Skocz do zawartości

[Rower] Mtb pod ciezszego

DonSerdel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstepie musze zaznaczyc iz budzet wynosic bedzie do 2tys, co ogranicza pewnie pole manewru. Jako ze waze az 110kg, docelowo zamierzam zrzucic wlasnie na rowerku, wybor ogranicza sie jeszcze bardziej. Przejrzalem jednak troszke rowerkow, skupiajac sie na tych tutaj najcześciej wymienionych i doszedlem do pewnych wnioskow. Z tego tez powodu wybor swoj ograczylem do 3 modeli (nie wykluczone, ze po waszych namowach jakies przybeda) to jest do GT Avalanche 1.0 2009 (mam mozliwosc kupienia za ok. 1800) Unibike Flite (poza sezonem powinien miescic sie w budzecie) oraz Kross A6.

Specyfikacje

GT Avalanche 1.0

Rozmiar koła: 26 cali

Rama: aluminium 6061 hydroformowana, cieniowana, Triple Triangle design, wymienny hak przerzutki

Amortyzator: Rock Shox Dart 3, lock out

Korba: FSA Alpha Drive, 44/32/22

Przerzutka - przód: Shimano Deore

Przerzutka - tył: Shimano XT Shadow

Manetki: Shimano Deore, 9 biegów

Obręcze: WTB SX-24

Opony: Kenda Nevegal, 26 x 2.1

Hamulec - przód: Tektro M-710 linear pull

Hamulec - tył: Tektro M-710 linear pull

Klamki: Avid FR-5

Siodełko: WTB Pure V

Unibike Flite

http://www.unibike.pl/flite.html

Kross Level A6

http://allegro.pl/item1167538484_kross_level_a6_full_shimano_lx_ostatni_raz.html

Najpowazniej zainteresowalem sie GT ze wzgledu na rame (legendarna, i oryginalna w dodatku, pomimo slabszej korby:) ale z checia uslysze wasze opinie, czy tez mozliwe kolejne wybory.

Napisano

Witam

Powiem tak jak dla ciebie przy tej wadze najlepszym wyborem będzie KROSS A6 ten co podałeś ponieważ ma najlepszy osprzęt i najważniejsze posiada AMORTYZATOR powietrzny co powoduje przy tej wadze że możesz sobie go dobić jak będziesz chciał i idealnie ustawić do swojej wagi co go zdecydowanie faworyzuje wśród tych wszystkich rowerów.

Te co podałem oprócz Kross'a Unibike ma SR Suntor XCR- na pewno za miękki dla ciebie, dla mnie jest za miękki a ważę 85kg, a co do DARTA 3 to wydaje mi się że też będzie za miękki choć istnieje teza że Darty są twarde.

Także przy tej wadze ja bym się nie zastanawiał- KROSS A6 NAJLEPSZY WYBÓR I NAJLEPSZY OSPRZĘT PLUS TEN SUPER AMOR JAK W TEJ CENIE- SAM AMOR W KROSSie kosztuje ok.600/700zł.

pozdrawiam

Napisano

Podepnę się pod temat, mam takie teoretyczne pytanie. Czy dobierając rozmiar roweru dla osoby nieco cięższej, powinno się ciężar tej osoby jakoś uwzględnić przy doborze wielkości ramy? Tak sobie teoretyzuję i myślę, że większa rama, byłaby chyba nieco wytrzymalsza, bo rury górne współczesnych ram dość mocno opadają w dół, co wymusza długie, mocno wysunięte sztyce. Im dłuższa sztyca, tym większa dźwignia i siły działające na ramę przy zacisku sztycy, a więc miejscu narażonym na uszkodzenie...

Jak źle kombinuję to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

Napisano

Ja mam GT Avalanche 1.0 i waze jakies 115 kg (moze juz cos schudłem haha) AMorek daje rade nie dobiłem go nigdzie :devil: Ale słyszalem ze rozne sprezyny sa wkladane do tych dartów i roznie mozna trafic.... :D

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ktotek masz rację z tą dźwignią.. Przy bardziej wysuniętej sztycy i stosunkowo dużej masie własnej czyli przekraczającej nawet te 90kg to łatwo o wyrobienie i osłabienie tych części ramy. Warto więc chyba zainwestować w trochę większą ramę, jednak też weźmy pod uwagę to, że większa rama równa się z tym, że odległość pomiędzy kierownicą a siodełkiem się zwiększa co może również negatywnie wpłynąć na komfort jazdy.

Wracając do tematu to ja bym chyba się skupił bardziej przy Kross Level A6 jednak z opcją v-brake gdyż tarczówki tectro nie cieszą się najlepszą opinią co np zaważyło na tym, że nie zdecydowałem się na zakup A6 tylko wymyśliłem sobie Kelly's Magnus, który ma chyba najniższy model hydraulicznych tarczówek shimano ;) po czym również i z tego roweru zrezygnowałem i zamawiam na dniach Kelly's Madman 2010 ; ) I nie mogę się doczekać ; )

Pozdrawiam Kamil. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...