Welniak Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 To zależy od ilości zębów. (42 czy 48 na największym blacie). Jeśli 42 to suport powinien być dobry. Na 48 może być za krótki, jednak to trzeba by sprawdzić, bo zależy to od konstrukcji ramy etc. Ale domyślam się, że do tej ramki raczej 48 zębowej korby by nie dali;] Pozdrawiam Czyli potwierdziłeś moją tezę, że dobiera się do korby.
Miecho87 Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Dobra zakończę tą dyskusję. Do autora tematu: Napisałeś, że masz Truvativ Isoflow - wszystkie wersje tej korby mają zalecaną długość osi suportu 113 mm. Z tym, że wersje z jedną tarczą można stosować z krótszym suportem 108 mm dla lepszej linii łańcucha w napędzie typu single speed. Rama ma mufę suportową szeroką na 68 mm. Oznaczenie suportu BSA 68 x 113 (lub 108). Czy PowerSpline czy kwadrat to już powinieneś wiedzieć sam.
Lollex Napisano 31 Lipca 2010 Autor Napisano 31 Lipca 2010 Dzieki za pomoc:) a tak dla jasnosci jest to wersja z 1 zabatką 38 zębów, sory ze nie sprecyzowałem wcześniej, jestem nowy, wiem że mnie to nie tłumaczy, na przyszłość bd wiedział. Suport jest na kwadrat. Powiem wam że na allegro jest tego kupe, i znów mam pytanie, kupić jakis tańszy shimano, czy może dołożyć do jakiegos truvativa. Rower w tym sezonie bedzie tylko xc, może na przyszły cos wiecej, bo na razie finanse mi nie pozwalają. Chciałbym jakiś suport do 50zł.
Artursx1 Napisano 31 Lipca 2010 Napisano 31 Lipca 2010 113 lub 108 . Jeśli masz z tyłu kasetę to można dać 113. Suport na kwadrat polecam jakiś zwykły za 20 zł VP jakieś . Miałem jeszcze kiedyś taki i jeździł bez luzów pół roku przy nauce FR . Potem jak będziesz chciał coś więcej to kupisz sobie korbe ze zintegrowaną osią , bo na kwadrat według mojego zdania nie warto inwestować .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.