Duke Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Witam Mam pewien problem, który bardzo odbija się na przyjemności z jazdy, a po kilkudziesięciu kilometriach jest nie do zniesienia. Mianowicie ból śródstopia wynikający z nacisku bloku pedału na podeszwę buta, któa to wibja się w stopę zmniejszając przepływ krwi, prowadząc do odrętwienia i bólu. Do tej pory wierzyłem w BG, ale to po prostu nie działa, mam buty SPD Specialized Sport MTB i po prostu po 40-50km stopa kur..sko boli i mimo, że wytrzymałościowo jestem jeszcze całkiem świeży to po prostu muszę zrobić choć na chwilę przerwę, która niewiele pomaga. Spec chwali się, że jego buty rozwiązują ten problem, ale to bujda, to niestety nie działa. Czy są jakieś sposoby na zapobieżenie tej sytuacji, bo to jest naprawdę nieprzyjemne. Rozmiar buta:45, pedały 770, czyli lepiej niż cranki. http://www.cyclingnews.com/reviews/p...ad-shoes/95145 Odpowiedź typu: kup sztywniejsze buty, jest oczywista i nie jest oczekiwaną z mojej strony. Jak będą pieniądze to kupię SIDI za 8 stów, czy DMT(muszę się jeszcze zorientować jak bardzo są sztywne), ale nie mam zamiaru wydawać połowy najbliższej pensji na buty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sathgart Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Zrzucić łańcuch na mniejsze zębatki i tym samym pedałować z częstotliwością co najmniej 90 obr/min. Następnym razem kup buty shimano za 300 zł, bo w nich po 100 km nie czuję żadnego bólu w stopach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvin Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 A może to kwestia ustawienia bloków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Mam te same buty w podobnym rozmiarze i pedały shimano, stopa po środku po stronie zewnętrznej boli czasami tylko trochę na początku, więc nie wiem, czego to kwestia Zresztą są dość sztywne. Zaraz po zakupie - musiałem się przyzwyczaić, trochę uwierało. Wydawało mi się, że BG skupia się na czym innym, ale mogę być w błędzie. Długo masz tych butów? Swoją drogą, rozważam wspomniane cranki, czy powinienem się obawiać tego rodzaju rezultatów, to się czuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Może być różnie. Trochę poczytałem na ten temat. Body Geometry ma za zadanie między innymi pozbyć się tego efektu. Co do Cranków to mają mniejszą powierzchnię podparcia przez co wywierane jest większy nacisk miejscowy..co powoduje ucisk itd. a w końcu ból. Można sobie radzić z tym bólem poprzez jakieś maści(znalazłem info na anglojęzycznej stronie, muszę znaleźć nasze rynkowe odpowiedniki), zastrzyki(wersja ekstremalna dla zawodników), mocne zaciśnięcie najwyższego paska w bucie i poluzowanie niższych, zakładanie cieńszych skarpetek, specjalne buty(Spec BG-g... prawda ), sztywniejsze buty(tego mi trzeba, przydałaby mi się stalowa płytka w podeszwie), aaa jeszcze przesunięcie bloku do tyłu, ale to już dawno zrobiłem. Buty mam ponad rok, były to moje pierwsze buty SPD i na początku były megasztywne, z czasem uznałem je za strasznie miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Aha, czyli to cale BG mozna sobie o kant d... potluc . To tak samo jak z moimi SH181, jednym pasuja, drugim nie, mnie osobiscie po 3-4 godzinach ostrego deptania daja bol, jakiego nie ma co zazdroscic . Na szczescie to mija po kilkunastu minutach, w przeciwnym razie na dluzszych maratonach nie mialbym czego szukac. Problem jak sadze tkwi we wkladce i szerokosci buta, utrudniajacej krazenie krwi. Trzeba eksperymentowac, innej rady nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Cóż będę musiał w takim razie pokombinować z tymi wkładkami, tylko że one różnią się tylko jeśli chodzi o wysklepienie stopy, u mnie jest ono właściwe. Może jakaś konkurencyjna firma oferuje lepsze wkładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 kumpel ma buty o rozmiar wiekszy i 2 wkladki zawsze taki patent stosuje. ja mam cranki i sidi i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 mam takie bóle jak opisuje Duke jak za mocno rzepy naciągnę/ścisnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Hmm to z tymi dwiema wkładkami to może być dobry pomysł. Dziękuję! Nie wiem jakiej narodowości jest marka SIDI, ale z tego jak jej postrzegam to wydają mi się zbyt włoskie, jak każdy włoch świecą się(jak włoch od żelu) mają rzucające się w oczy kolorki itd. Podobają mi się DMT, które kojarzą mi się z Niemcami lub Norwegią(też nie wiem skąd ta marka), bardziej stonowany design i niekóre są naprawde ładne, ale tym razem chcę kupić bardzo sztywne buty. Stereotyp mówi, że nie ma nic sztywniejszego os Sidi, ale to tylko stereotyp jak jest z DMT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Morganfriman, ale Ty masz cranki z tą dodatkową, małą platformą, może właśnie tu ona ma jakiś plus, teraz nie wiem, czy myśleć o ubijakach, na shimano mi wygodnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Nie wiem jakiej narodowości jest marka SIDI, ale z tego jak jej postrzegam to wydają mi się zbyt włoskie, jak każdy włoch świecą się(jak włoch od żelu) mają rzucające się w oczy kolorki itd. Faktycznie, aż oczy bolą http://www.bikyle.com/images/Shoes/SidiBullet2_blk.jpg DMT lepiej przymierzyć i przemyśleć - znam opinie o uciskającej cholewce i słabej jakości klamry. I to w modelu Watt. Przemyśl może to http://allegro.pl/item1058394308_buty_spd_mtb_adidas_adistar_xc_ultra_35_r_46.html (jeżeli jeszcze są). Fajną alternatywą może być Mavic (np. Chasm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Zastanawia mnie czy Adidas poprawił technikę wyrobu swojego obuwia. Wcześniej gniazda na bloki zwyczajnie wychodziły z podeszwy. http://allegro.pl/item1159166583_nowe_buty_sidi_eagle_bialo_zielone_roz_45_rarytas.html te wydają się świetne, do tego Twój rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AntyIdiota Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Czy ktoś mógły wyrazić swoją opinię o tych butach Sidi, właśnie nastąpił u mnie przypływ gotówki i zastanawiam się nad powrotem do SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duke Napisano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Ciekawe te buty, ładnie komponują się kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.