Skocz do zawartości

[łańcuch] boczne luzy na ogniwach

endrju771

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj złapało mnie oberwanie chmury, schowałem się u rodzinki za miastem i przenocowałem. Rano zobaczyłem, że cały łańcuch jest zardzewiały, no nic, tak już bywało i wcześniej, 2 litry coli do wiaderka i się starło, potem go umyłem i zaobserwowałem, że ma on luzy na boki, to znaczy wygina się w cztery strony, ogniwa latają na boki jak szalone. Czy można tak jeździć i czy mi czasem gdzieś on nie wystrzeli po drodze? Łańcuch ma około 5000km, nowy kupię za kilka dni, jeśli będzie to konieczne. Proszę o jakieś rady, łańcuch to HG-53 9-rzędowy, jeżdżony przez 3000 w terenie.

Pozdrawiam.

Nie jest to nic niepokojacego, normalka.

No, Panie Kolego, luz na boki jest normalny, to prawda, ale nie taki, że piny widać! Bez przesady!

Endrju, po takim przebiegu, jak wymienisz łańcuch to, bardzo prawdopodobne, że będzie przeskakiwał na kasecie lub tarczach. Moim zdaniem jeździj dopóki się da, bo zapewne niedługo czeka Cię wymiana napędu.

Pozdrawiam

endrju771: zrób zdjęcie tak wygiętego łańcucha bo nie chce mi się wierzyć, żeby od zwykłego deszczu postały takie luzy. Jedno dwa ogniwka tak, ale nie cały łańcuch. Nie wierzę też, żeby zrobił się luz sięgający 1mm. Wiesz ile to jest 1mm?

Dopóki nie zobaczę to nie uwierzę. Zrób zdjęcie zgiętego na bok całego łańcucha i w trybie makro tego wystającego pina.

endrju771: zrób zdjęcie tak wygiętego łańcucha bo nie chce mi się wierzyć, żeby od zwykłego deszczu postały takie luzy. Jedno dwa ogniwka tak, ale nie cały łańcuch. Nie wierzę też, żeby zrobił się luz sięgający 1mm. Wiesz ile to jest 1mm?

Dopóki nie zobaczę to nie uwierzę. Zrób zdjęcie zgiętego na bok całego łańcucha i w trybie makro tego wystającego pina.

Zrobiłbym zdjęcie, gdybym miał aparat, skromne 2mpx w aparacie to można się jedynie podetrzeć... Wiem, że 1mm to dużo, porównywałem luz u kilku osób i pokazywałem swój łańcuch, wszyscy robią gały na taki widok, u mnie to jest kołyska praktycznie. Cały łańcuch tak wygląda, a najbardziej się wygina przy spince. Tak i tak miałem wymieniać napęd, mam kilka zębów rekina na blacie, kaseta razem z łańcuchem kupiona, także młode to to już nie jest, no i kwestia taka, że kilka wyścigów i sporo błota miały na sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...