Chudy7 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość Na wstępie powiem że przeszukałem miliony tematów na różnych forach (w tym FAQ tego) i chyba mam odpowiedź, ale chcę się upewnić, coby nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Mój problem wygląda następująco, pękły mi manetki, więc muszę je wymienić. Co więcej zależy mi na klamkomanetkach, tylko że najmniejsze jakie znalazłem to 7-rzędowe, a z tyłu mam 6-rzędowego tourney'a (nie był to drogi rower). Więc moje pytanie brzmi: Czy jeśli kupię np. takie manetki http://allegro.pl/item1165011422_klamkomanetki_shimano_st_ef60_3_7_biegowe.html to będą pasowały?? I czy jeśli poproszę kogoś w serwisie o zamontowanie, nie będą na mnie krzywo patrzyli?? Proszę w miarę możliwości o szybką odpowiedz, z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Będą działać, tylko jeden bieg będzie "pusty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 W serwisie założą ale bez gwarancji działania. Podstawą działania przerzutki jest dobranie manetek i kasety/wolnobiegu o tym samym stopniowaniu. Innymi słowami to nie będzie działało precyzyjnie. Zmieniać biegi będzie ale nie zawsze o jeden. Jeżeli chcesz jeszcze pojeździć na tym rowerze to zastanów się nad wymianą napędu na jakiś niskobudżetowy, wolnobieg 7 i manetki 7. http://allegro.pl/it...lona_14_28.html http://allegro.pl/it...ltus_super.html Albo wal w 8-rzedowy z kasetą zamiast wolnobiegu ale tutaj jeszcze musi być koło zoperowane. Wszystko zależy od stosunku ceny inwestycji do wartości i stanu roweru. Będą działać, tylko jeden bieg będzie "pusty" Bzdura, co to znaczy pusty? W zakresie 6-ciu zebatek manetka wykona 7 skoków. Łańcuch będzie wchodził nieprecyzyjnie, nie do wyregulowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Bzdura, co to znaczy pusty? W zakresie 6-ciu zebatek manetka wykona 7 skoków. Łańcuch będzie wchodził nieprecyzyjnie, nie do wyregulowania. Tak? A to ciekawe. Bez mała przez cały sezon na takim zestawieniu jeździłem trzy lata temu i nie narzekałem. Skok manetek sześcio i siedmio rzędowych jest taki sam i to Ty pleciesz bzdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy7 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Teraz to już nie wiem Ale jeśli bym wymieniał wolnobieg to jeszcze 2 pytania: Primo - jestem zielony jeśli chodzi o rowery stąd to pytanie (pewnie głupie) czym się różni kaseta od wolnobiegu?? Segundo - Czy mój tourney i łańcuch obsłużą taki wolnobieg czy trzeba będzie dokupić i przerzutkę?? (ten wolnobieg nie jest drogi a jedno dodatkowe przełożenie nie zaszkodzi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Tak? A to ciekawe. Bez mała przez cały sezon na takim zestawieniu jeździłem trzy lata temu i nie narzekałem. Skok manetek sześcio i siedmio rzędowych jest taki sam i to Ty pleciesz bzdury. Ok. nie jeździłem na taki zestawie a teorie podciągnąłem pod zestaw 8-rz i 9-rz. Masz racje ta sama szerokość łańcucha i odległość między zębatkami to jest logiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Teraz to już nie wiem Ale jeśli bym wymieniał wolnobieg to jeszcze 2 pytania: Primo - jestem zielony jeśli chodzi o rowery stąd to pytanie (pewnie głupie) czym się różni kaseta od wolnobiegu?? Segundo - Czy mój tourney i łańcuch obsłużą taki wolnobieg czy trzeba będzie dokupić i przerzutkę?? (ten wolnobieg nie jest drogi a jedno dodatkowe przełożenie nie zaszkodzi ) Primo. Chyba jednak nie czytałeś FAQ, gdyż tam różnica ta jest opisana. Segundo. Nic nie musisz zmieniać. Jedynie sam wolnobieg. Przerzutka i łańcuch podejdą bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudy7 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Primo. Chyba jednak nie czytałeś FAQ, gdyż tam różnica ta jest opisana. Już się poprawiam, przeglądałem FAQ pod względem manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.