xis Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam! Moją sigmę dopadł defekt,więc postanowiłem że czas ją zmienić. Wszystkie nawigacje turystyczne mają takie same opcje jak liczniki,a jak już zmieniać sprzęt to na coś lepszego. Próbowałem wyszukać informacji na tym forum ale niestety wyszukiwarka nie działa. Zwróciłem się do wójka google i wyszukałem jakieś garminy w wysokiej cenie. Na allegro znalazłem coś takiego : http://skocz.pl/HOLUXGR-245 http://skocz.pl/Garminetrex Cena jest niska, wielkość i waga mi nie przeszkadza. Czy ma sens kupowanie najgorszego garmina lub coś podobnego do niego za 300zł czy lepiej kupić raz a dobrze np Garmina Edge 705 czy 60CSx ? Jak wiadomo nie ma mapy z wszystkimi szlakami ,więc czy jakaś nawigacja ma taką funkcję ,że jeśli sobie przejade jakąś nieznaną jej trase to ona sobie ją zapamięta i jeśli wbije jakiś cel to przeprowadzi mnie przez nią jeśli będzie to najkrótsza droga ? Nie wymagam od takiego sprzętu planowania treningów czy innych takich gadzetów których nie ogarne,ponieważ mam viste ,a to wyklucza zainstalowanie programu do odczytu tych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Edge 705 występuje w wersji z pulsometrem i miernikiem kadencji. W porównaniu z odbiornikami "do ręki" posiada czujnik prędkości zakładany na koło, co jest bardziej dokładne niż prędkość na podstawie gps. Dodatkowo obsługuje czujniki mocy w standarcie ANT+ ale to chyba mało komu potrzebne. Poza tym są różne mapy i na przykład ump.waw.pl to otwarta mapa Polski, na której codziennie pojawiają się nowe szczegóły. Poza tym odbiorniki gps zapisują track, który potem możesz sobie wyświetlić na ekranie ale czy wyszukiwać trasę przez nie będą to niestety nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xis Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Dzięki! Będe polował jakiegoś edge w rozsądnej cenie. Drugi mój temat i druga pożądna odpowiedż od Ciebie! Bardzo Ci dziękuje!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixell Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Jeżeli mogę coś dorzucić w temacie, jeżeli nie potrzebujesz miernika kadencji, pulsometru itd, to wybierz tańszy model. Sam zakupiłem Legend eTrex i ma dokładnie te funkcje o jaki mi chodziło czyli: - licznik - na drodze dokładny, w gęstym lesie ma chwilowe opóźnienia ale czy to aż tak ważne? - zapis tracków oraz planowanie tras lub czytanie map - wgrałem ump -pcPL, są na niej zaznaczone nawet szlaki rowerowe co mnie zaskoczyło, planując trasę w mapsource możesz pojechać na wycieczkę unikając dróg ( a to był dla mnie priorytet ) dodatkowo wgrywasz tracki innych i w oparciu o nie planujesz własne trasy. - kompas - tu jest minus, pokazuje tylko orientacyjny kierunek punktu do którego chcemy jechać, mi wystarcza. Technicznie w tym względzie lepsze są Visty lub wspomniany tu Edge. cena Legenda to ok 500 - 600. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.