Skocz do zawartości

[Koło tył] Pomoc w wyborze piasty

mrsandman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W związku ze zbliżającą się wymianą tylnego koła chciałbym poprosić was o małą pomoc. Jeżdżę zarówno po asfalcie jak i terenie w górach. Priorytetem dla mnie jest bezawaryjność i wytrzymałość. Miło byłoby również gdyby całe koło nie ważyło więcej od obecnego, co w przypadku seryjnego kółka Kellysa nie powinno być zbyt trudne:) Koło ma być pod V brake. Jeśli chodzi o komponenty to wybór padł na

Obręcz: Mavic MAVIC XM 317 32 otwory

Szprychy: DT Comp

Co do piast, składać koło na XT czy na NOVATEC NT-802 ? Skłaniałem się w strone Novateca ze względu na łożyska maszynowe jednak naczytałem się o padających bębenkach i pojawiły się wątpliwości czy XT nie spełniło by swojej roli lepiej...

Dzięki za pomoc

Napisano

Rozglądałem się za tym LX ale ciężko go znaleźć... Zastanawiam się nad tym czy warto dołożyć około 200zł i kupić DT 370 i mieć spokój, jednak DT to DT:) Czy jednak zaryzykować tego novateca lub XT...

Napisano

nowym Shimano XT/XTR podobno przeskakują bębenki. takie opinie można na necie znaleźć. kolega który miał XTRa 970 też się na to skarzyl. widocznie panowie z wielkiego S troche przesadzili. w Deorce z przed dwóch lat też mi czasem bębenek przeskoczy. mam też LXa gdzieś z okolic 2003 ( już srebrny ale nie wiem czy w pewnym momencie nie zmienił się bębenek ) i tu nic się nie dzieje.

Wybrałem LXa bo XTek nie jest aż tyle lepszy od LXa by warto było go brać :)

370 to na pewno dobra piasta ale to klocek.

co do Novateca możesz próbować :)

znam uzytkowników szosowego F172 i z bębenkiem nic się nie dzieje. jednemu panu ok 90kg który używał tego w trekingu po ok 12000km wyrobiła się oś od krzywo osadzonego lożyska.

mam nadzieje że D712 to to samo wnętrze bo od niedawna mam taką piaste w wyścigowym kółku :)

również pan Mack w swoich piastach stosuje ( przerobionee pod większe łożyska ) bębenki Novateca.

Napisano

Kupiłem w tym roku rower GT Zaskar Expert.Rower jest z rocznika 2006 i był na piastach LX.Przejechałem na tych piastach 700 km.Postanowiłem zmienic hamulce na hydrauliczne i w związku z tym musiałem zmienic piasty.Mam w/w piasty wystawione na Allegro,jeśli chcesz to Ci sprzedam po okazyjnej cenie (do końca aukcji został jeden dzień).Gratis dodam szprychy i nyple Brass CP.Jako że jesteś forumowiczem sprzedam Ci je za 60 zł,ja pokryję koszt przesyłki.Poniżej link do strony Allegro.

http://allegro.pl/item1168526360_piasty_shimano_lx_sprzedam.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...