seker1995 Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam! Mam nowy rower. Przejechałem na nim dopiero około 40km w suchych warunkach i mam mały problem. Przedni hamulec ( hydrauliczny, tarczowy, Shimano Alfine BR-S500) przy leciutkim dociśnięciu klamki, tak żeby klocki leciutko ocierały (ledwo co) piszczy. Tylko piszczy takim bardzo wysokim, miękkim dżwiękiem. Nie tak jak V'ki tylko tak wnerwiająco piskliwie. Co prawda nie strasznie głośno, ale słychać nawet i mnie to wkurza....... Co to może być??? Dodam, że przy hamulcach nic nie majstrowałem, nie zmieniałem płynu, więc klocki ani tarcza się raczej nie zalały... Po drugie, żeby już nie zakładać nowego tematu: Czy ma ktoś jakiś sposób na tłukące się pancerze ???? Idą wzdłuż ramy i jak jadę po jakiś nawet małych wertepach, to uderzają o ramę i dzwonią .... To też mnie doprowadza do szału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xis Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Jeśli chodzi o hamulce to u mnie było tak że piszczały i nie chciały mi hamować. Po około 200 km przestały mi piszczeć i zaczęły hamować jak powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witaj, Hamulce muszą się dotrzeć. Zamiast leciutko naciskać zahamuj kilka razy mocno i porządnie. Tłukące się pancerze możesz albo jakoś umocować np paskami montażowymi lub taśmą izolacyjną, albo też jeździć dalej. Po przejechaniu kilkuset kilometrów pancerze dalej się będą tłukły o ramę, ale Tobie już to przeszkadzać nie będzie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Ale na początku tak nie piszczały... Dopiero zaczęły piszczeć po 40 km .... A co do pancerzy no to jak przymocować taśmą izolacyjną ??? Przecież to całą estetykę roweru zepsuje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubuka Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Ja widziałem w decathlonie na rockrider'ach takie gumowe opaski na pancerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBjohny Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Ale na początku tak nie piszczały... Dopiero zaczęły piszczeć po 40 km .... A co do pancerzy no to jak przymocować taśmą izolacyjną ??? Przecież to całą estetykę roweru zepsuje ... weź kilka opasek samozaciskowych najlepiej pod kolor ramy i bedzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RATM Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Znajdź sobie jakąś górkę (górę?). Wczołgaj się z rowerem na sam szczyt. Rozpędź się i zacznij hamować, jednocześnie mocno grzejąc w korby. Im mocniej zaciskasz hamulec, tym mocniej pedałuj. Ja w ten sposób przyspieszałem docieranie swoich. Musisz je po prostu mocno rozgrzewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 a co to za odkop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.