rafalek940 Napisano 28 Lipca 2010 Napisano 28 Lipca 2010 Witam Wiec tak posiadam z przodu hamulec bb5 kupilem tarcze 180 mm i mam pytanko czy trzeba zainwestowac adapter ? Pytam sie gyż dużo osob mi mowi ze wystarczy ze kupie dłuższe sruby gdyż Posiadam Amorek na PM Rebe Iwec można tak kombinowac ? a jak tak to jak to zrobic ? Pozdrawiam i dzieki za pomoc
Ubotek Napisano 28 Lipca 2010 Napisano 28 Lipca 2010 Chyba chodziło o to, że dłuższe sruby i podkładki pod adapter. Teoretycznie można, ale niech się ktoś wypowie jak w praktyce ubotek
RATM Napisano 28 Lipca 2010 Napisano 28 Lipca 2010 Nie trzeba inwestować w adapter. Wystarczy między adapter który masz, a zacisk włożyć tulejki lub kilka podkładek i przykręcić to. Wiele osób tak robi. I działa to tak samo dobrze. Musisz tylko zwrócić uwagę, aby klocki obejmowały całą tarczę - czyli nie odsuń zacisku za daleko. Być może, że śruby Ci starczą, w zależności jakie już posiadasz.
gruber69 Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 Od siebie tylko dodam, że jeśli będziesz kupował śruby idź do sklepu metalowego i tam zapłacisz grosze. Natomiast w rowerowym chcieli zedrzeć ze mnie po 10 pln za sztukę śrub "Avida".
Schwefel Napisano 29 Lipca 2010 Napisano 29 Lipca 2010 A szkoda ci tych 20zł na adapter? Głupotą jest wsadzanie dłuższych śrub i podkładek, bo wtedy nie ma podparcia i na gwint działają duże siły. Akurat gwint w PM bardzo łatwo zerwać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.