Skocz do zawartości

[manetki] Alivio 2011

Martinenzo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam starszych Deorek(takich jak w drugim linku) i jestem zadowolony... Jak bym sam miał teraz kupować to albo zdecydował się na model wyższy(SLX) albo na coś od Srama z racji możliwości odkręcenia monitorków, które zabierają mnóstwo miejsca na kierownicy lub ich braku w przypadku Sram'a. Dodatkowo na rzecz Srama fakt że obsługuje je się tylko kciukiem.

Z tych trzech wybrał bym starszą Deore.

ja używam slx'a tylko 2009 roku typu rapid fire plus (z technologią two way relase). i jeżeli chodi o lewa manetkę to egronomia mi nie odpowiada gdyż trzeba mocno wysunąć kciuk do przodu aby wrzucić na dużą tarcze. i położenie wskaźnika jest już nie zgodne z położeniem łańcucha natomiast z prawą manetką jest wszystko ok zmiana biegów jest płynna i szybka a manetki współpracują również z przerzutkami Slx. a To Alivio wygląda bardzo apetycznie więc może watro. nie przekonamy się dopóki nie spróbujemy:) pozdrawiam

Fajne manetki, podoba mi się zwłaszcza nowy wzór literek :D

Zaczną je pewnie montować w rowerach na przyszły rok

Czyli rowery które teraz mają tzw. "full Alivio" dostaną 3x8 acera

Rowery z Deore będą teraz mieć 3x9 Alivio

I rowery z Deore do których zamontują pewnie Deore 2010 będą dostępne

dopiero od około 2 tysięcy

Może być nieciekawie :wallbash:

technologia two way relase polega na tym że masz obie dźwignie jakby pod spodem (poniżej osi kierownicy) i tą dźwignią którą juzujemy linkę możemy operowac na dwa sposoby: do siebie i od siebie w jednym i drugim przypadku linka zostaje pluzowana czyli w tylniej przerzutce wrzucamy cięższy bieg a w przedniej- lżejszy. natomiast w manetkach typu rapid fire mamy dźwignie do luzowania linki usytuowaną wyżej- jest osadzona w górnej częśći manetki i możemy nią operować tylko do siebie. mam nadzięjęc że dość dobrze wyjaśniłem i przepraszam że tak późno odpisuje.

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...