Skocz do zawartości

[licznik] Ciasna gumka Sigma 506.

LeJciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chcę zamontować licznik, i jak chcę przyczepić ten czujnik, to w instrukcji pisze, żeby to objąć gumką. Gumka jest chyba zaciasna i nie mogę tego objąć.

Pozdrawiam.

Napisano

Może gumki pomyliłeś? Sprawdź czy dobrą gumkę wziąłeś (bo jedna jest większa, druga mniejsza) i rozciągnij bardziej to obejmiesz :) Do czujnika idzie ta większa.

Napisano

owszem trzeba mocno naciągnąć tylko trzeba uważać coby sobie w palce nie strzelić :)

poza tym polecam kupić zapas takich gumek w jakimś sklepie z narzędziami bo lubią pękać - średnio dwa, trzy razy na sezon.

Napisano

Ok rozwiązane. Wziąłem mocniej.

Dzięki.

Przepraszam za post pod postem, ale mam jeszcze kilka pytań.

1.Co się stanie jak wyjmę baterię i włożę ją z powrotem?

2.Jaki mam ustawić ten rozmiar koła?Mam Kross Level A2 2009. Rama chyba 19 cali. Na oponie jest napisane: "54-559 ( 26x2.10) GS 508.

3.Jak mam zrobić reset wszystkiego?

Pozdrawiam.

Napisano

1. Po wyjęciu i włożeniu baterii skasują Ci się wszystkie ustawienia i dane w liczniku (dystans całkowity, godzina, średnia, przebieg dzienny itp), a obwód koła wróci do wartości domyślnej. Dystans całkowity można potem wpisać o ile się pamięta.

2. http://www.forumrowerowe.org/topic/74069-licznik-sigma-bc-1609-bledny-obwod-kola/ a tu była spora dyskusja na ten temat. Od razu powiem, że nie ma to nic wspólnego z rozmiarem ramy roweru ;]

3. A po co ci reset "tego wszystkiego"? :wallbash:

Napisano

"A po co ci reset "tego wszystkiego"?

Bo się bawiłem licznikiem i chcę te dane pousuwać. Czyli wyjmę jeszcze raz baterię ( już raz wyjąłem).

A więc dalej nie wiem co tam wpisać. Temat przeczytałem...

Napisano

Ja też nie wiem, ale powiem Ci skąd się dowiedzieć. Bierzesz rower. Ustawiasz na równej nawierzchni. Ustawiasz tak, żeby wentyl przedniego koła był na samym dole. Robisz przy nim kreskę na nawierzchni. Przesuwasz rower po linii prostej tak, aby koło wykonało pełny obrót, czyli aby wentyl był znowu na samym dole. Robisz drugą kreskę na wprost wentyla. Bierzesz miarę. Mierzysz odległość pomiędzy uprzednio wykonanymi kreskami. Wynik pomiaru w milimetrach wpisujesz w licznik. Jeśli zależy Ci na dokładności możesz w trakcie prowadzenia roweru dociskać kierownicę do podłoża w celu uwzględnienia w późniejszym pomiarze ugięcia opony w czasie jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...