ugupu Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 A jakiś najtańszy godny polecenia model? Z tych które znam polecić mogę Hayes MX2 lub MX4. Ale uwaga, te hamulce wymagają bardzo starannego ustawienia. Można je kupić na Alledrogo za symboliczne pieniądze, szczególnie MX4 który montowany był do nowych rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 A jakiś najtańszy godny polecenia model? Od siebie polecę te które używam czyli Tektro IO i tarcze brałbym 160/160 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreteda Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Wiem ze sie opierałeś ale zamontuj dobre Vki jeśli nie jeździsz po błocie. poco przepłacać kup dobre klocki i koło zatrzymujesz 2ma paluszkami. jednak nie jestem pewnien czy masz mocowanie na vbrake. (v brake 100zł i masz bdb hamulce) http://allegro.pl/item1166092844_komplet_avid_sd5_single_digit_5_przod_tyl_okazja.html ew. moge ci moje sprzedać tarczowe Shimano BR-M465, wymieniam na hydrauliki (stan: lepiej dzialają niż jak byly nowe (naciągnąłem korbe w środku hamulca) hamulec dziala dość lekko (zwłaszcza jak sie przesmaruje linki) przy mojej wadze 60 kg przednie kolo blokuje przy uzyciu 2-3 palców, tylne to 2palce lajtowo. nie mam jednej zaślepki na zacisku oraz jedna śruba do wymiany klocków jest zjechana (klocków nie trzeba jeszcze wymieniac a nie moglem u mnie śrubki takiej znaleźć wiec nie odkręcałem) cena 75zł z przesyłką jak chcesz moge na allegro wystawić kontakt tu / gg: 240088 tel podam przez gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 29 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Witam. Kolego masz ulubiony hamulec odemnie z serwisu. Nie ma szans na wyregulowanie go tak, żeby dobrze hamował, i wygląda też nie zaciekawie, dzisiaj miałem nawet taki na stojaku. Ale i tak najlepszy był gość co kazał mi go wyregulować, a zacisk miał przymocowany zip-ami do ramy. Na dobrą sprawę podróby v-ek avidów rozprowadzane przez meride marki de one działają o niebo lepiej a komplet szczęk to koszt ok 26zł(jak sd 3) i do tego klamki 26zł(jak fr 5)do tego pancerze, linki i robocizna i za ok 90zł w serwisie masz hamulce które za takie pieniądzę biją na głowę hamulce montowane w rowerach do ~1500zł. Ale jeżeli chcesz tarcze to kup komplet zacisk+tarcza, bo te tarcze od nowości już są krzywe, a po jakimś czasie to już nie idzie ich wyprostować. Tyle moge powiedzieć z własnego doświadczenia. Pozdrawiam i życzęmądrego wyboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszekm3 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 To są zdjęcia: http://img834.imageshack.us/gal.php?g=57568497.jpg Teraz czy zdejmę koło bez przerzutki i co z przodem Co sądzicie o tym: http://allegro.pl/item1164745664_hayes_mx4_z_klamka_avid_fr5_tylni_160_tarcza_itd.html http://allegro.pl/item1159309587_hamulec_tarczowy_tektro_io_tarcza_zacisk.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Ech, koszt tych BB7 to 40% ceny jaką zapłaciłem za cały rower :E Teraz czy zdejmę koło bez przerzutki i co z przodem Zdejmujesz samo koło(tylne), przerzutka zostaje przy ramie wiec nie bedzie żadnego problemu. Jeżeli chodzi o koszt tych hamulców to może być niestety nie koniec wydatków. Przy intensywnej eksploatacji mogą pojawić się następne problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreteda Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Stachmaister taka moja rada, wiem ze te hamulce nie są super, ale dzialają po malej przeróbce jak średnie Vki. bez przeróbki to trzeba sie niezle natrudzić zeby zahamować Potem dam foty, ale nie bd rozkręcał bo bd musial na nowo to ustawiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 To są zdjęcia: http://img834.imageshack.us/gal.php?g=57568497.jpg Teraz czy zdejmę koło bez przerzutki i co z przodem Co sądzicie o tym: http://allegro.pl/item1164745664_hayes_mx4_z_klamka_avid_fr5_tylni_160_tarcza_itd.html http://allegro.pl/item1159309587_hamulec_tarczowy_tektro_io_tarcza_zacisk.html Właśnie o takim hamulcu myślałem (MX4). Możesz go spokojnie kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszekm3 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Jeżeli chodzi o koszt tych hamulców to może być niestety nie koniec wydatków. Przy intensywnej eksploatacji mogą pojawić się następne problemy. Jakie kolejne wydatki? Co w to wliczyć? Wymieniłem linkę na nową, uciąłem 5-6cm pancerza i hamulec działa, nie musiałem niczego w nim regulować oprócz długości linki nie stanie w miejscu, lecz spowolni rower tak, że mimo pedałowania rower staje. Działa na jakieś powiedzmy 70%. Jest to poziom zadowalający: tylnym zwalniam, a przednim staję. Wymiana chyba obecnie jeszcze niepotrzebna... Linki poskracałem na tyle, że delikatny ruch i oba hamulce działają. Nie lubię, gdy klamka aż dochodzi do kierownicy i dopiero się hamuje, wolę taki mały ruch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 tetro IO to badziew nie kupuj tego. Kolega takie miał hamował gorzej niż ja na seryjnych v-kach nie pamietam juz nawet ile razy we mnie wjechal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszekm3 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Panowie, mam 2 brzytwy, nasmarowałem olejem pancerze, w tylnym założyłem pierwszy pancerz odwrotnie (tak jak był od nowości - chciałem zobaczyć czy jest jakaś różnica i rano złożyłem inaczej) i oba koła stają w miejscu jak hamuję na asfalcie to nie blokuje mi kół; jak zjadę w moją uliczkę (ziemia a n niej kamienie) lub na kostkę brukową i zahamuję tyłem to koło staje i robi "czarną kreskę". Zrobiłem kilka takich hamowań i nagle jakby znowu słabiej, dotknąłem tarcz - gorące, można ich dotknąć na max 3 sekundy. Co jest nie tak że aż tak się nagrzewają i słabnie ich moc?? Za mocno hamuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacholski Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 To, ze tarcze sie nagrzewaja to akurat normalne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszekm3 Napisano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 To, ze tarcze sie nagrzewaja to akurat normalne . Zgoda, nagrzewają się, ale aż do tego stopnia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 nie ma w tym nic dziwnego ze są tak ciepłe a tak na przyszłosc łapanie tarcz po hamowaniu to nie jest zbyt mONdre XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 30 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Hamując jest tarcie klocków o tarcza i sie grzeje. Nie polewaj wodą mocno rozgrzanej taraczy. Jak nie masz dużo kasy to polecam Tektro IO tanie hamulca które sam miałem i przy mojej wadze 85 kg, z tarczą 160mm na tyle, dobrze wyregulowanym zaciskiem, spokojnie blokowałem koło na każdej nawierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszekm3 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Blokowanie koła mi niepotrzebne na asfalcie, wystarczy tak jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WheelR Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 witam, sporo doradcow ktore mlodemu czlowiekowi bez kasy doradzaja niepotrzebne wydatki bez najwazniejszych pytan. pytanie podstawowe jest takie. czy te hamulce kiedy kupiles rower dzialaly dobrze czy zle (smiem podejrzewac ze dobrze skoro przedni wciaz dziala wlasciwie). jezeli dobrze to oznacza ze przy odpowiedniej regulacji i wymianie uszkodzonych elementow powinne dzialac podobnie. warto najpierw zlokalizowac problem. wiadomo ze pancerze przy zacisku jest/byl rozwalony i warto od tego zaczac. warto sprawdzic wszystkie czesci pancerza. jezeli sie rozsypuje to wymienic jezeli mozliwe to poskracac zakladajac niezbedne koncowki. warto sprawdzic linke czy sie nie rozrywa. czesto bywa tak ze linki slabej jakosci rwa sie przy klamce i wtedy sila bedzie slabla, az do urwania sie linki. warto i to sprawdzic. inny problem, ktory przychodzi mi do glowy to poluzowane srub mocujacych zacisk do ramy. to moze powodowac problemy. zacisk przykrecony krzywo tez nie dziala najlepiej. no i kolejna sprawa o ktorej tak na szybko pomyslalem to starty staly/nieruchomy klocek (nie znam terminologii). nie wiem jak sa zbudowane te twoje hamulce, ale mx2 ktore kiedys mialem przy swiom rowerze mialy jeden kolcek ruchomy ktory dociskal tarcze do klocka nieruchomego i tak to dzialalo. kiedy walczylem z probleme slabego hamulca okazalo sie ze klocek ruchomy musi bardzo wyginac tarcze by docisnac ja do tego nieruchomego. wowczas podregulowalem nieruchomy klocek (taka sroba jest do wysuniecia nieco tego nieruchomego klocka - przynajmniej w mx2) podciagniecie linki, wyregulowanie zacisku i wszystko to rozwiazywalo problem. no oczywiscie dodam o starciu klockow na papierze sciernym i myciu tarcz (o tym znajdziesz w innych watkach i na youtube ). nie zapomnij o tym ze papier scierny ukladasz na plaskiej powierzchni a by jednoczesnie wyrownac powierzchnie klocka. wygrzewanie klockow by wypalic syf ktory czasem lapia na drodze tez nie jest zlym rozwiazaniem (ale to juz preferenctyjne metody ktore jedni polecaja inni nie - w moich hydraulikach XTR sie to bardzo dobrze sprawdza). mialem mechaniczne tarczowki i wiem ze moga one dzialac calkiem przyzwoicie. nie chcesz ponosic niepotrzebnych kosztow to zacznij od sprawdzenia co sie stalo ze przestalo dzialac i postaraj sie to naprawic. dzikei temu nauczysz sie czego i poznasz budowe. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 witam, sporo doradcow ktore mlodemu czlowiekowi bez kasy doradzaja niepotrzebne wydatki bez najwazniejszych pytan. pytanie podstawowe jest takie. czy te hamulce kiedy kupiles rower dzialaly dobrze czy zle (smiem podejrzewac ze dobrze skoro przedni wciaz dziala wlasciwie). jezeli dobrze to oznacza ze przy odpowiedniej regulacji i wymianie uszkodzonych elementow powinne dzialac podobnie. warto najpierw zlokalizowac problem. wiadomo ze pancerze przy zacisku jest/byl rozwalony i warto od tego zaczac. warto sprawdzic wszystkie czesci pancerza. jezeli sie rozsypuje to wymienic jezeli mozliwe to poskracac zakladajac niezbedne koncowki. warto sprawdzic linke czy sie nie rozrywa. czesto bywa tak ze linki slabej jakosci rwa sie przy klamce i wtedy sila bedzie slabla, az do urwania sie linki. warto i to sprawdzic. inny problem, ktory przychodzi mi do glowy to poluzowane srub mocujacych zacisk do ramy. to moze powodowac problemy. zacisk przykrecony krzywo tez nie dziala najlepiej. no i kolejna sprawa o ktorej tak na szybko pomyslalem to starty staly/nieruchomy klocek (nie znam terminologii). nie wiem jak sa zbudowane te twoje hamulce, ale mx2 ktore kiedys mialem przy swiom rowerze mialy jeden kolcek ruchomy ktory dociskal tarcze do klocka nieruchomego i tak to dzialalo. kiedy walczylem z probleme slabego hamulca okazalo sie ze klocek ruchomy musi bardzo wyginac tarcze by docisnac ja do tego nieruchomego. wowczas podregulowalem nieruchomy klocek (taka sroba jest do wysuniecia nieco tego nieruchomego klocka - przynajmniej w mx2) podciagniecie linki, wyregulowanie zacisku i wszystko to rozwiazywalo problem. no oczywiscie dodam o starciu klockow na papierze sciernym i myciu tarcz (o tym znajdziesz w innych watkach i na youtube ). nie zapomnij o tym ze papier scierny ukladasz na plaskiej powierzchni a by jednoczesnie wyrownac powierzchnie klocka. wygrzewanie klockow by wypalic syf ktory czasem lapia na drodze tez nie jest zlym rozwiazaniem (ale to juz preferenctyjne metody ktore jedni polecaja inni nie - w moich hydraulikach XTR sie to bardzo dobrze sprawdza). mialem mechaniczne tarczowki i wiem ze moga one dzialac calkiem przyzwoicie. nie chcesz ponosic niepotrzebnych kosztow to zacznij od sprawdzenia co sie stalo ze przestalo dzialac i postaraj sie to naprawic. dzikei temu nauczysz sie czego i poznasz budowe. pozdrawiam Panie Kolego, kolega Januszek zgodnie z naszymi sugestiami hamulec już naprawił i zadowolony jest z jego działania. Teraz zastanawiamy się nad problemem rozgrzewania się hamulców podczas hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WheelR Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Panie Kolego, kolega Januszek zgodnie z naszymi sugestiami hamulec już naprawił i zadowolony jest z jego działania. Teraz zastanawiamy się nad problemem rozgrzewania się hamulców podczas hamowania. zgadza sie i z tego co wyczytalem to ty jako pierwszy wylapales problem pancerza. nie mniej jednak januszek napisal tak "Blokowanie koła mi niepotrzebne na asfalcie, wystarczy tak jak jest" - ta wypowiedz swiadczy ze hamulec nie zostal w pelni naprawiony, ale lepsze dzialanie jakies niz zadne. nie bede sie wypowiadal na temat tego jak wazne jest sprawne dzialanie hamulca bo to hyba kazdy wie. dlatego wymienilem jeszcze kilka miejsc po sprawdzeniu ktorych moze sie okazac ze grzejace sie tarcze nie sa problemem, a sam hamulec nie zostal w pelni z serwisowany. mialem mechaniczne tarczowki i mam swiadomosc tego ze trzeba sie nimi "zajmowac" by dzalaly wlasciwie. zwyczajne rady kogos kto starl sie z takimi problemami (nie tylko w swoim rowerze, ale i pomagalem znajomym przy takich jak i innych problemach) no offence pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreteda Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Twoje mx2 to zupełnie inna klasa. On ma chyba zwykle z marketu, koła blokować raczej nie bd, chyba że po dobrej modulacji a wnioskuje, że założyciel tematu nie posiada takich zdolności manualnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 zgadza sie i z tego co wyczytalem to ty jako pierwszy wylapales problem pancerza. nie mniej jednak januszek napisal tak "Blokowanie koła mi niepotrzebne na asfalcie, wystarczy tak jak jest" - ta wypowiedz swiadczy ze hamulec nie zostal w pelni naprawiony, ale lepsze dzialanie jakies niz zadne. nie bede sie wypowiadal na temat tego jak wazne jest sprawne dzialanie hamulca bo to hyba kazdy wie. dlatego wymienilem jeszcze kilka miejsc po sprawdzeniu ktorych moze sie okazac ze grzejace sie tarcze nie sa problemem, a sam hamulec nie zostal w pelni z serwisowany. mialem mechaniczne tarczowki i mam swiadomosc tego ze trzeba sie nimi "zajmowac" by dzalaly wlasciwie. zwyczajne rady kogos kto starl sie z takimi problemami (nie tylko w swoim rowerze, ale i pomagalem znajomym przy takich jak i innych problemach) no offence pozdro No offence at all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszekm3 Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Hamulec działa super, nie chcę żeby na szosie blokował mi koło i on tego nie robi, najlepiej blokuje koło na trawie - zostaje "bruzda" po oponie tylko że na asfalcie się nie grzeje, a jak jadę np. po trawie i zrobię kilka takich hamowań to gorący jak nieszczęście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Tarcza powinna się nagrzewać. Chyba zbyt wiele uwagi poświęcasz tym hamulcom. Chcesz by działały jak profesjonalny sprzęt do zjazdów górskich, a Twój rower ledwo nadaje się do zjazdu z krawężnika... Rozsądku i wyczucia harmonii życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.