CBoy Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum, dlatego wszystkich pozdrawiam : P Zamierzam kupić nowe opony, mam rower górski, leciutki, a opony mają być generalnie szosowe z możliwością przejazdu przez teren miękki. Interesuje mnie konkretnie dwa modele, dlatego proszę o opinie o nich. Głównie chodzi mi o porównanie Schwalbe Silento II i Cruiser. Te pierwsze są lżejsze o 10 g i bardziej nadają się na asfalt, mam kilka pytań: - czy będą one dobrze trzymać na zakrętach? - jak wypadają jakościowo do hurricane? - czy da się nimi przejechać kawałek po w miarę twardej, ale piaszczystej drodze? Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź, bo do końca dnia muszę wybrać : )
daro77 Napisano 23 Lipca 2010 Napisano 23 Lipca 2010 Ja miałem brać Huricanne lub CX-Comp ale kupiłem Sammy Slick 2,10. Przekonała mnie niska waga i duży jak na semislick balon 2,10. Dzięki temu jest trochę lepsza amortyzacja na tyle niż na oponkach 1,90. Co do jazdy to pewnie zachowują się podobnie do Hurricane, podobny bieżnik. Czyli asfalt czy twarde podłoże idą jak złe. Nieźle na zakrętach na piachu. W błocie czy głębokim piachu idą na dno...
CBoy Napisano 23 Lipca 2010 Autor Napisano 23 Lipca 2010 nie zdążyłem poprawić pierwszego posta : ) Ja chcę cienkie 1,75, Cruiser są cięższe od Silento II o 80 g, ale wydają się być lepsze na piach (w razie czego): - które lepiej będą trzymać na zakrętach? - jak wypadają jakościowo? - którymi lepiej da się przejechać kawałek po w miarę twardej, ale piaszczystej drodze? 90% mojej jazdy to chodnik i asfalt, czasami tylko ubity piasek się zdarzy. Ja jestem jakość za tymi Silento II, a chciałbym mieć pewność, że na zakrętach napompowane dobrze nie będą sprawiać problemów no i, że dam rade przejechać czasem po piachu, ale nie głębokim : )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.