.PaVLo. Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 (edytowane) W marcu postanowiłem wymienić napęd, czyli łańcuch, kasetę i środkowy blat korby (mały i duży dobre) w mojej zimówce, która służy mi głównie do dojazdu do pracy. Do korby kupiłem blat 32T firmy Lasco. W ręce prezentowało się nawet nieźle, leciutkie i dobrze wykonane. Po przejechaniu kilkuset kilometrów zaczęło mi coś łapać łańcuch, okazało się, że to metalowy nit ułatwiający wrzucanie łańcucha na środkowym blacie. Po jakimś czasie ustało i można było jeździć normalnie. Rower po wymianie napędu sporadycznie używałem do treningów, może ze trzy razy, więc nie znosił dużych obciążeń. Do pracy dwie górki z czego jedna średnia asfaltowa z podjazdem 200 metrów a druga łagodna o długości ~220 metrów a tak to z górki lub proste odcinki. Powrót głównie na największej zębatce z przodu. Niedawno zaczął mi losowo przeskakiwać łańcuch, tłumaczyłem sobie, że to pewnie przez ten najtańszy zestaw kasety i łańcucha SRAM lub padł bębenek w piaście, bo w sumie ma już przejechane ponad 27 tys. km, jednak od paru dni tak to się nasiliło, że nie szło podjechać pod żadną górkę, wtedy zacząłem sprawdzać co jest nie tak. Zatrzymałem się koło jakiś barierek, wcześniej zrzucając łańcuch na środkowy blat korby i na 5 zębatkę kasety, przycisnąłem mocno i łańcucha przeskakuje, patrze na tył, ale kaseta i łańcuch stoją w miejscu, no mówię "nie możliwe", jeszcze raz i znów łańcucha przeskakuje, a kaseta i łańcuch w miejscu, wtedy zrozumiałem, że to musi być środkowy blat . No ale jak to możliwe, skoro wszystko ma przejechane dopiero 1700 km Popatrzyłem na niego i przeraziłem się, zresztą dam zdjęcie Widać dokładnie jak ząbki są wyrobione, zwłaszcza z prawej strony, gdzie aż się powyginały Moim zdaniem jest to najgorsza rzecz z jaką miałem odczynienia, mam nadzieję, że nie zniszczyło mi to za bardzo łańcucha , obecnie kupiłem zamiennik od Alivio, wazy ze dwa razy więcej ale też nie budzi jakis pozytywnych wrażeń, ale może wytrzyma dłużej, bo nie chce zbytnio inwestować w ten rower. Edytowane 23 Lipca 2010 przez .PaVLo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Powiem ci tak: moje alivio po 2200 km wygląda podobnie więc ta nie wygląda tak słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 sproboj z LX'em 32t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi