kavillock Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam, chciałem odnowić mój rower wigry 3, wymiana oświetlenia na inny model - o tym nie ma mowy (chyba że będzie wyglądać tak samo), wszystko ma wyglądać prawie jak w oryginale. Jak część wie, żarówka w tym modelu oświetlenia nie nadaję się do oświetlania, ostrzegania, - do niczego! Mam pytanie, czy da się jakoś wymienić środek i jak, żeby rower zachował swój klimat, a jednocześnie był funkcjonalny. Nie będę nim jeździł w nocy po lasach, tylko miasto ale fajnie jakby oświetlał ciemne uliczki. Ma ktoś jakieś pomysły ?? Ps. nadal zamierzam to zasilać dynamem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stork Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 A ile funduszy możesz na to przeznaczyć? Bo jak poniżej 100-150zł to raczej pożądanego efektu nie uzyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Ten PS wszystko burzy, bo ja bym tam wsadził po prostu halogen, ale parametry dynama na to nie pozwolą. Ale może jakaś dobra dioda i driver do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 stwierdziłem że dynamem tego nie zrobię, zamierzam umieścić na tyle roweru akumulator żelowy 6v, zastanawiam się nad taką konfiguracją kwadraciaka od wigry 2x http://allegro.pl/diody-led-super-flux-5-mm-14-000-mcd-biale-90-st-i1201811063.html 1x http://allegro.pl/diody-led-5-mm-optosupply-60-000-mcd-super-biale-i1202094769.html i może jakaś rgb dla zabawy... będzie ok, nie za mało, za dużo, jakieś pomysły własne ?? kupno lampki za 400 odpada DIY jest ciekawsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Te diody są za słabe żeby cokolwiek oświetlić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 a możecie coś polecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Jeśli poszukujesz dobrej diody to polecam diody CREE wpisz w alledrogo cree to znajdziesz to czego szukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavillock Napisano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 a takie pytanie ile kandeli i jaki kąt światełka mi by był potrzebny do oświetlenia "na miasto" (ciemne parki,'puste' ulice, las) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Klimat... Klimatem oświetlenia wigry jest dać się przejechać. Więc jeśli chcesz zachować klimat to nic nie rób. A jeśli chcesz być widoczny to zainwestuj w normalne oświetlenie. Cokolwiej zrobisz na diodach to będzie miało nawet inny odcień więc już nie będzie to samo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Września 2010 Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Są LEDy o barwie ciepłej więc to nie problem ale ja się nie podejmuję dalszego doradzania jaka dioda, jaki driver jaka soczewka/kolimator bo za cienki jestem w te klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.