Skocz do zawartości

[suport, korba] Luz

luk85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały zgryz dotyczący mojego staruszka, który ostatnio zmienił się w ostre koło. Nie ruszałem w tym rowerze napędu, zakładając, że pochodzi ile pochodzi a potem będę się martwił. Z resztą biegi zmienia wyśmienicie, łańcuch nie spada, nie przeskakuje, wszystko chodzi super ale... dziś zauważyłem luz w suporcie. Nigdy nie miałem takiej sytuacji, da się na tym jeździć, czy lepiej zainwestować od razu w nowy napęd? Pytam, bo jeżdżę tym rowerem dość szybko, często stojąc na pedałach i nie mam ochoty skończyć z rozwaloną korbą i jajami na ramie :) Żadne naprawy nie wchodzą w grę, korba to Suntour Power Flo z 98 roku (oryginał z tego roweru), tarcze są krzywe a zęby zjechane prawie doszczętnie (o dziwo jeszcze łańcuch nie przeskakuje). Chciałem zarżnąć ten napęd, bo tył jest jeszcze w dość dobrym stanie, gdyż był już wymieniany (łańcuch, kaseta, przerzutka), a tak wraz z wymianą korby będę musiał wymienić wszystko :)

Gdyby rady przeważały ku w miarę najszybszej wymianie napędu, mam kolejne pytanie, czy jeśli zakupię przerzutkę, kasetę i łańcuch z którychś z niższych grup górskich shimano (ten rower nie ma być wypasiony, tylko "lowcostowy"), czy zgra się to dobrze z korbą z niższych grup szosowych (sora lub tiagra np)??? Zależy mi na dużej korbie, by jeździć jeszcze szybciej. A może lepiej byłoby zmienić napęd na 9 rzędowy? W sumie nie mam pojęcia co robić z tym rowerem, ale jak już zainwestowałem w niego, to trzeba to ciągnąć :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...