Killakan Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Witam Jestem zupełnie zielony w temacie rowerów i dopiero zaczynam zdobywać wiedzę. Aktualnie szukam roweru, którym będę mógł się sprawnie poruszać głównie po mieście ( asfalt , chodniki, parki ) lub ewentualnie zjechać na jakąś polną czy leśna ubitą ścieżynę od czasu do czasu kiedy jestem na działce. Mój budżet to około 1400zł Początkowo myślałem o Rockriderze 5.3 z Decathlon ale doszedłem do wniosku, że chyba nie jest to zbyt dobry wybór na moje potrzeby (głównie do miasta) i powinienem rozejrzeć się raczej za jakimś rowerem crossowym ( wtedy jeszcze nie wiedziałem, że tak się to nazywa ) Przeglądałem trochę allegro i w oko wpadły mi następujące rowerki: KROSS CROW PRERIA KROSS CROW FITNESS Mongoose Crossway 450 DISC 2009 Co o nich myślicie? Czy możecie polecić coś innego godnego uwagi i spełniającego moje kryteria? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pitof Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Witam, proponuję, zebyś model Crow Fitness odpuścił już na starcie, bo z pewnością nie jest to rower uniwersalny. Z oponami 28 mm to on się nadaje na równy asfalt, ale nie na nasze polskie chodniki, krawężniki, o leśnych ścieżkach już nie wspominając. Crow Preria, jak na swoją cenę ma bardzo dobry osprzęt, ale jest on przyczepiony do starego modelu brzydkiej i ciężkiej ramy. Dodatkowo jest tam kiepski amortyzator. Cały ten rower jest ciężki. Jeśli chodzi o tego Mongoosa to jego największym plusem jest dobry amortyzator, a najsłabszą stroną dość słabe mechaniczne hamulce tarczowe. Pomimo tego to własnie on z tej trójki wydaje mi się najlepszym wyborem. Natomiast jeśli jesteś w stanie dołozyć jeszcze 200 zł to uważam, że zdecydowanie najlepszym wyborem będzie ten Romet.
Killakan Napisano 29 Lipca 2010 Autor Napisano 29 Lipca 2010 Przepraszam za temat w złym dziale - ale jestem nowy i dopiero się zorientowałem, że na "przedział cenowy" jest oddzielne miejsce. Dzięki za odpowiedź Pitof. Rzeczywiście ten Romet robi wrażenie. Jednak trochę drogi. Co prawda mógłbym się szarpnąć ale wole się zmieścić w zaplanowanym budżecie :/ Może jakieś tańsze propozycje? Czy faktycznie rama w tym Krossie to taki szit, że psuje cały rower? Jestem początkujący i nie mam zbyt wysokich wymagań.
Pitof Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Czy faktycznie rama w tym Krossie to taki szit, że psuje cały rower? Dla mnie tak, ale ja jestem patologicznym wzrokowcem Pamiętaj jednak też o amortyzatorze. Ten który tam jest to taka ciężka atrapa, bo praktycznie nic nie tłumi. Zresztą sam Kross też się powoli wycofuje z tych ram, bo wprowadzili nowy model - Evado. Piszesz, że jesteś początkujący, ale pieniądz to pieniądz i trzeba go wydać najsensowniej. Czasami naprawdę warto trochę dołożyć. Tym bardziej, że chyba nie kupujesz tego roweru na chwilę. Pokazany przeze mnie Romet to wg mnie bardzo dobra propozycja w tym budżecie. Jest zbudowany na nowoczesnej, hdroformowanej ramie (rzadkość w tej cenie), a i reszta sprzętu jest OK. Złożono go z głową. Tutaj możesz sobie przeczytać wrażenia z jazdy. Możesz jeszcze pomyśleć o tym Unibike. Bardzo dobry osprzęt, ale całość również jest ciężka. Na Ursynowie jest salon Unibike, podjedź, obejrzyj na żywo i porozmawiaj o cenie. Ewentualnie spróbuj ponegocjować tutaj.
Killakan Napisano 29 Lipca 2010 Autor Napisano 29 Lipca 2010 Jeszcze takie pytanie odnośnie tego Rometa. W moim wypadku (178-179 wzrostu) powinienem myśleć o ramie 18 czy 20 ?
Pitof Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Wydaje mi się, że w Twoim wypadku idealna byłaby rama 19 cali. W przypadku tego Rometa bardziej bym sie skłaniał do 20' niż 18', bo on ma krótką ramę. Pytanie tylko czy rower nie będzie za wysoki, czyli czy po prostu górna rura nie będzie zbyt wysoko. Spróbuj znaleźć tego Rometa u nas w Warszawie i się przymierz. Jeśli nie będą mieli to zostają Ci jeszcze crossy firmy Author, który również robi ramy 18 i 20 cali. Podjedź do któregoś z ich warszawskich sklepów i przymierz się do jakiegoś 20 calowego crossa. Będziesz miał wtedy wiedział czy ten rozmiar Ci pasuje czy może jednak trzeba pozostać przy 19 calach. sprzedawcy Rometa sklepy z rowerami Author Generalnie lepiej zrobić przymiarkę niż brać w ciemno.
HomerWells Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Ja osobiście mogę polecić Crow Prerie, chociaż sam posiadam Crow Meadow. Co do ramy, ona fatalnie wygląda na zdjęciach, a w rzeczywistości prezentuje się o niebo lepiej. Rowery Krossa są solidne, dopiero po przejechaniu 8 tyś. kilometrów wymieniłem cały napęd, chociaż spokojnie bym na nim jeszcze przejechał z 1000 km.
Killakan Napisano 30 Lipca 2010 Autor Napisano 30 Lipca 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi! coraz bardziej podoba mi się ten Romet kiedy poczytałem testy i opinie Znalazłem go tutaj nieco taniej ale widzę, że osprzęt trochę się różni od tego, który wkleiłeś w w swoim pierwszym poście Pitof. http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-romet-rx500-2009.html#fragment-2 Czy tutaj warto kupić czy może jest jakaś istotna różnica? pozdrawiam i dzięki za cierpliwość do moich noobowatych pytań EDIT: A jeszcze pytanie. Co myślicie o Kross Street Scraper rozmiar 19" względem tego Rometa RX500?
Pitof Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Czy tutaj warto kupić czy może jest jakaś istotna różnica? Jak się u nich dowiadywałem o rocznik 2009 jakieś 2 miesiące temu to już go nie mieli. Na Allegro 20' najtaniej jest za 1550 zł i to jest niezła cena, bo katalogowo ten Romet kosztuje 1999zł. Co ja myślę o Scraperze to możesz sobie przeczytać w innych tematach, ponieważ wielokrotnie się na jego temat wypowiadałem. Generalnie to mój drugi faworyt Jest to jednak rower sztywny, a więc o innym charakterze niż Romet. Możesz sobie podjechać tutaj, poprosić o jazdę próbną i sam się przekonać czy jest w Twoim guście.
Killakan Napisano 30 Lipca 2010 Autor Napisano 30 Lipca 2010 Jak się u nich dowiadywałem o rocznik 2009 jakieś 2 miesiące temu to już go nie mieli. Na Allegro 20' najtaniej jest za 1550 zł i to jest niezła cena, bo katalogowo ten Romet kosztuje 1999zł. Udało mi się dogadać ze sprzedawcą na 1500 za Rometa. Zaproponowali mi jeszcze Univega Terreno 300 Deore za 1599 ale chyba jednak zachorowałem na tego Rometa Problem tylko taki, że obdzwoniłem sklepy i nie mogę nigdzie namierzyć RX-500 do przymiarki a trochę się obawiam brać w ciemno.
Pitof Napisano 30 Lipca 2010 Napisano 30 Lipca 2010 Napisałem Ci przecież, że jak nie znajdziesz Rometa to przymierz się do któregoś z crossów Authora. Jest między nimi różnica w długości górnej rury, ale to nie zmienia faktu, że dowiesz się czy 20 cali jest OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.