hehe12 Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 W tylnym kole nie mogę zlikwidować luzu. Przy lekkim luzie tak jakby zahaczało o coś w środku i lekko szarpie w jednym miejscu. Natomiast gdy zlikwiduje luz całkowicie, to "szarpanie" podczas obracania kołem jest już troche większe. Chodzi o to że osią piasty nie mogę pokręcić bez oporów, tylko w kilku miejscach podczas kręcenia zatrzymuje mnie. Nie żeby strasznie mocno hamowało, ale gdy rozpędzę koło to czuć jak oś ciągnie za sobą; gdy oś leży mi na palcach to "zabiera" w tych miejscach koło ze sobą. No i co jest lepsze - zostawić minimalny luz żeby nie było prawie żadnych oporów, czy 0 luzu i ciągnie. Co może powodować takie coś? Krzywa oś? Bo tak jakoś wydaje mi się że ona troche wędruje, choć wygląda na prostą, nie potrafie ocenić. Jest to zwykłe proste koło z przed 10 lat. Może oś nową kupić? Drogie to jest?
ugupu Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Witaj, Należy rozmontować piastę, wyczyścić wszystko, sprawdzić stan kulek i bieżni, nasmarować dokładnie i złożyć z powrotem. Powinno pomóc Pozdrawiam
Klosiu Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Jak dla mnie, to na 90% zniszczone kulki i/albo konus. Trzebaby rozkrecic i zobaczyc. Albo sie pobawisz i kupisz nowe kulki czy konusy i wymienisz, albo nowa piasta, albo nowe kolo. Mysle ze za 150-200zl mozna miec jakies tanie tylne kolo, wiec nie wiem czy warto sie bawic w naprawe.
Miecho87 Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Zajechane łożyska (miski, kulki lub konusy, lub wszystko) albo wygięta oś.
hero9978 Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 Najlepiej najpierw wymień kuki morze pomóc a poco zaraz nowe koło koledzy !! morze te jest całkiem dobre tylko kulki się posypały !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.