TedZgred Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam. Jestem posiadaczem Gianta Terrago 3 i mam problem z tylna przerzutka. Wg mnie jest ona za mało naprężona i przy jeździe po nierównościach obija sie o ramę. Próbowałem juz ją wykręcić i wkręcić w trochę innym położeniu, ale ona cały czas układa się w ten sam sposób. Śrubka która jest prawdopodobnie odpowiedzialna za naprężenie jej też nić nie daje. Na pierwszym zdjęciu pokazane jest jak to wygląda, a na drugim jak moim zdaniem powinno być. Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać mój problem bardzo bym prosił o pomoc. Pozdrawiam TedZgred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Możesz skrócić łańcuch co powinno trochę pomóc, a poza tym możesz dokręcić śrubę regulacyjną "B" - tą z tyłu przerzutki, jednak według instrukcji trzeba ją ustawić tak, aby odległość między zębatkami kasety, a górną rolką była równa chyba 5-6 mm (nie pamiętam dokładnie, jest w instrukcji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dołączę się do pytania też mam ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Urok Shimano i tyle. Tak jak napisał Miecho87. Tą śrubkę z tyłu przykręć na maksa a i to nie wiem czy da pożądany efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dokladnie, aby sie pozbyc tego efektu musisz kupic niskoprofilowana przezutke, shadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dokladnie, aby sie pozbyc tego efektu musisz kupic niskoprofilowana przezutke, shadow. Albo przerzutkę SRAM-a. Tą drugą opcję bardziej polecam. Co prawda trzeba kupić też manetki SRAM-a, ale wg mnie to dobrze wydane pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 to juz taka specyfika tej ramy gianta, ja mam krossa i dolna rura tyniego widelce jest troche wyzej, i mi nic nie wali a mam t ą samą przerzutkę, zresztą ona ma taką gumową osłonke, jeżeli nawet walnie to nic nie słychać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Tak jak juz napisał Welniak, taki urok shimano. Jak cię to denerwuje, kup neopren, np taki http://velo.pl/produkty/?m=0&id=1837 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riven1309 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Też mam ten problem, ale wystarczy obkleić to miejsce taśma klejąca, pod którą można mieć kawałek jakiegoś miękkiego materiału np. kawałek karimaty lub po prostu kupić osłonę z neoprenu tak jak napisał kubek20. Bo nie warto przy tym coś kręcić bo raczej to i tak nic nie da, taka przerzutka i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TedZgred Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 mhm... no szkoda...myslałem że da się coś z tym zrobić. dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam TedZgred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xis Napisano 31 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Mam to samo, do tego stopnia że jak gdzieś jade przez dłuższy czas to mi spada łańcuch aż. Co do tej osłonki to można zrobić sobie z jakiejś starej opony. Wyciąć kawałek i zacisnąć opaskami zaciskowymi na ramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.