Skocz do zawartości

[luz w kole] Niemożliwa idealna regulacja

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W tylnym kole nie mogę zlikwidować luzu. Przy lekkim luzie tak jakby zahaczało o coś w środku i lekko szarpie w jednym miejscu. Natomiast gdy zlikwiduje luz całkowicie, to "szarpanie" podczas obracania kołem jest już troche większe. Chodzi o to że osią piasty nie mogę pokręcić bez oporów, tylko w kilku miejscach podczas kręcenia zatrzymuje mnie. Nie żeby strasznie mocno hamowało, ale gdy rozpędzę koło to czuć jak oś ciągnie za sobą; gdy oś leży mi na palcach to "zabiera" w tych miejscach koło ze sobą.

No i co jest lepsze - zostawić minimalny luz żeby nie było prawie żadnych oporów, czy 0 luzu i ciągnie.

Co może powodować takie coś? Krzywa oś? Bo tak jakoś wydaje mi się że ona troche wędruje, choć wygląda na prostą, nie potrafie ocenić. Jest to zwykłe proste koło z przed 10 lat. Może oś nową kupić? Drogie to jest?

Napisano

Witaj,

Należy rozmontować piastę, wyczyścić wszystko, sprawdzić stan kulek i bieżni, nasmarować dokładnie i złożyć z powrotem. Powinno pomóc

Pozdrawiam

Napisano

Jak dla mnie, to na 90% zniszczone kulki i/albo konus. Trzebaby rozkrecic i zobaczyc. Albo sie pobawisz i kupisz nowe kulki czy konusy i wymienisz, albo nowa piasta, albo nowe kolo. Mysle ze za 150-200zl mozna miec jakies tanie tylne kolo, wiec nie wiem czy warto sie bawic w naprawe.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...