kavillock Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 witam, zamierzam zamontować w swoim wigry 3 akumulator żelowy(4,5Ah 6V): aby posłuchać radia z mp3, naładować telefon, oświetlenie, i ew. naładować akumulatorki do aparatu - jak szaleć to na całego Czytałem iż użycie dynama to kiepski pomysł, postanowiłem użyć silniczka krokowego (chyba że jakiś inny pomysł - cena do 50zł) Macie może pomysły jak to zrobić aby wszystko działało ps.myślałem o silniku krokowym ale gdzieś właśnie czytałem że jak użyje go jako prądnicy to ma podobne natężenie, a przy obciążeniu i napięcie drastycznie spada, prawda to ?? chciałem użyć coś lekkiego i dosyć małego, jednocześnie TANIEGO, więc taki alternator czy panele słoneczne odpadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Na twoim miejscu zainteresowałbym się dynamem w piaście -> http://allegro.pl/item1161790286_piasta_shimano_hb_c051_d_dynamo.html i http://allegro.pl/item1159681665_okazja_piasta_dynamo_shimano_nexus.html Pozostaje tylko pytanie czy to dobry pomysł do tego wigry 3, musiałbyś koło przepleść a i tak nie wiem czy to by pasowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 mam zewnętrzne dynamo jednak to nie mój problem, nim musialbym ładować 10 godzin ten akumulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Nie wiem czy silnik krokowy nadaje się jako dynamo do roweru, po pierwsze spore opory wewnętrzne, druga sprawa taki silniczek da moim zdaniem prąd przemienny, akumulator ładuje prądem stałym, trzeba założyć układ prostowniczy i kolejne straty na diodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 a tak się zastanawiam, jakiś mały rozrusznik albo cewka rozrusznika wystarczy? Wie ktoś czy i jaką moc na nim otrzymam na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Myślę że powinieneś zadać to pytanie na forum elektroda.pl na pewno uzyskasz satysfakcjonującą odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GozDD Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Najlepiej mały silnik 3-fazowy z mostkiem prostowniczym i układem regulacji napięcia i prądu ładowania aku. Swoją drogą nie do końca zdrowe dla akumulatora byłoby takie ładowanie ponieważ nie ładowałby się on cały czas tylko powyżej jakiejś tam prędkości jazdy - no chyba że zastosowali byśmy przetwornice napięcia co dodatkowo skomplikowałoby układ. Żelówka 4,5Ah, 6V powinna utrzymać przy życiu odtwarzacz MP3 przez 8-10dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 intruz, już tam jest, jednak, tu można znaleźć doświadczenie z rowerami jak ktoś coś takiego robił GozDD dodaj jeszcze telefon oświetlenie, bym musiał codziennie ładować. a stworzenie własnego perpetuum mobile to duża chęć i frajda pedałowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GozDD Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Więc z sensownych propozycji zostaje mały 3-fazowy silnik krokowy, mostek 3-fazowy na 6 diodach, jakaś filtracja i prosta ładowarka na LM317 Tylko pytanie skąd wziąć taki silnik. Jakiś duży wiatraczek komputerowy pewnie by się nadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 3-fazowy silnik krokowy w wiatraku komputerowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 w którym ten wiatrak, w tym od zasilacza, czy procesora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.