Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] nowy za ok 500pln dla ciężkawego gościa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Parę danych na początek, moja waga: grubo powyżej 90kg, styl jazdy XC (chociaż niestety dużo jeżdżę teraz po drogach asfaltowych). Obecnie w rowerze zamontowany jest RST Capa T6 (o skoku 76mm ponoć) i najwyższa pora to zmienić.

Zastanawiałem się nad RS Dart 3 vs Suntour Raidon Lo-Air- z tych dwóch bardziej skłaniam się w stronę Darta. Ma wymiary bardziej zbliżone do aktualnie zamontowanego w moim rowerze amortyzatora, a tym samym mniej zmieni mi geometrię. Swoją drogą facet w sklepie ostatnio stanowczo odradzał mi Suntoury, jakoby nie było do nich części zamiennych, ale jako że prowadzi on serwis Rock Shox'a to tę opinię mam tak za nie do końca obiektywną. Zastanawia mnie tylko czy warto i czy do mojej wagi standardowo montowana sprężyna będzie ok, czy od razu musiałbym się nastawić na wymianę?

W przypływie finansowego optymizmu zastanawiam się też nad Torą, na allegro znalazłem:

http://allegro.pl/item1141938065_rock_shox_tora_302_lo_air_solo_manetka_kurier0zl.html

Trochę ponad budżet wyjściowy, ale jeszcze łyknę. Z tego co się zorientowałem to model 2008 chyba. Co sadzicie? Warto dokładać i kupić zamiast Darta 3? Jakie to ma wymiary (bo nigdzie nie znalazłem). I czy ma motion control czy nie, bo w opisie niby jest, ale wiadomo jak to czasem bywa.

Aha, amor chcę założyć do Wheelera 900 mniej więcej takiego:

http://www.wheelerpolska.home.pl/mtb_wl900zx.html

Jakieś sugestie?

Napisano

jakaś droga ta tora, mój koleżka kupił taką nówke za 399zł, 200zł taniej

Powietrzną? Za tyle sprężynowe tylko widziałem...

Napisano

Możesz szukać na allegro używaną Torę. Ja na przykład kupiłem jakiś czas temu używkę Torę 318 Solo Air (powietrzna) za 370zł + oddałem od razu do serwisu na przegląd - 80zł i gra gitara, jak nowa. A pod Twoją wage to celował bym tylko w coś powietrznego, ustawisz idealnie pod siebie nie za miekko nie za twardo.

Napisano

pod Twoją wage to celował bym tylko w coś powietrznego, ustawisz idealnie pod siebie nie za miekko nie za twardo.

No właśnie, to jest jeden z argumentów, które skłaniają mnie w stronę amora powietrznego, np Tory. Tym bardziej że trochę kilogramów muszę zrzucić więc optymistycznie myśląć nie byłoby to ustawianie jednorazowe.

Możesz szukać na allegro używaną Torę. Ja na przykład kupiłem jakiś czas temu używkę Torę 318 Solo Air (powietrzna) za 370zł + oddałem od razu do serwisu na przegląd - 80zł i gra gitara, jak nowa.

Nie przepadam za kupnem używek, wolałbym nowy. Niemniej przemyślę radę, dzięki.

Czym właściwie różni się Tora powietrzna 302 od 318? W 302 mamy blokadę w manetce na zasadzie on/off, a w 318 z kilkoma stopniami regulacji, tak? Czy coś pokręciłem?

Napisano

Darta trudno polecać, nie cieszy się dobrymi opiniami. A Tora 302 od 318 różni się tłumikiem - w 318 jest znacznie lepszy MotionControl.

Napisano

W tej cenie tez zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie Tora powietrzna, chyba w tej ceni nic lepszego nie znajdziesz.

Sam się muszę rozglądnąć za taką Torą ;]

pozdrawiam i polecam

Napisano

A Tora 302 od 318 różni się tłumikiem - w 318 jest znacznie lepszy MotionControl.

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli opis w zlinkowanej wyżej aukcji był lekko "z czapy". Tylko mi namieszał.

W tej cenie tez zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie Tora powietrzna, chyba w tej ceni nic lepszego nie znajdziesz.

Sam się muszę rozglądnąć za taką Torą ;]

pozdrawiam i polecam

Ok, dzięki za radę. W takim razie na dzień dzisiejszy nastawiam się na jakąś Torę 318 powietrzną. Będę szukał okazji.

Na allegro pojawiła się taka aukcja:

http://allegro.pl/item1163336604_rock_shox_tora_318_air_rarytas_w_dobrej_cenie.html

Nówka, powietrzna 318, motion control, z pivotami pod v-brake'i i z manetką. Wydaje się mi być dobrym rozwiązaniem. Co prawda 150pln więcej od zakładanego w temacie budżetu ale powiedzmy że tyle jeszcze mógłbym go naciągnąć.

Napisano

Jeżeli będziesz kupować coś od Rockshoxa to koniecznie z tłumikiem motionControl czyli w/w Torę 318. Za to naprawdę warto dopłacić. Jezeli jestes w stanie przyjąć taki budżet to bierz.

Napisano

Jeżeli będziesz kupować coś od Rockshoxa to koniecznie z tłumikiem motionControl czyli w/w Torę 318. Za to naprawdę warto dopłacić. Jezeli jestes w stanie przyjąć taki budżet to bierz.

Dzięki za radę. Tak też chyba zrobię i wezmę.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Napisano

Eh, nie spodziewałem się że teraz pivoty pod vki to taki deficytowy towar. Co znajdę jakiś amor to tylko pod tarczę. Najbliżej moich oczekiwań jest powyżej zlinkowana aukcja (ta: http://allegro.pl/item1163336604_rock_shox_tora_318_air_rarytas_w_dobrej_cenie.html), aczkolwiek nie ma w tym przypadku manetki (zdjęcia zdjęciami, ale pytałem sprzedającego). W związku z tym pytanie dodatkowe: jak oceniacie przydatność manetki blokady skoku na kierownicy? Warto posiadać, czy to jednak zbędna fanaberia i bezsensu żebym się przy tym upierał?

Napisano

A to nie jest tak że jak nie ma manetki na kierownice, to jest pokrętło na szczycie goleni?

Zależy od wersji. Albo ma do ręcznego ustawiania albo jest "kółko" do którego sie linkę zapina.

Napisano

Nawet jeśli jest pokrętło, to moim zdaniem znacznie wygodniejsza jest manetka. Nie musisz się schylać i grzebać przy blokadzie, co w czasie jazdy jest dość irytujące. Sam musisz jednak zdecydować czy bardzo ci to potrzebne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...