IceMan007 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Cześć. Nadarzyła mi się okazja kupna nowego koła za niska cene tyle ze jest ono tylko pod tarcze. A ja nie mam kasy na nowe hamulce. A wiec chciałem Was sie zapytać a raczej poradzić co zrobić żeby mój stary hamulec zaczął poprawnie działać. Zacisk wygląda tak http://www.bikepics.com/pictures/2028704/ tarcza jest trochę wyślizgana. Hamulec ten nigdy nie chciał skutecznie hamować. Próbowałem coś tam przy nim grzebać ale nic to nie pomogło. na pewno wymienił bym klocki. Dodam ze teraz rower mam sporo lżejszy od wcześniejszego wiec to penie będzie +. Czy wecie jak podkręcić taki hamulec żeby działał chociaż ja v-brakei za 30zł które teraz mam i spisują się znakomicie. Na ulicy moge bez problemu zblokować koło czego nie dało sie zrobić na tych tarczowych nawet na piasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Cześć. Nadarzyła mi się okazja kupna nowego koła za niska cene tyle ze jest ono tylko pod tarcze. A ja nie mam kasy na nowe hamulce. A wiec chciałem Was sie zapytać a raczej poradzić co zrobić żeby mój stary hamulec zaczął poprawnie działać. Zacisk wygląda tak http://www.bikepics.com/pictures/2028704/ tarcza jest trochę wyślizgana. Hamulec ten nigdy nie chciał skutecznie hamować. Próbowałem coś tam przy nim grzebać ale nic to nie pomogło. na pewno wymienił bym klocki. Dodam ze teraz rower mam sporo lżejszy od wcześniejszego wiec to penie będzie +. Czy wecie jak podkręcić taki hamulec żeby działał chociaż ja v-brakei za 30zł które teraz mam i spisują się znakomicie. Na ulicy moge bez problemu zblokować koło czego nie dało sie zrobić na tych tarczowych nawet na piasku. Witaj, Wymiana klocków i dobra regulacja tego hamulca z pewnością nieco polepszą jego kulturę pracy i siłę hamowania. Niestety inwestowanie choćby złotówki w ten hamulec mija się z celem. Nawet po serwisie hamulec ten nie będzie działał zadowalająco. Moim zdaniem powinieneś uzbierać na np. Avid bb5, które na Alledrogo można nabyć za 150 zł komplet Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMan007 Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Acha to dzieki za odp. W takim razie bede musiał poszukać kółka pod v-brakei. Acha a czy taki hamulec tarczowy za 150zł lepiej będzie działał od v brakeów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hero9978 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 ten konkretny model lepiej ale zależny jeszcze jakie v-braki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Jak masz koło pod tarcze i rame też to chyba lepiej będzie niż uzbierasz na te Avidy BB5 niż masz kupować koło i do tego v-brejki. Avid BB5 to na pewno milion razy lepszy hamulec od tego co posiadasz aktualnie. Poszukaj na forum opinii o nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMan007 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Aktualnie posiadam v-brakei cos w stylu shimano podstawowych. Działają bez zarzutu blokują koło bez problemu na ulicy, także jestem bardzo z nich zadowolony. I co ze te tarczowe będą jeszcze lepiej działać od tych moich v-brakeów??? Bo skoro tak to kupie to koło a potem bede zbierał na te bb5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 W błocie i w deszczu będą lepiej działać, raczej poprawi się modulacja, na tyle różnicy w sile zbytnio nie odczujesz (każdym hamulcem zablokujesz koło). Także ja kupił bym tego BB5 , poszukałbym jakiegoś używanego jak nie masz pieniędzy i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMan007 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 No i teraz juz nie wiem co robić bo tak to koło by mnie kosztowało 80zł a jest nowe tyle ze do tego tego hamulce to 120zł więc wyjdzie mnie za 200zł. Mam tez drugą opcje koło za 150zł na piaście xt tyle ze z przebiegiem 2000km i to wyjdzie taniej o te 50zł także była by już część kasy na koło na przód choc to pewnie bede zmieniał koło zimy bo jest w nezłym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 IceMan007 niestety ten hamulec to jest padaka a dokładnie to nie jest hamulec tylko spowalniacz. Tarcze są dla ludzi którzy 1) wolną wymienić tarczę niż obręcz 2) nie cierpią dzwięku ocierających klocków o obręcz (np ja) z powodu rozcentrowania 3)jeżdzą przy każdej pogodzie w teren. Jeżeli nie kwalifikujesz się do tej grupy to pomyśl powaznie czy chcesz mieć tarczówki bo jeżeli jeździsz mało, w ładną pogodę to wcale nie musi być to najlepszy wybór dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.