Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana kasety na szosową

gandalfbialy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

w hybrydzie którą teraz jeżdżę mam piastę Shimano Tiagra, przerzutkę LX T661 i kasetę Deore 11-32, 9 rz.

Jako, że nie używam w ogóle zębatek powyżej 21 z. (a i tą bardzo rzadko), wymyśliłem, żeby zmienić kasetę np. na Ultegrę CS-6500 (11-23 9rz.)

Czy taka kaseta będzie bez problemu działała z tym co mam? I na jaki łańcuch musiałbym zmienić ten, który mam teraz (HG-53)? Na HG-93?

Przepraszam za banalne pytanie, ale nie chciałbym by się okazało, że przerzutka czy manetki nie będą chciały z taką kasetą współpracować.

Wszystko zadziała. Tylko nie wiem po co aż Ultegra. Tiagra starczy. Po zastosowaniu tak małej kasety (12-23) możesz skrócić łańcuch o dobre 6-8 ogniw.

Co do łańcucha, Wystarczy CN-HG73.

Tak BTW. Są kasety Ultegra 11-23? Nie zaczyna się to od 12T?

Do Tiagry wystarczy chyba łańcuch HG-53. Tak w każdym razie czytałem, żeby mieć łańcuch o tej samej twardości co kaseta.

Ultegra były 11-23, a nawet teraz znalazłem 11-21. Już chyba nie są produkowane 9 rzędowe w tej chwili, ale w sklepach jeszcze są, np. tutaj:

http://allegro.pl/item1152958896_zestaw_shimano_ultegra_cs_6500_11_21_cn_hg93_cr.html

Niestety nie mogę znaleźć czegoś pomiędzy Tiagrą a Ultegrą, co by było na 9 rzędów i miało najlepiej 11 na dole i jak najmniej na górze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...