Skocz do zawartości

[manetki] wymiana

Chudy7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :)

Na wstępie powiem że przeszukałem miliony tematów na różnych forach (w tym FAQ tego) i chyba mam odpowiedź, ale chcę się upewnić, coby nie wyrzucić pieniędzy w błoto.

Mój problem wygląda następująco,

pękły mi manetki, więc muszę je wymienić. Co więcej zależy mi na klamkomanetkach, tylko że najmniejsze jakie znalazłem to 7-rzędowe, a z tyłu mam 6-rzędowego tourney'a (nie był to drogi rower). Więc moje pytanie brzmi:

Czy jeśli kupię np. takie manetki http://allegro.pl/item1165011422_klamkomanetki_shimano_st_ef60_3_7_biegowe.html to będą pasowały?? I czy jeśli poproszę kogoś w serwisie o zamontowanie, nie będą na mnie krzywo patrzyli??

Proszę w miarę możliwości o szybką odpowiedz, z góry dziękuję :)

• Mod Team

W serwisie założą ale bez gwarancji działania. Podstawą działania przerzutki jest dobranie manetek i kasety/wolnobiegu o tym samym stopniowaniu. Innymi słowami to nie będzie działało precyzyjnie. Zmieniać biegi będzie ale nie zawsze o jeden. Jeżeli chcesz jeszcze pojeździć na tym rowerze to zastanów się nad wymianą napędu na jakiś niskobudżetowy, wolnobieg 7 i manetki 7.

http://allegro.pl/it...lona_14_28.html

http://allegro.pl/it...ltus_super.html

Albo wal w 8-rzedowy z kasetą zamiast wolnobiegu ale tutaj jeszcze musi być koło zoperowane. Wszystko zależy od stosunku ceny inwestycji do wartości i stanu roweru.

Będą działać, tylko jeden bieg będzie "pusty"

Bzdura, co to znaczy pusty? W zakresie 6-ciu zebatek manetka wykona 7 skoków. Łańcuch będzie wchodził nieprecyzyjnie, nie do wyregulowania.

Bzdura, co to znaczy pusty? W zakresie 6-ciu zebatek manetka wykona 7 skoków. Łańcuch będzie wchodził nieprecyzyjnie, nie do wyregulowania.

Tak? A to ciekawe. Bez mała przez cały sezon na takim zestawieniu jeździłem trzy lata temu i nie narzekałem. Skok manetek sześcio i siedmio rzędowych jest taki sam i to Ty pleciesz bzdury.

Teraz to już nie wiem :)

Ale jeśli bym wymieniał wolnobieg to jeszcze 2 pytania:

Primo - jestem zielony jeśli chodzi o rowery stąd to pytanie (pewnie głupie) czym się różni kaseta od wolnobiegu??

Segundo - Czy mój tourney i łańcuch obsłużą taki wolnobieg czy trzeba będzie dokupić i przerzutkę??

(ten wolnobieg nie jest drogi a jedno dodatkowe przełożenie nie zaszkodzi :))

• Mod Team

Tak? A to ciekawe. Bez mała przez cały sezon na takim zestawieniu jeździłem trzy lata temu i nie narzekałem. Skok manetek sześcio i siedmio rzędowych jest taki sam i to Ty pleciesz bzdury.

Ok. nie jeździłem na taki zestawie a teorie podciągnąłem pod zestaw 8-rz i 9-rz. Masz racje ta sama szerokość łańcucha i odległość między zębatkami to jest logiczne.:)

Teraz to już nie wiem :)

Ale jeśli bym wymieniał wolnobieg to jeszcze 2 pytania:

Primo - jestem zielony jeśli chodzi o rowery stąd to pytanie (pewnie głupie) czym się różni kaseta od wolnobiegu??

Segundo - Czy mój tourney i łańcuch obsłużą taki wolnobieg czy trzeba będzie dokupić i przerzutkę??

(ten wolnobieg nie jest drogi a jedno dodatkowe przełożenie nie zaszkodzi :))

Primo. Chyba jednak nie czytałeś FAQ, gdyż tam różnica ta jest opisana.

Segundo. Nic nie musisz zmieniać. Jedynie sam wolnobieg. Przerzutka i łańcuch podejdą bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...