Skocz do zawartości

[piasta]Uszkodzona piasta

viper512

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jechałem sobie ostatnio rowerem, nagle coś strzeliło, i koło zaczęło latać na boki. Koronki w piaście sobie myslę. Przyprowadzam rower do domu, odkręcam kolo, wolnobieg, patrzę, a tam w środku w piaście prawie cały metal zerwany od strony wolnobiegu, i koronka lata w tym miejscu na boki, bo ma dużo miejsca(w sumie zostały już tam 2 śruty ;)) Nie dziwię się, że tak się stało, w końcu to od 8 lat nie było ruszane(odkąd mam ten rower ;P)

I tutaj nasuwa się moje pytanie.

Co będzie taniej?

Kupić nową piastę pod wolnobieg i oddać do serwisu żeby wymienili+centrowanie kola(myślę, że cena będzie duża...)(ja sam sobie nie poradzę z tym), czy całe kolo z taką piastą?

Mi się wydaje, że taniej chyba będzie całe kolo kupić i wymienić.. :P

Ewentualnie jeśli ktoś wie, prosiłbym o namiary na sklepy gdzie w Nowym Sączu mogę tanio kupić taką piastę/koło :) Mogą też być to sklepy internetowe, byle przesylka nie była kosmiczna.. ;)

Nie mam na to za dużo pieniędzy, a rower i tak prawie cały czas będzie stał w garażu, bo kupuję teraz nowy, a ten ma być zastępczym, gdy któryś z innych rowerów w domu się zepsuje, lub dla mamy, która baaardzo rzadko rusza się gdzieś rowerem ;)

Myślę, że teraz trudno dostać takie koło, czy piastę, ale wymiana napędu nie wchodzi w grę, bo jest 6-biegowy, a takiej kasety nie kupię, musiałbym zmieniać 7, albo 8.. a jak wiadomo wtedy też manetka do wymiany i łańcuch, a cena rośnie.. ;>

Napisano

Myślę, że teraz trudno dostać takie koło, czy piastę, ale wymiana napędu nie wchodzi w grę, bo jest 6-biegowy, a takiej kasety nie kupię, musiałbym zmieniać 7, albo 8.. a jak wiadomo wtedy też manetka do wymiany i łańcuch, a cena rośnie.. ;>

Poszukaj używanego koła z piastą na kasetę i dołóż kasete. Regulacja przerzutki to nie problem, po prostu ominie dwa skrajne przełożenia. Możesz szukać piasty pod wolnobieg, ale jak sam widzisz są to zmarnowane pieniądze. Ceny kół masz na alleprowizja i tam sklep/sprzedawca powie Ci ile wyniesie przesyłka. 

Przy kupnie użwanych kół warto zachować czujność bo można się nadziać na jakieś padło, ale w przypadku kiedy cena jest najważniejsza to o nowym kole możesz zapomnieć.

Napisano

nie duża cena miałem na myśli do 100zł ;P Myślę, że i w tej cenie cos dobrego i nowego sie znajdzie :D

Welniak, to koło z piastą pod wolnobieg? :D

Z tego co wiem, to za 100zł koła z piastą kasete, kasety i łańcucha nowego nie kupię... ;P

Nie, że cena nie jest najważniejsza, tylko jak ojciec pomysli, że ma do tego roweru wsadzić jeszcze 2 stówki, to woli go na złom oddać :) a ten rowerek jeszcze dlugo może pojeździć :D

@Down:

Upss... No tak... Czytałem 2 razy i nie zauważyłem... ;/

Napisano

http://allegro.pl/item1149317757_kolo_26_tyl_mtb_remerx_stozkowe_na_szybkozlacze.html

A czy to jest to takie samo kolo jak podał Weleniak w linku? Bo tutaj by wyszło taniej z przesyłką :D

Ok dzięki :D Jak ktoś by znalazł jeszcze jakieś propozycje, to proszę o podanie :D Jutro jeszcze przejdę sie po sklepach rowerowych itp i jak nie znajdę nic w ciekawej cenie, to wezmę jakieś z allegro, lub jakiegoś sklepu internetowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...