Artro Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Siema, słuchajcie niedawno kupiłem ramę Cube Reaction w rozmiarze 20" z tej aukcji: link! Niestety dziś pożyczyłem wagę od Goldbloom'a i to co na niej zobaczyłem to jakiś ponury żart... Waga pokazała wynik 1771g!!! Nie, nie... to nie żart 1771 gram bez misek sterów, bez śrub od bidonów, bez zacisku podsiodłowego... Sama rama z hakiem!!! I teraz nie wiem czy mam to reklamować!? Przecież gdybym wiedział, że to będzie taki kloc to kupiłbym Cube'a LTD za połowę tej ceny albo Centuriona!!! Nie po to wydaje kupę kasy, żeby mieć ramę cięższą nawet od Treka 8500, która jest klocem! Co mam robić? Dodam, że rama to chyba jest OEM, ponieważ ma ślady po szybkozamykaczu na haku i z tyłu. Czy to możliwe ze Cube przyciął w ch**a i do seryjnych rowerów daje gorszą ramę w lepszym malowaniu??? Mam reklamować tą ramę? Co byście zrobili na moim miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Dodam tylko, że waga jest ok. Artro przetestował ją ważąc inne swoje części i butelkę wody Żywiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 eee ale w aukcji nawet nie poruszono tematu wagi ramy, wiec ocb? jakie oszustwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Artro a pytałeś przed zakupem ile waży ta rama? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Pisz do mwegrzyn bo to nieoficjalny suport tego sprzedawcy, choć się do tego nie przyznaje Według mnie gdy w opisie aukcji na ma słowa o wadze to możesz dostać nawet i 5 kilogramowy odważnik ładnie opakowany w malowanie Cube'a. Tutaj sprzedawca wykazał się sprytem, bo wiedział że nikt by nie kupił takiego kloca za 1,2k zł i nie napisał wagi. Przy reszcie ram 16" i 18" masz podane wagi: http://allegro.pl/it...ki_16_cali.html http://allegro.pl/it...tb_18_cali.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 jakie oszustwo? Dokładnie, sądząc po opisie aukcji nie może być mowy o oszustwie, chyba, że to rzeczywiście nie jest ta rama. Coś nie chce mi się jednak w to wierzyć... Zresztą ramę można jeszcze zupełnie bez problemów zwrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Takie, że już model 2008 w tym rozmiarze ważył 1520 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Nie rozumiem skąd ta rozpacz . Czego się spodziewałeś ? Znalazłem gdzieś wagę ramy Reaction 1480 g ale wagi podawane są ( najczęściej ) dla najmniejszego rozmiaru !!! i to pewnie bez haka . Ramy Cube zaczynaja sie od 14" lub 16" - w zależności od modelu . Ty masz 20" więc wszystko gra .Na marginesie - moim zdaniem to przyzwoita waga . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 To chyba jakieś 200 g więcej waży kross za 300 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Dokładnie, takiej wagi spodziewałbym się po ramie mojego Krossa A6 19" a nie topowego modelu ramy potrójnie hydroformowanej za 2 moje pensje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Tak się zastanawiam, Cube Reaction Pro i Cube Reaction Racing to to samo? Czy przypadkiem ta rama znacząco się nie zmieniła od 2008? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Widzę, że Niemcom zostało jeszcze trochę blachy z Tigerów i innych wynalazków.. no.. trzeba gdzieś to upchać Dobra, koniec głupich żartów. Artro, wymieniaj ramę - masz do tego prawo przy zakupie przez internet, stracisz 50 zł na przesyłce, ale nie będziesz miał Krossa z napisem Cube. Kolor tego Cube też nie powala, powiem Ci, że nigdy bym za to 1000 zł nie dał. Niemniej jednak, oszustwem tego nazwać nie możesz - nie podano tam nigdzie wagi. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 A tutaj podał wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Oszukany??? OMG, niezłe ... Blaszane Cube nigdy nie uchodziły za piórkowe, więc kupowanie ich dla wagi do pomyłka. Wystarczyło poczytać majowy BB, gdzie testowany Reaction 20 pokazał na szalkach 1876 g - taka jest norma dla tego modelu i rozmiaru. Więc zamiast wymyślać lepiej się cieszyć, że trafił się niezły egzemplarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logith Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 A tutaj podał wagę. Znacznie ładniejszy.. Widzisz Artro,powinieneś się cieszyć! Zostaw ramkę, bo to unikat, może nawet kiedyś wpadną do Ciebie z kamerą z programu 'Legendy ram z wytwórni wuja Adolfa' Jeździłeś już na tej ramie? Sztywna jest ? (Jak jeździłeś, to do sklepu jej nie oddasz.. ) OSTRO ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Mądry Polak po szkodzie... Ta rama wczoraj do mnie przyszła, więc ledwo co ją z folii odpakowałem. Fakt, użycie słowa oszustwo to z mojej strony gruba przesada, wszak towar jest zgodny z opisem. Ale wiecie jak to jest gdy się coś pisze pod wpływem emocji... Wykluczyłem również możliwość sprzedaży rozmiaru za dużego 22". Generalnie dh_fun załatwił wszystko bardzo profesjonalnie, dobry kontakt, rama przyjechała następnego dnia po jej zamówieniu na Allegro, pomimo że pieniążki jeszcze nie zostały zaksięgowane na koncie. Pod tym względem jest super. Czy rama jest sztywna? Nie wiem, ale potężne w porównaniu do Krossa przekroje rur i mufa suportowa o szerokości 89mm sprawiają wrażenie wręcz pancerności tej ramy. Jeśli dołączymy do tego tą wagę, to tak można też mniemać. Zostaw ramkę, bo to unikat, może nawet kiedyś wpadną do Ciebie z kamerą z programu 'Legendy ram z wytwórni wuja Adolfa' Żarty żartami ale ja tu przeżywam prawdziwy mindf**k... A tutaj podał wagę. Zauważ, że na zdjęciu są już wbite miski sterów, ale z kolei zdjęty jest hak ramy... Takich rzeczy się jednak nie dostrzega... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Dokładnie, takiej wagi spodziewałbym się po ramie mojego Krossa A6 19" a nie topowego modelu ramy potrójnie hydroformowanej za 2 moje pensje Chyba chciales na[isac ze potrojnie cieniowanej, a nie hydroformowanej. Pewnie gdybys wiedzial co to jest hydroformowanie nie pisal bys takich glupot. A waga ramy przy tym rozmiarze to chyba normalna sprawa. Producenci zawsze dla najmniejszej podaja wage. W auckji nie ma informacji o wadze, wiec nie masz podstaw do zwrotu przez niezgodnosc z umowa, mozesz zwrocic jesli sprzedawca sie na to zgodzi i to bedzie tylko i wylacznie jesgo dobry gest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 W auckji nie ma informacji o wadze, wiec nie masz podstaw do zwrotu przez niezgodnosc z umowa, mozesz zwrocic jesli sprzedawca sie na to zgodzi i to bedzie tylko i wylacznie jesgo dobry gest. To nie jest tak, że musi przyjąć w ciągu tych 10 dni od otrzymania paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Cytuje PM użytkownika luiza Moja rama jest w rozmiarze 16 cali, ważyli mi ją w sklepie rowerowym, ale nie zapamiętałam dokładnej wagi, wydaje mi się, że wyszło 1680 g. Wiem, że też była cięższa niż podawali na aukcji, tam według nich rama miała ważyć 1570 gram. Cały rower z licznikiem wyszedł mi 11,2 kg... Gdybym miał tą informację wcześniej... Chyba chciales na[isac ze potrojnie cieniowanej, a nie hydroformowanej. Pewnie gdybys wiedzial co to jest hydroformowanie nie pisal bys takich glupot. A waga ramy przy tym rozmiarze to chyba normalna sprawa. Niestety blair7, wiem co to jest hydroformowanie, a na ramie jak byk jest napisane "advanced hydroforming", na stronie producenta: 7005 alu tripple-butted. Z rozpędu napisałem potrójnie hydroformowanej. Wyszedł duży skrót myślowy Zrobiłem błąd, ale takim kretynem jeszcze nie jestem, że nie wiem co kupuję... Jedynie z wagą Cube przyciął w ch**a i te zasrane opinie z przed dwóch lat o wadze ~1600g. W projekcie na fr.org też te Reactiony mają b.dobre wagi Człowiek się niepotrzebnie zasugerował i... klops. Ot, co No ale jeśli Centurion Goldbloom'a waży 1632g w tym samym rozmiarze, to za cene tego Cube'a chciałoby się wynik lżejszy, podobny, bądź max 50g cięższy A nie klocka chyba z cementem w środku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Jeszcze raz - moim zdaniem taka waga to nie tragedia . Czytałem testy ( rowerów )cube w bikeboardzie - wypadały dobrze . W ramie nie tylko waga się liczy . Majka Włoszczowska powiedziała kiedyś że gdyby waga roweru była najważniejsza sędziowie zważyli by rowery i odrazu rozdali medale , a ona nie musiała by sie męczyć na trasie . A tak wogóle ścigasz się na poważnie ? bo jesli nie to zupełnie nie widzę problemu . Lekkie koła to jest coś o co warto walczyć , 200g na ramie możesz nawet nie poczuć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Każdy towar zakupiony za pośrednictwem internetu masz prawo zwrócić w stanie nienaruszonym w ciągu 10 dni (chyba roboczych) od daty zakupu. Nie musisz podawać powodu, pokrywasz tylko koszty wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 (...)Zauważ, że na zdjęciu są już wbite miski sterów, ale z kolei zdjęty jest hak ramy... Takich rzeczy się jednak nie dostrzega... Waga powinna dotyczyć ramy z tej aukcji, a nie jest ona przecież sprzedawana ze sterami. Z drugiej strony nie jest też napisane, że jest to waga rzeczywista, więc rozbieżność może i tak być duża. Zresztą takich ogólników w opisach aukcji nigdy nie warto brać poważnie, ja przynajmniej nigdy tego nie robię. Już się nauczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Każdy towar zakupiony za pośrednictwem internetu masz prawo zwrócić w stanie nienaruszonym w ciągu 10 dni (chyba roboczych) od daty zakupu. Nie musisz podawać powodu, pokrywasz tylko koszty wysyłki. Nie w przypadku aukcji (allegro) i zakupu na firmę i u osoby prywatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 jesli zalezy ci glownie na masie, to bylo brac boplighta i powiesic go na wieszaku, swoja droga wychodzi na to, ze z tymi 17xx miales fuxa, a nie pecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Oj, nabial takie szczęście w nieszczęściu powiadasz? Być może? Fakt, w sumie sama waga i osprzęt nie jeździ. Tu się zgodzę WaGiant chyba jak większość tutaj jestem ambitnym amatorem Jednakże, chciałem sklecić coś lekkiego na mniej oklepanej ramie niż XTC, jednocześnie przy zachowaniu przyzwoitej wagi... Projekt miał ruszyć także na lb, ale z taką wagą ramy to chyba wstyd... Poza tym, całkiem nieźle wkręciłem się chęć odchudzania roweru i takie tam , więc wiem, że może jeszcze nie teraz, ale za pół roku gdy będę szukał tych gramów do uszczknięcia temat ramy się przewinie nie raz jeszcze. Na pewno ktoś powie: "Jednak mogłoby być te 150g mniej..." W sumie niezły szok, kiedy spodziewasz się wyniku na 16xxg a otrzymujesz prawie 1800g... Generalnie: Im mniejsze oczekiwania wobec czegoś, tym mniejsze rozczarowanie... Muszę się przespać z tym jeszcze, trochę ochłonąć, włączyć racjonalne myślenie co dalej. Jestem trochę jak wyrwany do odpowiedzi o 3 w nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.