xis Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam! Tym razem chodzi o amortyzator przedni. Mam w swoim rowerku Rock shox dart 2, ale już czas na niego Na allegro jest masa amortyzatorów i się w tym wszystkim pogubiłem. Postanowiłem kupić torę w wersji air ale nie znalazłem żadnej w przystępnych pieniądzach. Wolę kupić używany amortyzator dużo wyższej klasy i dać odrazu do serwisu na kontrole niż kupić nowy,gorszy. Znalazłem więc w.w. amortyzator Recona za 550zł dwu letni. Posiada Motion Control co jak tutaj przeczytałem jest niezbędne Czy warto kupić taki używany amortyzator czy np dart 3? Posiadam hamulce tarczowe-hydrauliczne, Rozmiar koła 26x2.25 Ważę 70kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 przesiadka z darta2 na 3 wydaje sie byc pozbawiona sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xis Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Myślę że nie, skoro darta 3 mam w cenie serwisu darta 2. Na giałdzie forumowej pojawiło się ogłoszenie w którym miedzy innymi znajduje się amortyzator Recon ale w wersji solo air, czy solo air jest lepsze niż 351 U-Turn ? Nie ogarniam oznaczeń. Wiem tylko że solo air jest na pewno na sprężynie powietrznej a u turn ..sam nie wiem.. No dobra..jest to bez sensu. W tej cenie można wyjąć coś lepszego, i to dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Na 99% Recona U-Turn to sprężyna stalowa. Powietrzne U-turny występowały dopiero od modelu Revelation/Reba bodajrze. Więc jak zdecydujesz się na Recona U-turna pamiętaj, żeby przed kupnem upewnić się czy sprężyna będzie pod Twoja wagę, w przypadku Solo Air to wiadomo nie istotne, zmieniasz ciśnienie i po sprawie. U-turn za to ma za pomocą pokrętła zmianę skoku, najpewniej 85-130mm. Motion Control wcale tak niezbędne nie jest. To nie polepsza pracy amora jako takiej, tylko zwiększa zakres jego ustawień. I jak masz dobrą okazje cenową to Recon będzie nieporównywalnie lepszym wyborem niż zmiana z Darta 2 na Darta 3, która praktycznie nic Ci nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Poza tym, bardzo dużo osób uważa, że charakterystyka pracy sprężyny stalowej jest lepsza - bardziej czuła i bardziej liniowa niż sprężyny powietrznej. Sprężyna stalowa za to ma dwie wady: jest cięższa niż powietrzna i trudniej wyregulować pod własną masę, ponieważ często wiąże się to z wymianą całej sprężyny. Sprężyny powietrzne dają większy zakres regulacji pod tym względem. Ale wracając do Recona. Jak najbardziej warto. Przede wszystkim jest lżejszy od darta 2 o jakieś 400g. Posiada regulację skoku i motion control pracuje jednak lepiej niż turnkey. Poza tym golenie mają 32 mm i recon jest dużo sztywniejszym widelcem niż dart. Ja osobiście jeżdżę na Revelation air u-turn i jestem zadowolony. Regulacja skoku w prawdzie dość niewygodna - 6 pełnych obrotów (30mm w przypadku air, podejrzewam, że w sprężynowym ok 8-9 obrotów bo i regulacja o 15mm większa) ale przydatna na podjazdach i korzystam z tego. Na pracę sprężyny powietrznej nie narzekam (mogłaby być troszkę bardziej czuła na małe nierówności) i praca mi się podoba (bo jednak po małych nierównościach dużo nie jeżdżę) ale podobno, powtarzam - podobno sprężynkowa wersja jest bardziej czuła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xis Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dzięki wielkie za odpowiedzi, z racji regulacji amortyzatora powietrzem pod konkretną wagę zakupiłem od kolegi z forum Recona Solo Air. Teraz czekam tylko na numer konta i amortyzatorek Kolega ma Torę powietrzną i charakerystyka jej pracy mi odpowiada. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.