Skocz do zawartości

[rower] Szukam roweru DH/FR

Mick666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka ! jestem tu pierwszy raz wiec mam nadzieje na szybkie i fachowe porady ;D

Chciałbym kupić dobry rower do DH albo FR tylko mam taki problem ze mój budżet wynosi tylko 2000 zł (ostatecznie 2200 zł).

Oczywiście nie liczę na nowy rower tylko chce kupić używany.

Marzy mi się dwu półkowy no ale jedno półkowy tez może być tylko żeby miał jakieś 180-200mm skoku ;D

Znalazłem używany AUTHOR A-RH 2.0 ale jakoś nie jestem przekonany do jego konstrukcji a dokładnie tylnego amortyzatora, tak troszkę słabo wygląda :wallbash:

Może lepiej jak bym sobie złożył sam ?

W najgorszym wypadku mógłbym kupić sztywną rame ale wtedy koniecznie amortyzator dwu półkowy.

Mam 175 wzrostu i 64 kg wagi... nie wiem czy to jest potrzebne no ale lepiej podać ;D

Czekam na wasze porady i linki. pozdro ! ;D

Napisano
Chciałbym kupić dobry rower do DH albo FR

Napisz jak zamierzasz go używać dokładniej.Czy to będą skoki 4-5m czy 4-5cm... Zamierzasz jeżdzić po przygotowanych trasach do DH czy "zawalać" 20km/h po leśnej ścieżce?

Może lepiej jak bym sobie złożył sam ?

Było by zdecydowanie lepiej. Ze względu na ograniczony budżet składanie roweru opłaci ci się zdecydowanie bardziej niż kupienie gotowca. Na początku kupisz ramę za te twoje 2200zł a na resztę części będziesz sukcesywnie zbierał.

Oczywiście ten sposób jest o wiele bardziej czasochłony niż kupienie całego roweru ale za to masz lepszy efekt końcowy...

Napisano

ahh.. sory ;D

Mam zamiar daleko skakać i zapylać po leśnych ścieżkach bo mam ich mnóstwo ;D

Może samodzielne złożenie było by efektowniejsze ale przynajmniej rok musiałbym go składać bo mam kiepski dochód, praktycznie zerowy ;/

Napisano
rok musiałbym go składać

Ja akurat jestem w trakcie, może i trzeba czekać ale jak już złożysz rower to nie będziesz żałował.

Na początek rama, za 2200 możesz znaleźć nowa Specialized Big Hit albo jakąś od Transition.

Tutaj masz ramy Transition: http://bunnyhop.pl/

Ceny ram wahają się od 2000zł do 4000zł

Napisano

Kurcze.. teraz już nie wiem. Czy kupić szybko gotowca i już jeździć czy składać przynajmniej jeden sezon rower ;/

A czy jak kupie sztywną rame z dwu półkowym amortyzatorem to możliwe że mniej zapłacę ?

Napisano
A czy jak kupie sztywną rame z dwu półkowym amortyzatorem to możliwe że mniej zapłacę ?

Zapłacisz mniej bo rama będzie o wiele tańsza a starsze modele 2-półkowców przy odrobinie szczęścia znajdziesz a 1000zł

Ale jak zamierzasz szybko jeździć i daleko skakać to lepiej full.

To czy kupisz gotowca czy będziesz składał zależy od ciebie i twoich potrzeb, ja daje ci tylko rade opartą na moich doświadczeniach.

Napisano

"Marzy mi się dwu półkowy no ale jedno półkowy tez może być tylko żeby miał jakieś 180-200mm skoku ;D"  OOOł jeah ! Kto Ci polecił 200mm dwupółke do HT ? ? ? takie połączenie to najgłupsze co można zrobić . Ramy HT są zazwyczaj projektowane pod amorki 150-170 mm max , a 200mm amor to katacja ramy , i ogromne prawdopodobieństwo złamania ramy i uszkodzenia siebie . Dodatkowo taki rower nawet jak jeszcze jeździ ma beznadziejną geometrię , suport w niebie i kąt główki z którym się ledwo zakręca .

Napisano

Ale ja nie chce ramy HT tylko DH albo FR ;D

A pisząc sztywna rama mam na myśli takie coś :

post-132410-1280417525,72_thumb.jpg

I taki rower jest spełnieniem moich marzeń jeżeli chodzi o sztywne ramy ;D

Napisano

Wybacz ale ten rower to patologia , ogólnie akceptowalna w Polsce . Ale popatrz na komentarze obcokrajowców na temat takich rowerów . 

Sam miałem rame HT - sztywną z boxxerem i wiem co mówię . Suport był mocno wysoko , główka wysunięta . Skręcało się fatalnie , w rowerze rower był niestabilny a na zjeździe wysoki suport to padaka , promień skrętu był tak okrojony że przy większej prędkości można było zapomnieć o efektywnym skręcaniu .  

Skrót HT oznacza sztywną ramę .

Napisano

Ten rower jest piękny.. Dzięki ttomii88 !! ;D

Myślisz że kupie tego roweru tak na oko bez wcześniejszego zobaczenia go na żywo jest jakimś ryzykiem ? ( bo blisko do Łososiny Dolnej nie mam )

Chyba ze to twój rower ;D

Napisano

Mick666 przed kupnem tego bajka lepiej skontaktuj się ze sprzedającym . Opis dość dziwny  . Lepiej zapytaj o papiery i ogólnie o drobne szczegóły .

Rower do tej ceny da rade, rama dość stara jest , boxxer też  . 

Napisano

Ten rower jest piękny.. Dzięki ttomii88 !! ;D

Myślisz że kupie tego roweru tak na oko bez wcześniejszego zobaczenia go na żywo jest jakimś ryzykiem ? ( bo blisko do Łososiny Dolnej nie mam )

Chyba ze to twój rower ;D

Rower nie jest moj, przypadkowo wpadl mi w oko, gdybym mial wolne fundusze zapewne skusil bym sie na zakup. Fakt opis dosc ubogi jednak na pewno ze sprzedajacym uda sie dogadac i moze cene znegocjowac. Naprawde sprzecik dlugo posluzy, jednynie o boksera trzeba dbac bo lubi olej popijac i trzeba dolewac...;)

Napisano

Boxxer ten kocha olej  xD . Rama to 1 zawias chyba , czyli najgorsze co może być = kopanie po korbach , usztywnianie się m bujanie i średniawa praca zawieszenia . No ale w tej cenie to jeszcze ujdzie . Do rzeczy , rower dla mnie podejrzany , info o nim jest znikome , a nazwy poszczególnych części są napisane bezpośrednio na nich  co może świadczyć o kompletnym braku pojęcia o sprzęcie . Bikerzy zazwyczaj wiedzą na czym jeżdżą i nawet zbudzeni w środku nocy wymienią każdy element swojego bajka . Polecam zadzwonić do tego pana i się popytać np jaki ma damper , co to za rok boxxera , jakie ma regulacje , jaki to typ ramy , czy jeździł po górach i czy ma jakiś papierek na to , lub dowód zakupu czegokolwiek , też można wypytać "kiedy ostatnio zmieniał linki w hamulcu " lub coś w tym stylu ;) to się dowiesz na 100% czy to pewny sprzęt . 

Napisano

Okej..

To szybko napisze do tego gościa. wypytam go o wszystko i pokarze wam co napisał a wy ocenicie bo na pewno się znacie lepiej odemnie ;D

Napisano

Boxxer ten kocha olej  xD . Rama to 1 zawias chyba , czyli najgorsze co może być = kopanie po korbach , usztywnianie się m bujanie i średniawa praca zawieszenia . No ale w tej cenie to jeszcze ujdzie . Do rzeczy , rower dla mnie podejrzany , info o nim jest znikome , a nazwy poszczególnych części są napisane bezpośrednio na nich  co może świadczyć o kompletnym braku pojęcia o sprzęcie . Bikerzy zazwyczaj wiedzą na czym jeżdżą i nawet zbudzeni w środku nocy wymienią każdy element swojego bajka . Polecam zadzwonić do tego pana i się popytać np jaki ma damper , co to za rok boxxera , jakie ma regulacje , jaki to typ ramy , czy jeździł po górach i czy ma jakiś papierek na to , lub dowód zakupu czegokolwiek , też można wypytać "kiedy ostatnio zmieniał linki w hamulcu " lub coś w tym stylu :) to się dowiesz na 100% czy to pewny sprzęt . 

Nie widze w opisie nic podejrzanego, fakt faktem opis dosc ubogi... jednak wielu allegrowiczow wychodzi z zalozenia, ze zainteresowani sami dopytaja o interesujace ich szczegoly.

Napisano

Chodzi o to że sprzedawca kompletnie nic nie wie o tym rowerze . Rozmiar ramy to mistrzostwo . Wszystkie wymienione nazwy są napisane bezpośrednio na częściach . Korby i innych nie wymienił .Opony ma założone odwrotnie i nie napisał jakie to są . Wiosek jeden , biker swój rower zna na wylot . Jest podejrzenie że to kradziony rower , warto zapytać o jaki kolwiek paragon i papiery na coś od niego . 

Napisano

Odwrotnie ma założone opony ?? tzn. ze przednia opona powinna być z tyłu ? ;D

na razie gościu nie odpisuje ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...