Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] pisk

seker1995

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam nowy rower. Przejechałem na nim dopiero około 40km w suchych warunkach i mam mały problem. Przedni hamulec ( hydrauliczny, tarczowy, Shimano Alfine BR-S500) przy leciutkim dociśnięciu klamki, tak żeby klocki leciutko ocierały (ledwo co) piszczy. Tylko piszczy takim bardzo wysokim, miękkim dżwiękiem. Nie tak jak V'ki tylko tak wnerwiająco piskliwie. Co prawda nie strasznie głośno, ale słychać nawet i mnie to wkurza....... :) Co to może być??? Dodam, że przy hamulcach nic nie majstrowałem, nie zmieniałem płynu, więc klocki ani tarcza się raczej nie zalały... Po drugie, żeby już nie zakładać nowego tematu: Czy ma ktoś jakiś sposób na tłukące się pancerze ???? Idą wzdłuż ramy i jak jadę po jakiś nawet małych wertepach, to uderzają o ramę i dzwonią .... To też mnie doprowadza do szału ;)

Witaj,

Hamulce muszą się dotrzeć. Zamiast leciutko naciskać zahamuj kilka razy mocno i porządnie. Tłukące się pancerze możesz albo jakoś umocować np paskami montażowymi lub taśmą izolacyjną, albo też jeździć dalej. Po przejechaniu kilkuset kilometrów pancerze dalej się będą tłukły o ramę, ale Tobie już to przeszkadzać nie będzie.

Pozdrawiam

Ale na początku tak nie piszczały... Dopiero zaczęły piszczeć po 40 km .... A co do pancerzy no to jak przymocować taśmą izolacyjną ??? Przecież to całą estetykę roweru zepsuje ...

weź kilka opasek samozaciskowych najlepiej pod kolor ramy i bedzie git

• 2 miesiące temu...

Znajdź sobie jakąś górkę (górę?). Wczołgaj się z rowerem na sam szczyt. Rozpędź się i zacznij hamować, jednocześnie mocno grzejąc w korby. Im mocniej zaciskasz hamulec, tym mocniej pedałuj. Ja w ten sposób przyspieszałem docieranie swoich. Musisz je po prostu mocno rozgrzewać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...