Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Deore Lx- problem z regulacją.

TedZgred

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem Gianta Terrago 3 i mam problem z tylna przerzutka. Wg mnie jest ona za mało naprężona i przy jeździe po nierównościach obija sie o ramę. Próbowałem juz ją wykręcić i wkręcić w trochę innym położeniu, ale ona cały czas układa się w ten sam sposób. Śrubka która jest prawdopodobnie odpowiedzialna za naprężenie jej też nić nie daje. Na pierwszym zdjęciu pokazane jest jak to wygląda, a na drugim jak moim zdaniem powinno być. Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać mój problem bardzo bym prosił o pomoc.

Pozdrawiam

TedZgred

post-132422-1280415700,42_thumb.jpg

post-132422-1280415715,62_thumb.jpg

Możesz skrócić łańcuch co powinno trochę pomóc, a poza tym możesz dokręcić śrubę regulacyjną "B" - tą z tyłu przerzutki, jednak według instrukcji trzeba ją ustawić tak, aby odległość między zębatkami kasety, a górną rolką była równa chyba 5-6 mm (nie pamiętam dokładnie, jest w instrukcji).

Dokladnie, aby sie pozbyc tego efektu musisz kupic niskoprofilowana przezutke, shadow.

Albo przerzutkę SRAM-a. Tą drugą opcję bardziej polecam. Co prawda trzeba kupić też manetki SRAM-a, ale wg mnie to dobrze wydane pieniądze.

to juz taka specyfika tej ramy gianta, ja mam krossa i dolna rura tyniego widelce jest troche wyzej, i mi nic nie wali a mam t ą samą przerzutkę, zresztą ona ma taką gumową osłonke, jeżeli nawet walnie to nic nie słychać

Też mam ten problem, ale wystarczy obkleić to miejsce taśma klejąca, pod którą można mieć kawałek jakiegoś miękkiego materiału np. kawałek karimaty lub po prostu kupić osłonę z neoprenu tak jak napisał kubek20. Bo nie warto przy tym coś kręcić bo raczej to i tak nic nie da, taka przerzutka i tyle.

Mam to samo, do tego stopnia że jak gdzieś jade przez dłuższy czas to mi spada łańcuch aż. Co do tej osłonki to można zrobić sobie z jakiejś starej opony. Wyciąć kawałek i zacisnąć opaskami zaciskowymi na ramie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...