Skocz do zawartości

[amortyzator] Sr Suntour AXON D-RL

amoniak

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od kilku dni SR Suntour AXON D-RL 80 mm skoku. Przejechałem dopiero dwieście parę kilometrów trochę po mieście trochę las mniej więcej 50%/50%

ważę osiemdziesiąt parę kg

Mam porównanie jedynie do badziewnego RST Gila C5

Porównywać nie ma z czym gdyż Gila po przebiegu 4 k km miała luzu więcej niż skoku :evil: :roll:

AXON jest doskonałym przyrządem do wyrównywania drogi. na pewno działa o niebo lepiej niż sama sprężyna w Gili ,tłumienie było iluzoryczne

Specyfikacja:

Przeznaczenie: MTB/XC

Skok: 80mm

Goleń górna: Stal chromowana (30mm)

Goleń dolna: Magnesium

Rura sterowa: STKM 1i 1/8 cala

Długość rury sterowej: 25,5 cm

System tłumienia: Kartridż olejowy

Amortyzacja: Sprężyna stalowa

Rodzaj hamulców: V-brake/Tarczowe

Kolor: Czarny/Srebrny

Regulacja: Regulacja naprężenia wstępnego/ Blokada skoku

Waga: 2100 gr.

( nie ważyłem, prawdopodobnie waży tyle lub nieznacznie więcej)

Do dużych plusów należy Cena. Za trzysta-parę złotych mamy amortyzator z tłumieniem olejowym i blokadą skoku. Sprężyna stalowa zamiast kartridge`a powietrznego też można uznać za plus gdyż , podobno z powietrznych AXONów schodzi powietrze. :roll:

Doskonale wybiera średnie i duże nierówności :) z małymi radzi sobie średnio :roll: . Nie jest to sprzęt miejsko-ścieżkowy do jazdy po kostce i żwirkach :green: :mrgreen: W mojej opinii działa dobrze. Jest też bardzo sztywny bocznie. Trudno jest przypadkowo oderwać przednie koło od drogi co przekłada się na prowadzenie roweru i bezpieczeństwo.

Co o estetyki wykonania to nie można nic zarzucić. Wygląda zaiście :D

Na pewno wymaga dość troskliwego traktowania Przecieranie goleni po każdej jeździe powinno wejść w nawyk. Raz tego nie zrobiłem i jeździło się jak na sztywnym. :? Oj nadgarstki bolały jak diabli :evil: Łatwość serwisowania nie powinna nikomu stwarzać problemów.

Dużym plusem jest blokada skoku z wygodnej manetki umieszczonej na kierownicy

Szczególnie przydaje się szczególnie w mieście i na podjazdach (nie pompuje się niepotrzebnie energii w bujanie amortyzatora a w ruch roweru do przodu). :D

Polecam ten amortyzator wszystkim tym którzy dbają o sprzęt. Zaniedbania mszczą się okrutnie

Przebieg póki co niewielki, z czasem napiszę więcej. Mam nadzieję, że bedę z niego zadowolony przez cały czas użytkowania.

Jedynym minusem jaki zauważyłem jest mała czułość na małe nierówności.

Jest to amortyzator do XC skoki z dużych hopek jak i ostre katowanie chyba odpada do tych celów jest DURO za podobną cenę i o podobnej budowie

tak czytam ten test i jakbym czytal o swoim XCP 75-LO, na ktorym zrobilem ponad 3 kkm, obecnie zmienilem amorka ale nie ze wzgledu na jego zuzycie. Uwazam ogolnie, ze produkty Suntour'a sa solidne, a zwlaszcza bardzo dobry jest stosunek jakosci do ceny.

z tego co czytalem o axonach to radosc nie potrwa dlugo: blokada jest mechaniczna i pada po paruset km.

Też czytałem o małolacie który skalał na AXONIE i mu blokadę rozpierniczyło :roll:

Ciekawe dlaczego Małolaty nie skaczą na Sid`ach, Black`ach czy Marathon`ach :?:

Odpowiedz sobie na to pytanie

Podejżewam, że Sid Black czy Marathon wytrzymają tyle co AXON no może ciut Więcej

NIE SĄ TO WIDELCE DO KATOWANIA tylko do xc i używając ich zgodine z przeznaczeniem będą nas cieszyć długo :mrgreen:

Manetka rzeczywiście wygodna Zobaczymy czy po 500 km nic niedaje mniej więcej za tydzień napisze o blokadzie

tu zdjęcie 53pc.th.jpg

Mocowanie linki

63qr.th.jpg

Regulacja naprężenia wstępnego

73rf.th.jpg

A tu sam Axon w moim rowerze :)

81gg.th.jpg

Z tego co zauważyłem to po zablokowaniu jest możliwy pewien ruch coś tka kjakby twarda sprężyna (prawdopodobnie jest to zabezpieczenie

I zauważyłem coś jeszcze, IMO bardzo pozytywnego staje się czuły na coraz mniejsze nierówności :) no liści i igieł wprawdzie nie wybiera ale jest coraz lepiej

Rozruszał się czy co :?:

• Mod Team
I zauważyłem coś jeszcze, IMO bardzo pozytywnego staje się czuły na coraz mniejsze nierówności no liści i igieł wprawdzie nie wybiera ale jest coraz lepiej

Rozruszał się czy co

Klaniam,

Tak sie zastanawiam czy to ogolnie nie jest "przypadloscia" Suntourow. Z tego co pamietam to MB tez pisal ze jego XC-Pro DTA jest malo czuly a sie rozruszal. Sposobem okazalo sie smarowanie uszczelek kilkoma kroplami oleju. Pomoglo zacnie.

Zastanawiam sie nad zmiana amora w rowerku mojego Starzyka. na razie uzywam tego sprzeta i Gila zaczyna mnie jadowic swoim lomotaniem przy powrocie. Tylko mam jednego angsta ze amor pode mna zupelnie nie bedzie czuly. Waze tylko 60 kg i nie zapowiada sie abym przytyl.

Gruzz!

I.

Gość Anonymous
ja nie czytalem o malolacie. turim chyba ma ten sprzet i napisal w innym temacie:
z blokadą ( która w sumie po 500 km nic nie daje )

nie nie posiadam tego amorka, kolega ma XC-pro drl, to sprzęt o 150 zł droższy od tego Axona i właśnie tam blokada bardzo szybko przestała działać i czy zamknięty czy otwarty, amorek ugina się tak samo:), zaś drugi kumpel ma tego Axona ( sam go montowałem do roweru ) muszę sprawdzić jak mu ta blokadach chodzi ( znaczy czy jeszcze chodzi ) ale pewniekim już nie.

w mej okolicy słynę z tego że rękami dobijam każdy amorek, zapraszam sprawdzimy ile naprawde ma skoku:)

moze dlatego, ze nie mieszkam w twojej okolicy jeszcze nie slyszalem o twoich fenomenalnych zdolnosciach :lol:

Przy jedynej dziś glebie Embarassed zgubiłem tą zaślepkę przy mocowaniu linki do amora

jesli ta zaslepka spelniala jedynie funkcje estetyczne to pol biedy :|

Zaślepka to tylko element estetyczny, to że odpadł to tylko i wyłącznie moja wina :oops:

Ja ważę w zależności od pory roku :niach: od 85- 90 kg

IMHO moja Ś.P. Gila była za miękka Axon jest OK

BTW blokada nadal działa :grin: i nie widze oznak by miała zamiar przestać

w mej okolicy słynę z tego że rękami dobijam każdy amorek, zapraszam sprawdzimy ile naprawde ma skoku:)

Ja i rękami i skacząc próbowałem dobić i mi się nie udało a leszczem nie jestem

Po Sobotniej wycieczce byłem naprawdę zmęczoni i pisać mi się nie bardzo chciało.

bawiłem się regulacją naprężenia wsępnego :-(? różnica w działaniu amora jest minimalna, no powiedzmy daje się zauważyć, iż jest jakaś różnica w ustawieniu MIN/MAX

Co do samej jazdy to gdy miałem Gilę to nie odważylbym się na taką jazdę jak w sobotę :niach: . Przedewsystkim Gila to była sama rozklekotana sprężyna + brak elastomeru :-( , no i to walenie przy powrocie IMHO Gila to BUBEL do jazdy po ścieżkach rowerowych.

Tu AXON to zupełnie inna jakość Podjazdy pokonywane na zablokowanym widelcu sam MIÓD :twisted: Widelec niepotrzebnie nie pompuje. Przy zjazdach 80 mm skoku jest OK pracuje świetnie (Gila po ugięciu sie natychmiast się rozprostowywała i działała jak katapulta :-? ) Axon świetnie tłumi, przypadkowe oderwanie przedniego koła nie grozi.

Korzenie, doły, wykroty wybiera tak, że gdyby nie sztywny tył to bym nawet nie zauważył, ze po czymś takim przejechałem :twisted:.

Kropelka oleju na golenie rzeczywiśce spowodowała to, że stał sie czulszy ale i na goleniach zbierało sie więcej syfu :-(

Ja za swój w normalnym sklepie z upustanmi, rabatami i innymi promocjami dałem 350 zł (nagadałem się i napociłem by gość spuścił 5 dych) na allegro można je kupić za 319 zł

Oczywiście Marcok w mojej opini jst lepszy z tym, że kosztuje conajmniej 2 x tyle :?

Moj ma 700 km ,może ciut więcej, i uwazam, że jeszcze za wcześnie mówic o nim innacej niż nówka. Choć mój były RST z takim przebiegiem miał już pewien luz :shock:

Blokada nadal działa i nie zamierza prestać ;-)

Coś więcej o amorku będzie można powiedzieć po przebiegu 2 k km - 3 k km czy wytrzymały jak go się serwisuje czy ma luzy , czy blokada jeszcze działa

jak na razie o moim amorku można mówić nówka :D

BTW uważam że to nie jest amor do skakania :roll:

• 4 tygodnie później...

Po ustawieniu amora na najtwardzszą pracę, jest idealnie :D

do tłumienia niemam najmniejszych zastrzeżeń.

Amor przejechał już prawie 2 k km jak na razie żadnych uwag

Blokada skoku nadal działa a według niektórych powinna już przestać :twisted:

Z blokady korzystam dość często (weszło mi to w nawyk) gdy podjeżdząm lkub w mieście na niektórych odcinkach. blokada nie wykazuje żadnych oznak gorszego czy słabszego działania

a czy ktos juz ma owy model z roku 2006 tego Axonka???

Bo mnie zainteresowal wlasnie...

Moje RST Capa T5, nadaje sie juz tylko dla zony do delikatnej jazdy, bo za duzo waze... ot jak wsiadam to polowa skoku mniej :P

Dobijam go juz praktycznie na kazdej wiekszej nierownosci, boje sie ze sie rozpadnie niedlugo :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...