Dale Napisano 26 Lipca 2010 Napisano 26 Lipca 2010 Witam! Muszę na szybko wybrać siodełko do roweru, cena do 80zł. Rowerem jeżdżę głównie po mieście, z naciskiem na "jeżdżę", a nie toczę się. Jeżdżę też poza miastem na szosach, często na podjazdach, też staram się jechać tyle ile fabryka dała. Używam opon Author Slick nabitych do 4,5atm. Amortyzatorów brak. Jeżdżę powiedzmy do 50km na jeden raz. Do tej pory jeździłem na siodle które miałem od nowości w rowerze. Jego zasadnicze wady to dosyć duża twardość, co w połączeniu z szosowymi oponami daje troche po dupie, ale powiedzmy że przyzwyczaiłem się. Druga wada to straszne pocenie się tyłka. No i po prostu rozwala się już od starości. Nie wiem w ogóle co powinienem wziąć, chciałbym żeby było trochę wygodniej, ale z kolei czytałem że miękkie siodełka powodują ból tyłka po dłuższej jeździe. Moje co prawda dupy nie pieściło, ale jak się zsiadło nawet po tych 50km to nic nie bolało. Więc chciałbym pójść na kompromis, żeby siodło było trochę miękkie, ale jednocześnie na tyle twarde żeby dało się jechać ile fabryka dała, żeby dało się utrzymać wysoką kadencję i żeby przynajmniej po 50km nic nie bolało. Jestem czasowo ograniczony do kilku dni i muszę szybko coś wybrać, proszę o pomoc! Znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/item1157707507_siodlo_siodelko_selle_royal_alpine_meskie_zel.html ale nic więcej nie mogę o tym siodełku się dowiedzieć, nigdzie nic nie ma. A może coś takiego byłoby lepsze http://allegro.pl/item1161418007_siodlo_siodelko_selle_royal_freccia_man_lampka.html sam nie wiem gubię się w tym. O tym drugim znalazłem chociaż krótką recenzję na konkurencyjnym forum, niby jest to kompromis między miękkie/twarde ale jednak wydaje mi się że może być za twarde.
ziemian Napisano 26 Lipca 2010 Napisano 26 Lipca 2010 Tu masz siodełko mego wygodne: http://allegro.pl/item1146347575_siodelko_wtb_speed_v_pro_gel_super_cena.html Sam go mam założone w MTB do jazdy XC polecam
Miecho87 Napisano 26 Lipca 2010 Napisano 26 Lipca 2010 Dużo ludzi poleca siodła WTB, ale zawsze należy pamiętać, że każdy ma inną d*** i nie zawsze to co wygodne dla jednego będzie ok dla drugiego.
Dale Napisano 26 Lipca 2010 Autor Napisano 26 Lipca 2010 Myślę że się przyzwyczaję. Na początku sezonu po założeniu slicków myślałem że mi tyłek pęknie albo kręgosłup od jazdy po polskich drogach, a teraz o dziwo nic a nic mi to nie przeszkadza, mimo że opony nabijam jeszcze bardziej niż na początku sezonu. Na początku sezonu absolutnie nie do pomyślenia, myślałem że slicki "to nie dla mnie". Moje obecne siodełko ugina się może na jakiś centymetr pod palcem, na długość 26,5cm, a szerokość w najszerszym miejscu jakieś 14,5cm, czyli wymiary mniej-więcej w pobliżu tego siodełka poleconego przez kolegę ziemiana (27cm x 14,5cm), tak więc dupsko mi się powinno jakoś przyzwyczaić mam nadzieję. Nie mam wyjścia muszę kupić i pojeździć, jak nic nie wyszło mi nie będzie chciała przywyknąć to je opylę. Ciekawe czy potliwość tyłka zmieni się na lepsze/gorsze na tym nowym siodełku (chociaż trudno żeby jeszcze mogło być gorzej niż jest teraz )
ziemian Napisano 26 Lipca 2010 Napisano 26 Lipca 2010 To znaczy ja ci powiem tak sam mam to siodełko, kupiłem je wymieniając w KROSS'ie A2 bo tam jest San Marco Blaze także bardzo bardzo twarde, ja dla mnie kamień. To siodełko WTB Speed Pro Gel jest super wygodne, po przejechaniu 50 km nic nie czułem, na tamtym nie wiem czy bym zrobił 10km ;] pozdrawiam i polecam
Dale Napisano 27 Lipca 2010 Autor Napisano 27 Lipca 2010 Zamówione. Zobaczę jak to będzie w praktyce, nie ma lepszego wyjścia, zawsze jest 10 dni na zwrot. Oby tylko była pogoda bo na razie cienko to widzę...
Dale Napisano 28 Lipca 2010 Autor Napisano 28 Lipca 2010 siodełka i części WTB są dla kobiet??? Siodeło dla kobiet z "wycięciem" na wora? Ciekawe
Dale Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Napisano 2 Sierpnia 2010 Mam już owe siodełko i powiem że pierwsze wrażenie jest świetne Mimo że pod palcem ugina się mniej niż moje wcześniejsze siodło to nacisk tyłka tak się rozkłada, że jadąc na oponach 1.5 nabitych do 4,5atm czułem się jakbym jechał na terenówkach 2.125 nabitych do 2.5atm Kostki brukowej i małych nierówności prawie że nie czuć. Niestety potliwość tyłka zredukowała się tylko trochę. Trzeba będzie to jakoś inaczej rozwiązać (byle nie pampers )
Stefano88 Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 jezeli chodzi o siodlo to polecam BG2 firmy specjalized, kosztuje jakies 190zl ale naprawdę warto, zapominasz o wszystkich dotychczasowych problemach zwiazanych z siodelkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.