Skocz do zawartości

[obręcz] mavic XC 717 Disc

TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Naczytałem się trochę na temat tego mavica i martwię się co do jego wytrzymałości, ponoć sztywny, ale nie wiem jak się odbije w stosunku co do mojej wagi bo to 90 kg :/ .

Według sklepu będzie ok bo to lepsza obręcz od aktualnie posiadanej, a mianowicie Alexrims XDlite. Przeznaczenie dla tego mavica to szosa i slicki 1.1 do terenu alex. Zastanawiam się jednak czy to nie był błąd. Ciekawy zaś jestem czy znajdzie się tu jakaś osoba o podobnej wadze z podobną obręczą.

85kg tutaj, i na 99% biore 717 do nowego roweru (rozwazam jeszcze 719). Do tej pory na hardzie jezdzilem na xm317 i kola sa naprawde mocne, po 3k przejechanych nie mialem z nimi zadnych problemow, raz sie zdazyla delikatna korekta przy okazji serwisu okresowego.

• 1 miesiąc temu...

Może to kogoś interesuje albo i nie, ale dziś wjechałem tyłem w niezłą dziurę i koło ma bicie boczne i promieniowe. Mocno uderzyłem bo mi nawet z tyła lampa się otworzyła, spadł klosz i wyleciały baterie.

Nie wiem czy to pech czy nie, być może większość kół by tego nie przeżyło w slickach, czy to też wina tego co składał bo szprychy po stronie tarczy były trochę luźne. No nic zobaczymy co się da z tym zrobić.

To ja też coś dodam od siebie, z tydzień temu wjechałem w zapadniętą studzienkę, nawet bardzo zapadniętą bo na jakieś 15cm że prawie OT zaliczyłem. Koło złapało minimalne bicie boczne i tyle. Nawet nie kwalifikuje się to do centrowania, bo serwisant by powiedział że zawracam mu dupę niepotrzebnie. Imho fajna lekka obręcz.

Dokładnie wjechałem w zapadniętą kratkę ściekową. Uderzenie było spore. Rozmawiałem z paroma osobami i jest duże prawdopodobieństwo, że większość obręczy by tego nie wytrzymała. Bicie boczne zlikwidowane ale promieniowe powstało w wyniku spłaszczenia obręczy dzisiaj dokładnie to obadałem, a że to 717 to kwalifikuje się do wymiany na kolejną.

Podepnę się po raz kolejny pod czyjś temat :D

Czy takie obręcze (ale pod V-ki jeśli to jakaś różnica) ubrane w oponki 2.1 (Smart Sam'y na przykład) nadają się do codziennej jazdy po mieście?

Skoro mam już rower to oszczędzam sobie nieco czasu i kulam się nim do pracy zamiast człapać na nóżkach.

Po drodze mam niestety kilka (naście) krawężników różnej wysokości... Przejeżdzam je dość wolno i na stojaka, ale zawsze to krawężnik...

Poza tym, swoje ważę, w porywach do 85kg.

Reasumując moje bazgroły. W takim przypadku jak mój, warto kupić lekkie obręcze czy nie ma to sensu, bo nie wytrzymają za długo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...