Skocz do zawartości

[opony]Do roweru MTB - Kenda Karma?

piotrek120

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.ostatnio kupiłem rower Kross level a2 xt i chcę w nim opony zmienić. Na razie są te Trax Trail i koła wydają się trochę cięzkie:/

Czy opony Kenda Karma 2.0 nadały by się do jazdy tak 50% teren(las, łąki) i 50% asfalt? Dodam, że jeżdżę raczej gdy jest sucho. Oczywiście jak deszcz złapie albo jakieś błoto się trafi to nie niosę roweru na plecach:p

A może jakieś inne propozycje?

Budżet do 120zl za parę.

Z góry dzięki za odp.

Napisano

Maxxis fly weight 2.0 - fajne oponki, szybkie na asfalcie i w lekkim terenie też dają radę, nawet w błocie na Mazovii jechalem i nie było źle, mimo,że to był mój pierwszy maraton w takich warunkach.

Napisano

Byle by były lepsze od tych Trax Trailow chociaż i one nie są takie złe jak myślałem:P

Tak do 120zl za obydwie to chyba Karma albo Small Block ewentualnie.

Orientuje się ktoś ile te Trax Trail ważą albo czy waza sporo więcej od np. Karmy?

Nie mam dobrej wagi a w google pustka:/

Napisano

Ujeżdżam Karme od wczoraj. Wersja 2,2 zwijana, zapłaciłem 49zł za szt.

Bardzo ładnie toczy się po asfalcie ( nie odstaje wiele od Michalin XC dry2, którego mam również) , bardzo cicha. Przed chwilą wróciłem z krótkiej jazdy testowej po górach i jestem bardzo zadowolony.

Padało przez ostatnie 4 dni i jest mokro i wilgotno, pod strome podjazdy idą bez mrugnięcia i świetne mają trzymanie boczne, mam tu taką swoją krótką stałą trasę, i kilka takich miejsc alla rynna, po bokach skos i jak jest ślisko to ściąga do środka, i tam nigdy nie mogłem utrzymać trakcji na oponach Michelin All mountain 2,2, wielkie opony, dziś Karma przewiozła mnie przez ten odcinek bez problemu, sam miałem więcej oporów bo przyzwyczajenie z poprzednich opon robi swoje.

Dla mnie świetna opona uniwersalna. Toczy się po asfalcie prawie jak XC dry2 a w terenie przewyższa wręcz All mountain. Miałem dwa komplety opon do tej pory, ale w tym momencie się ich pozbywam, Karma świetnie łączy trakcje z niskimi oporami.

Karma wersja 2,2 to ok 680g (ważone w sklepie przed zakupem) , z tego co wiem, niższe rozmiary to poniżej 600g, ale chyba żaden nie schodzi poniżej 500g.

Smal Block miałem rok temu, na suche ubite ścieżki jak najbardziej, ale wystarczy troche trudniejszego terenu i zaczyna bardzo brakować wyrazistego bieżnika.

Napisano

Race King niezłe są. Nawet w lekkim błocie nieźle jeżdżą. Poza tym dużo sypkiego piasku nie robi im problemu a po twardym gruncie i asfalcie generują bardzo małe opory toczenia. Przy napompowaniu do rekomendowanego przez Continental ciśnienia (nie pamiętam w tej chwili) powierzchnia jaką stykają się z asfaltem ma jakiś 1cm szerokości.

Napisano

Karma 2.0 zwijana mam 2 sztuki jedna 485g druga 493g. Jak dla mnie jest bardzo dobrze. W terenie daje naprawdę radę. Miękki piach, zjazd czy podjazd po korzeniach oraz troszkę błotka, no idzie ujechać, nie ma problemu. Jedynie OTB miałem na mokrych kamlotach. Na asfalcie rozpędzają się pięknie, nie ma problemu z utrzymaniem wysokiej średniej. Także jak ktoś tam wyżej wspomniał jest to dobry stosunek jakości do ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...