Skocz do zawartości

[~1300zł] Kross Level A2 vs Kross Hexagon v6

AxM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój rower(jeśli koła z ramą i hamulcami z auchana mogą być nazwane rowerem) ostatnimi czasy został skradziony, więc chce teraz kupić sobie nowy w cenie ~1300 zł, na dłuższy czas.

Moje typy to:

- Kross Level A2

- Kross Hexagon v6

Mam 175 cm wzrostu oraz 70kg wagi. Interesuje mnie rama 21". Który rower byłby dla mnie najlepszy? Jeżdżę zarówno po asfalcie jak i po lesie, czyli potrzebuję rower uniwersalny. Hamulce tarczowe, czy zwykły v-brake? Czy tarcze w tych rowerach naprawdę są takie rewelacyjne? Nie zamierzam rozbudowywać roweru, chce kupić i jeździć, chyba że chodzi o jakąś drobnostkę. Jeśli macie jakieś inne propozycje, chętnie się z nimi zapoznam.

Dziękuję, i pozdrawiam ;)

Tzn. 21" rama to za duża dla mnie? Przy kołach 26"? Centymetrow jeszcze mi przybędzie :) Skoro bez tarcz, to może zaoszczędzić trochę i kupić Hexagona v3? Czy różnica miedzy nim a a2 jest tak duża że lepiej a2? Jeździł będę raczej tylko w weekendy podczas roku szkolnego...

Witam

Sam posiadam KROSS LEVEL A2 XT na tarczówkach i nie powiedział bym że to "szajs" tak jak napisał szogun123, widać że gość nie ma pojęcia o jeździe i i rowerach tym bardziej.

Te hamulce wiadomo nie są z najwyższej półki bo i w tej cenie nie mogą być ale jeżeli się je odpowiednio ustawi to chodzą naprawdę super i bez żadnego zarzutu.

A jeśli chodzi o porównanie hexagona do levela a2 to nie ma takiego porównania ponieważ hexagon ze swoim osprzętem nie dorasta do pięt levelowi a2.

Lepiej wziąć z tarczówkami bo są bardziej stabilne podczas deszczu i w lesie ogólnie z v-kami czasem może być tak że po prostu się nie zatrzymasz ;]

Po drugie w krossie z tarczami masz lepszą tylną przerzutkę tzn o 2 klasy lepszą niż w levelu bez tarcz tzn na v-kach

bo z tarczami masz Shimano Deore XT Shadow, a w tym drugim masz Alivio także nie ma porównania.

Lepiej dać te 1400zł i mieć naprawdę bardzo dobry osprzęt

A jeśli chodzi o ramę to rama 21 cali przy twoim wzroście człowieku!!! całkiem odpada, przy takim wzroście i jeździe jak mówisz po lesie asfalcie itp to rama 17 cali maks !!!

Ja mam 188 i mam ramę 21 cali a nie tak jak ty chcesz brać przy wzroście 175, wtedy to tylko 17

Aha i jeszcze jedno bierz rocznik 2009 !!! bo jest najlepszy jeśli chodzi o roczniki 2008, 2009 i 2010 tzn ma najlepszy osprzęt

Tu link do sklepu:

http://allegro.pl/item1149744646_rower_mtb_kross_level_a2_deore_xt_okazja.html

przy 175 skoro rośnie to myslę że 17" to nie jest max.. ja mam 170 jakoś i 19" ramę, jest troche za duza ale innych nie było. Ale sam jeszcze rosnę i lekkie regulacje siodełka i sie jeździ bardzo dobrze. W nowych rocznikach i tak są chyba parzyste, czyli najelpsza by była 18".

Druga sprawa. Za te pieniążki możesz mieć też levela A4 z 2008. Może nie ma tarczy, ale mnie ~60kg chłopaka fałbrejki zatrzymywały bez problemu. Na poczatku to nawet na przednim stawałem. Mozesz także brać wspomnianego A2 XT ale ponoc bez manetek XT nie wykorzysta sie potencjalu tej przerzutki. Ale zawsze to cos.

Tylko nie bierz ramy 21"...

W tym przedziale masz do wyboru tylko różne wersje i roczniki rowerów A2 i A4. No może jakiś unibike...

Te roczniki Micusek właśnie nie osiadają porzystych numeracji ram są tylko ramy: 17'', 19'', 21''

Najlepsze dla niego będzie z tego 17 cali

A co do przerzutki to sprawuje się super nawet na manetkach alivio

Sam za rok będę wymieniał cały napęd na podzespoły XT oczywiście przerzutkę tył zostawiam ;]

Wymienię też sobie amorek na Rock Shox Tora 318 Solo Air i hamulce na jakieś lepsze i będzie hulał jeszcze lepiej ;]

pozdrawiam

Tzn. Mój sklep, jest jakiś niepewny? Jest z jakiejś czarnej listy czy coś? Chciałbym brać ramę większą niż 17, bo na pewno jeszcze kilka ładnych cm mi przybędzie. Przymierzałem się do 21 i tak źle nie jest :icon_question:

W sklepie w którym się przymierzałem pan mówił iż na początku dostaje jakiś olej na samo dotarcie i po 2 miesiącach trzeba go zmienić. Prawda to? Trzeba jechać do serwisu krossa czy można to zrobić u dealera?

Nie spodziewałem się tak szybkich i odpowiednich odpowiedzi, myślałem że powiecie, że nie szukam ;P Dziekuje Wam!

Chciałbym brać

ramę większą niż 17, bo na pewno

jeszcze kilka ładnych cm mi

przybędzie. Przymierzałem się do

21 i tak źle nie jest

W sklepie w którym się

przymierzałem pan mówił iż na

początku dostaje jakiś olej na

samo dotarcie i po 2 miesiącach

trzeba go zmienić. Prawda to?

Trzeba jechać do serwisu krossa

czy można to zrobić u dealera?

Nie spodziewałem się tak szybkich

i odpowiednich odpowiedzi,

myślałem że powiecie, że nie

szukam ;P Dziekuje Wam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...